In anii 60 a fost descrisa pentru prima data teoria portii de control. Doctorii R.Melzack si P.D.Wall explicau atunci cum perceptiile dureroase pot fi amplificate sau dimpotriva, diminuate.
Potrivit acestei teorii “perceperea durerii si a severitatii acesteia este determinata de echilibrul dintre stimulii durerosi si cei nedurerosi care ajung la creier”. Cu alte cuvinte in timpul nasterii poti diminua durerea resimtita folosind anumite tehnici care amplifica stimularea cerebrala nedureroasa.
Relaxarea este o tehnica de diminuare a durerii la nastere
Relaxarea este arta eliberarii tesiunii musculare si care iti poate spori gradul de confort in timpul nasterii. Este esential sa ramai relaxata de la primele contractii, vei incepe bine si iti va fi mult mai usor pe parcurs. Teama de ce va urma si anxietatea isi pot face aparitia tot atunci. Cand contractiile vor fi si mai puternice, stresul te va impiedica sa te relaxezi.
Este important sa incepi travaliul relaxata si sa incerci sa mentii aceasta stare! Cu toate acestea abilitatea de a ramane relaxat difera de la o persoana la alta.
Avantajele relaxarii in timpul travaliului:
- Femeile care se relaxeaza in timpul travaliului au muschii mai moi si nu resimt contractiile intr-un mod foarte dureros. O durere acceptabila le ofera posibilitatea de a se misca, si plimba intre contractii.
- Avand musculatura relaxata, se produce o oxigenare mai buna. Un muschi privat de oxigen devine dureros. De asemenea, la bebelus ajunge o cantitate mai mare de oxigen.
- Mintea si corpul se influenteaza reciproc. Relaxarea corpului va avea ca rezultat si relaxarea mintii. Nivelul de stres crescut in timpul travaliului il pot prelungi si ar putea afecta intr-un mod negativ bebelusul prin faptul ca fluxul sanguin catre placenta si uter se reduce.
- Cu cat esti mai relaxata, cu atat iti vei putea distrage atentia de la durerile provocate de contractii, nu le vei mai constientiza.
- Fiind relaxata, muschii uterului se vor intinde mai usor cand bebelusul traverseaza pelvisul.
Oxigenarea contribuie la reducerea durerilor din timpul travaliului
Respiratia te va ajuta sa te relaxezi si este o componenta importanta in procesul nasterii. Stand intr-o pozitie confortabila, respira lent si egal cu o mica pauza intre inspiratie si expiratie. Incearca apoi sa te plimbi incet sau inchide ochii si imagineaza-ti ceva calmant si placut. Nu respira prea repede si nu iti tine respiratia pe perioade lungi de timp. In prima etapa a travaliului respiratia lenta te va ajuta sa te relaxezi, in timp ce in partea de final o respiratie scurta si sacadata te-ar putea ajuta sa nasti mai repede.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Voi suporta durerea nasterii ?
De unde vin durerile in timpul nasterii ?
Etapele nasterii naturale
La ce sa te astepti dupa nastere ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.