Sindromul hemolitic uremic este o boala grava, care apare sporadic, nu doar in Romania. In 1996 in Japonia au fost aproape 8000 de cazuri provocate de consumul unor ridichi, in anii ’80 au fost afectati sute de bebelusi din cauza unui suc de mere nepasteurizat, iar in 2011 in Germania a fost o epidemie provocata de consumul de schinduf.
Sindromul hemolitic uremic este o boala care sta pe buzele tuturor avand in vedere recentele imbolnaviri ale bebelusilor care au ajuns in spitalele din Bucuresti in stare grava. Exasperati de aparenta ineficienta a institutiilor statului de a identifica o cauza de la care s-a declansat mica epidemie, au fost formulate numeroase ipoteze care nu au nici o legatura cu realitatea. Afla ce este sindromul hemolitic uremic, de cine este declansat si care este mecanismul bolii!
Ce este sindromul hemolitic uremic?
Cauzele sindromului hemolitic uremic pot fi multiple. In cazul particular al bebelusilor afectati in prezent, medicii au identificat ca si cauza a acestui sindrom infectia cu o tulpina foarte patogena de E.Coli.
E.Coli este o bacterie care se gaseste in mod normal in intestinul omului, insa unele tulpini sunt extrem de agresive si de patogene. Tulpina care conduce la declansarea acestui sindrom hemolitic uremic este capabila sa sintetizeze o toxina, denumita Shiga-toxina, dupa numele celui care a descoperit-o. Aceasta toxina afecteaza peretii vaselor mici de sange. Hematiile (globulele rosii) care circula prin aceste vase deteriorate au si ele de suferit, fiind partial distruse, fapt ce duce la instalarea anemiei.
Atunci cand un vas de sange este lezat, organismul activeaza trombocitele din sange, pentru ca ele sa repare dauna. Avand in vedere dimensiunea mica si numarul mare de vase afectate, organismul isi epuizeaza rezerva de trombocite. Acestea se aglomereaza in zonele cu probleme, insa dimensiunea mica a vasului si numarul mare de trombocite activate fac ca vasele de sange sa fie temporar blocate cu trombi. Rinichii sunt deosebit de sensibili in fata acestei blocari a vaselor mici de sange si ei sunt primii care au de suferit, declansandu-se fenomenele de insuficienta renala, cu acumularea de uree in sange.
Rinichii afectati devin incapabili sa mai functioneze eficient si sa „curete”sangele. Acumularea de produsi toxici in organism conduce la declansarea altor probleme, cu afectarea tuturor organelor, dar in special a sistemului nervos. Copiii care ajung sa dezvolte convulsii din cauza afectarii puternice a creierului au un prognostic negativ si se considera ca evolutia lor va fi, din pacate, nefavorabila.
Care sunt simptomele care ar trebui sa te ingrijoreze?
Nu orice diaree are legatura cu sindromul hemolitic uremic. Intotdeauna, acest sindrom debuteaza cu o enterocolita hemoragica: copilul are diaree cu sange. Copilul incepe sa aiba varsaturi, devine palid, lipsit de energie si incepe sa nu mai urineze. Daca au trecut 12 ore de cand copilul a urinat ultima oara, este imperios necesar sa te prezinti cu el la medic! Daca boala evolueaza apar edemele, pierderile de cunostinta, convulsiile si coma.
Diagnosticul bolii se face pe baza a trei indicii: anemia, trombocitopenia si insuficienta renala.
Totusi, identificarea bacteriei care a detemrinat boala dureaza: initial se preleva probe de scaun pentru coprocultura, care dureaza 48 de ore. Daca in urma coproculturii se depisteaza bacteria E.Coli. probele se trimit la laboratoarele de sanatate publica pentru confirmare, care dureaza inca 48 de ore. In acest timp, copilului trebuie sa ii fie administrat tratamentul adecvat.
Cum se trateaza sindromul hemolitic uremic?
Nu exista un medicament special care sa vindece aceasta boala. Scopul medicilor este sa distruga bacteria din organism pentru a opri sinteza de toxina si sa suplineasca functia rinichilor, pentru a-i oferi corpului timp sa se vindece singur.
Copilului ii va fi administrat antibiotic impotriva bacteriei care l-a imbolnavit si pentru a preveni suprainfectia leziunilor intestinale. Este un mit acela ca administrarea de antibiotice prelungeste boala! Studiile realizate pana in prezent au demonstrat ca nu exista nici o baza stiintifica a acestei afirmatii.
Copilul mare va fi programat la dializa, in timp ce in cazul bebelusilor mici se va apela la dializa peritoneala pentru a ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in organism.
De asemenea, pot fi necesare transfuzii de sange pentru a ameliora anemia si se va administra tratament de sustinere (nutritie parenterala).
Diureticele de tipul Furosemidului sunt inutile si nu fac decat sa agraveze boala.
Ce anume provoaca boala?
Rumegatoarele domestice si salbatice sunt principala sursa de E. coli. Copilul se infecteaza prin consumul de carne contaminata si insuficient preparata termic, lapte crud sau insuficient fiert, fructe si legume nespalate. Calea de transmitere a bolii este EXCLUSIV fecal-orala, asadar este imposibila contaminarea prin alte metode, a vaccinurilor, cum s-a vehiculat.
Laptele „din piata”, toaleta din curte, ustensilele de bucatarie sunt surse potentiale de imbolnavire, si in cazul lor trebuie acordata o atentie suplimentara.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.