În aceste vremuri, trebuie să luăm măsuri suplimentare de igienă și dezinfectare atât a noastră, cât și a lucrurilor care trec de pragul casei. Clubul bebelușilor vă prezintă pașii ce trebuie urmați pentru fiecare situație în parte – când mergem la cumpărături, când aducem cumpărăturile acasă, cum dezinfectăm hainele și încălțămintea, dar și cum igienizăm casa pentru a ne feri de îmbolnăvire.
Păstrând distanța față de oameni, precum și spălatul mâinilor și a feței cu apă și săpun rămân, în continuare, cele mai bune metode de a ne feri de infectare. Astfel, nu ieșiți din casă decât dacă este absolut necesar – cum ar fi pentru cumpărături, pentru rezolvarea unor urgențe medicale care nu suferă amânare sau dacă aveți animale care trebuie să-și rezolve necesitățile fiziologice.
Recomandarea este ca pentru cumpărături să desemnați o singură persoană din familie, care să rezolve cumpărăturile familiei după o listă făcută în prealabil, pentru a scurta durata timpului petrecut în spațiile închise, alături de alți oameni. Intervalul 11-13 este rezervat persoanelor vârstnice și ar trebui să ținem cont de acest lucru dacă plecăm la cumpărături în acest interval orar.
CUM NE PROTEJĂM LA CUMPĂRĂTURI
Unul dintre drumurile în afara casei fără de care nu putem supraviețui sunt drumurile la cumpărături. Pentru a ne feri de infectarea cu noul coronavirus, evită orele aglomerate, dimineața și seara, și ține cont de intervalul orar dedicat persoanelor vârstnice. Iată pașii pe care ar trebui să-i urmezi atunci când pleci la cumpărături:
Pregătește o listă a cumpărăturilor necesare, pentru a evita petrecerea unui timp îndelungat în supermarket. Aceasta poate fi pe hârtie sau pe telefon. Fă cumpăraturi pentru mai multe zile. Alege produse cu termen de valabilitate mare.
Ia la tine dezinfectant pentru mâini sau cel mai bine mănuși de unica folosință (în lipsa lor orice mănuși). Pune mănușile și masca imediat ce cobori din mașină. Dacă mergi pe jos poartă masca permanent până când ajungi acasă. Doctorii oftalmologi recomandă purtarea ochelarilor deoarece infectarea se poate face și pe calea ochilor. Dacă ai părul lung strange-l într-un coc și acoperă capul cu ceva leger care să te protejeze.
Evită zonele aglomerate din interiorul magazinului, așteaptă eliberarea acelui raion mai întâi, și nu folosi, atât cât poți, mijloacele de transport în comun. În perioada aceasta, e bine să vă faceți cumpărături de la micile alimentări de cartier, unde nu sunt foarte multe persoane.
Evită să pui mâna pe mai multe produse expuse (e posibil ca și alte persoane să le fi atins înainte), alege doar produsele pe care le atingi.
Când ajungi la casele de marcat, păstrează distanța de 1-2 metri față de persoana din față și față de cea din spate.
Ideal ar fi să folosești un card bancar sau telefonul, dar dacă nu se poate, și plata se face cu bani cash, igienizează-ți mâinile imediat după ce ați atins bancnotele, dacă nu porți mănuși. Dacă porți mănuși, scoate-le pe dos și aruncă-le într-un coș imediat ce ai părăsit magazinul. După ce ai încărcat cumpărăturile în portbagaj, folosește din nou dezinfectantul.
CUM DEZINFECTĂM CUMPĂRĂTURILE CÂND AJUNGEM ACASĂ
Virusul SARS-CoV-2 rezistă minimum 30 de minute în aer, peste 5 zile pe piele și până la 4 zile pe diferite suprafețe, spune doctorul Tudor Ciuhodaru, medic primar Medicină de Urgență. Domnia sa scrie pe pagina de Facebook următoarele: „Virusul rezistă minim 30 de minute în aer după ce «sursa» infecției nu mai este prezentă și 4 zile pe diferite suprafețe. (Iar legat de temperatură, virusul rezistă la temperaturi de 36,6 grade Celsius circa trei zile pe sticlă, textile, metal, plastic sau hârtie. Peste 100 de infecții cu COVID-19 au fost confirmate în Singapore, o țară cu temperaturi ridicate. Zeci de alte infecții au fost raportate și în țări precum Brazilia, Argentina și Australia, unde este cald. Acestea sunt dovezi că, totuși, virusului îi priește vremea caldă) Rezistă mai mult de cinci zile pe piele (față, mâini) sau pe fluidele corporale (transpirație, salivă etc.)
Se poate transmite la o distanță de 4,5 metri de persoana infectată. Rata de transmisie este de 1 la 7. (Hu Shixiong, de la Centrul de Control și Prevenție din Provincia Hunan, a prezentat rezultatul unui studiu realizat pe pacienții unui autocar, care a călătorit în China pe 22 ianuarie, momentul «zero» pentru declanșarea noului coronavirus. «Pacientul zero», infectat, a urcat în autobuz fără a purta mască de protecție și fără a ști că este purtător de COVID-19. Rezultatele analizei arată că acesta a îmbolnăvit șapte persoane doar în timpul călătoriei (alți patru au fost depistați pozitiv după).“
Am ajuns acasă cu sacoșele de cumpărături. Cum procedăm?
Călcăm pe ștergătorul din fața ușii, pe care am pus o cârpă umezită cu soluție de clor. Apoi ne descălțăm și intrăm în casă, încălțându-ne cu o pereche de papuci de casă.
Lăsăm sacoșele cu cumpărăturile la intrare. Ne spălăm temeinic pe mâini și pe față. Putem face și un duș.
