Povestea de seara este mai mult decat un cliseu de film. Importanta sa este recunoscuta de catre psihologi. Descopera impreuna cu noi de ce este bine sa le citesti copiilor macar o poveste seara, inainte de culcare!
La inceput, vedeai scurte scene cu parinti care tocmai le termina de citit copiilor lor povestea de seara, prin filmele americane. Apoi ai devenit tu parinte si faci asta seara de seara. Iar daca nu, sa stii ca ar trebui! Povestea de seara este atat de importanta pentru copii inca de cand sunt bebelusi!
Povestea de seara este mult mai mult decat o ocazie de a-i citit copilului o poveste in timp ce acesta chiar sta intr-un loc si te asculta. Rutina povestii de seara are numeroase beneficii pentru copil, dar nu numai! Cu putina atentie, este si pentru tine, adultul, un instrument minunat. Iata care sunt beneficiile povestii de seara pentru toata familia!
Beneficii aduse de citit in general.
Stim cu totii ca lectura dezvolta vocabularul si imaginatia. Copiii devin parte a unei lumi fantastice si au ocazia sa traga propriile concluzii din intamplarile povestilor care le sunt citite. Cele mai frecvente teme: binele care invinge, pedepsirea raului, regasirea resurselor de curaj, le sunt aduse si readuse in minte copiilor, care invata despre o lume mai buna si capata incredere in ei insisi.
CITEȘTE ȘI: 9 Secrete pentru a învăța copilul să vorbeasă repede și corect!
Rutina de culcare va fi una placuta.
Mai ales copiii mici au nevoie de o rutina de culcare mai lunga, care sa ii pregateasca pentru incheierea jocului pe ziua respectiva. Desigur ca nici un copil nu vrea sa auda ca joaca s-a terminat, oricat de obosit ar fi. Insa perspectiva de a petrece ceva timp alaturi de mami sau de tati, ascultand o poveste, este tot un fel de joaca! In plus, fiind o joaca statica, cel mic va avea ocazia sa se linisteasca, sa se calmeze si sa se pregateasca, fizic si psihic, pentru un somn linistitor dupa o zi lunga si agitata.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Cele mai iubite jucării de către copii + 3 idei de jocuri care îl dezvoltă sănătos pe copilul tău
E o ocazie minunata de a discuta cu copilul.
Mai toate povestile pot reprezenta puncte de pornire pentru discutii despre ziua care tocmai se incheie, despre ziua care urmeaza si provocarile ei. Fara a da impresia ca il critici, ii poti aminti copilului despre momente dificile cu care s-a confruntat in ziua respectiva si poti discuta despre solutia gasita de el si despre alte posibile solutii. Unii copii raman cu lucruri neintelese sau cu emotii neexprimate legate de un eveniment sau altul din viata lor, iar seara, cand sunt linistiti, iar parintele este langa ei, de asemenea calm, vor fi stimulati sa si le exprime si sa le discute.
E o ocazie minunata de a te reconecta cu copilul.
In vietile noastre ocupate, de multe ori ajungem sa ne deconectam de copiii nostri. Faptul ca in fiecare seara, oricat de obosit esti, te afli acolo pentru el, inseamna mult. Pe masura ce citesti, iar personajele se confrunta cu diverse situatii, poti porni discutii libere despre ele, despre locurile si intamplarile din poveste. Ai ocazia de a asculta parerile copilului, iar el de a le asculta pe ale tale, fara presiunea lui „trebuie” si a diferentei de varsta dintre voi.
CITEȘTE ȘI: Vrei să fie un mare cititor? Atunci începe de mic pentru a dezvolta copilului pasiunea pentru citit!
Nu in ultimul rand, citirea povestii de seara il pregateste pe copil pentru momentul in care va incepe sa citeasca singur.
Cu totii ne dorim copii care sa citeasca, insa dorinta aceasta trebuie sa le fie insuflata de la varste mici. Avand zilnic contact cu cartile, percepand momentul lecturii ca pe unul placut si distractiv si care ii conecteaza cu parintii, copiii se vor indragosti si ei de carti si li se va parea normal ca ele sa fie o parte a rutinei lor zilnice. Obiceiul cititului inainte de culcare este pastrat de multi adulti asa ca depinde de tine ca micutul tau sa vada lectura ca fiind o activitate agreabila.
Dupa cum vezi, povestea de seara este mult mai mult decat un mod de a-i convinge pe copii sa mearga la culcare. Este pacat sa uiti sa o integrezi in programul fiecarei zile! Si nu uita sa-l inveti pe cel mic sa incheie ziua cu o rugaciune. Pana cand le va invata si le va spune singur i le poti citi tu.
Tu la ce varsta ai inceput sa ii citesti copilului povestea de seara?
CITEȘTE ȘI: De ce nu vorbește copilul meu? Abia pronunță câteva cuvinte și are deja 2 ani!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.