Ne dezbrăcăm de hainele pe care le-am purtat și le punem în saci de gunoi pe care îi legăm. Dacă nu avem posibilitatea să le dezinfectăm, vor sta așa câteva zile, cel puțin 2. Dacă avem cum, acestea se introduc direct în mașina de spălat și se spală cu un ciclu de cel puțin 60°C, pentru cel puțin 30 de minute.
Dezinfectăm cu o soluție dezinfectantă telefonul, cardul, portofelul, cheile, mânerul ușii, apoi ne spălăm pe mâini.
Scoatem unul câte unul produsele cumpărate și le spălăm cu detergent de vase sub jet de apă sau le ștergem cu o soluție dezinfectantă sau spirt medicinal înainte de a le așeza la locul lor. Legumele și fructele se pot igieniza și ele astfel. Dacă e vorba de salată verde de exemplu doar se pune în chiuvetă se spală sub jet de apă, apoi se pun la locul lor.
Aruncați plasele de plastic la gunoi (unul care poate fi deschis apăsând cu piciorul o clapetă). Dacă ați folosit sacoșe reutilizabile, ștergeți-le temeinic folosind aceeași soluție dezinfectantă sau spirt medicinal.
Ce facem cu produsele care nu pot fi igienizate cu soluție alcoolizată?
Ce nu poate fi spălat, trebuie pus în lumină UV pentru 4-5 minute. Găsiți în comerț lămpi UV-C de uz casnic, manuale, mobile sau pur și simplu becuri UV-C, pe care să le puneți la o veioză pe care o aveți în casă.
În lipsa lămpii UV și pentru mai multă siguranță alimentele ce nu pot fi dezinfectate se recomandă a fi consumate gatite minim 4 minute la o temperatură înaltă.
Lămpile UV bactericide au o eficiență de distrugere a microorganismelor de 99,9%. Acestea elimină în mod eficient toate microorganismele dăunătoare sănătății: bacterii, virusuri, mucegaiul sau particulele de praf. Radiația UV nu are efect dăunător și nu modifică particulele sau substanțele chimice, organice sau anorganice. Dezinfecția cu ultraviolete revoluționează tehnicile de dezinfecție prin multiplele avantaje pe care le oferă: continuitate – dezinfecția permanentă; spectru larg – orice particulă infectantă care conține acizi nucleici ADN sau ARN va fi distrusă de acțiunea UV, practic orice microorganism bacterian, viral sau fungic va fi distrus de acțiunea razelor ultraviolete.
CUM NE DEZINFECTĂM CASA
Dacă toți locatarii sunt izolați la domiciliu, nu este nevoie să se dezinfecteze suprafețele – podele, întrerupătoare, mânere etc. – zilnic. Însă dacă unul dintre ei iese zilnic pentru că merge la serviciu, atunci această operațiune este absolut necesară.
Noul coronavirus se răspândește extrem de ușor, cel mai frecvent de la persoană la persoană, dar și prin intermediul suprafețelor contaminate, unde virusul poate trăi până la câteva zile. Contaminarea se produce dacă atingi cu mâna o suprafață infestată, apoi duci mâna la gură, la ochi sau la nas.
Produsele de igienizare care sunt recomandate sunt soluțiile de uz casnic diluate, soluțiile pe bază de alcool (cel puțin 70%). Clorul sau înălbitorul clasic poate fi o redutabilă armă împotriva noului coronavirus, însă pentru a preveni intoxicația cu clor, trebuie să învățăm să-l folosim. Astfel, Centrul European pentru Control și Prevenire a Bolilor recomandă ca înălbitorul clasic să fie diluat în apă, 5 linguri de înălbitor la 3,5 litri de apă.
Găsiți aici lista de produse dezinfectante aprobate de Agenția de protecție a mediului din SUA (EPA) http://www.ms.ro/2017/01/17/registrul-national-al-produselor-biocide/
Purtați mănuși de unică folosință atunci când igienizați suprafețele din casă și aruncați-le după fiecare utilizare. Dacă sunt reutilizabile, folosiți-le doar pentru igienizare și spălați bine mâinile după ce le îndepărtați. De asemenea, purtați mască ori de câte ori igienizați suprafețele.
Iată cum ar trebui să arate igienizare zilnică a suprafețelor din casă. Eu am decis să fac această dezinfectare în fiecare seară, după ce vine soțul acasă. NU DEZINFECTA CU CLOR ÎN PREZENȚA COPIILOR, iar după ce dezinfectezi o cameră, aerisește-o bine cel puțin 30 de minute înainte de a lăsa copilul să intre.
Poartă mască și mănuși când te apuci de dezinfectarea locuinței. Folosește o soluție cu alcool 70% sau dizolvă clor în apă rece – 5 linguri de clor la 3,5 litri de apă. Dacă folosești clor, limpezește suprafețele cu soluția alcoolizată (spirt medicinal, de exemplu.)
Deschide geamurile pentru a se face ventilația aerului.
Folosiți prosoape de hârtie pe care să le aruncați după fiecare utilizare.
Dezinfectați cu soluțiile amintite toate suprafețele din casă – podele, mobilă, insistând asupra mânerelor, întrerupătoarelor, butoanelor aparatelor de uz casnic, robinetelor, telecomenzile aparatelor folosite, cheile, telefoanele mobile, portofelul, cardul.
Pune pe pragul ușii, la exterior, o cârpă îmbibată cu soluție de clor, iar la interior, o alta, pe care să lași pantofii de stradă de fiecare dată.
Scoate mănușile – pe cele de unică folosință le arunci, iar pe celelalte le speli bine cu apă și săpun înainte de a le scoate. Apoi, spală mâinile, fă duș, și bagă hainele cu care ai făcut curat la spălat, la cel puțin 60 de grade.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.