Libertatea copilăriei este una dintre cele mai frumoase amintiri pe care le păstrăm cu nostalgie și dor întreaga viață. Perioada privilegiată în care copilul explorează, descoperă, experimentează, este totuși una care le dă emoții și le crează motive de îngrijorare părinților. Ca să fii pregătit pentru efectele secundare ale copilăriei, trebuie să știi cum să procedezi corect în cazul unor leziuni minore care pot surveni la joacă: zgârieturi, lovituri, julituri.
Primul ajutor în cazul juliturilor și zgârieturilor
Cel mai probabil, atunci când copilul suferă o zgârietură sau o julitură, acest lucru se întâmplă în parc, la locul de joacă sau pe stradă – în orice caz, nu acasă. Iată ce poți face pentru a acorda un prim ajutor sumar, care să prevină apariția unei infecții:
Nu face din țânțar, armăsar. Este mai probabil să ai un copil calm și cooperant dacă tu însuți ești relaxată. Unii copii sunt foarte curajoși și nu se lasă deloc intimidați de vederea sângelui; dimpotrivă, sunt curioși și aproape că uită de durere. Alții au nevoie de mai multă susținere și încurajare – recunoaște-le disconfortul cu empatie și distrage-le, treptat, atenția vorbindu-le calm despre lucruri care le stârnesc interesul, astfel încât să îi ajuți să se liniștească;
Folosește sticla cu apă de băut pe care sigur o ai la tine – sau cumpără o sticlă de apă plată – și spală delicat suprafața rănii. Astfel ajuți la îndepărtarea prafului, murdăriei și bacteriilor și contribui și la calmarea usturimii, mai ales dacă apa e rece;
Folosește, atunci când e cazul, o soluție dezinfectantă.
E bine să ai mereu la tine un dezinfectant de tipul Hexisept soluție răni ușoare, cu ajutorul căreia să previi o posibilă infecție. Hexisept are efect rapid, necesitând doar un minut de contact și este un bactericid, levuricid și virucid avizat de Ministerul Sănătății, Comisia Națională pentru Produse Biocide. Un alt avantaj al produsului este conținutul de dexpantenol care protejează pielea și previne deshidratarea acesteia. Afle beneficii ale produsului:
- asociere unică de ingrediente cu EFECT ANTIMICROBIAN și PROTECTOR.
- realizează dezinfecția igienică prin distrugerea microorganismelor tranzitorii
- nu irită pielea din jurul zonei lezate: are multe componente protectoare-reparatoare
- are pH-ul 5, fiziologic, ce constituie o barieră naturală împotriva dezvoltării bacteriilor.
Îngrijirea rănilor copiilor, acasă
Chiar dacă ai intervenit, sumar, la locul accidentului și ai tratat julitura copilului, e bine ca, odată ajunși acasă, să reiei igiena plăgii, de data aceasta cu apă și săpun pentru a îndepărta orice reziduuri. Poți continua cu reaplicarea soluției dezinfectante și, dacă e nevoie, a unui plasture sau bandaj de protecție.
Plasturele trebuie schimbat periodic, astfel încât să fie mereu curat. Oricum, în cazul leziunilor minore, câteva zile până la vindecarea completă sunt de regulă suficiente pentru ca totul să rămână… nici măcar o amintire.
Zgârieturile și rănile copiilor – Când e nevoie să merg la medic?
Odată ce ai acordat primul ajutor, evaluează obiectiv situația și întreabă-te dacă este nevoie să mergi la medic sau dacă leziunea este una minoră și care se va vindeca repede fără intervenții suplimentare, în afara igienei și antisepsiei regulate.
În unele cazuri poate fi nevoie de aplicarea unor fire de sutură:
Dacă tăietura este mai lungă de 12 – 15 mm;
Dacă tăietura este localizată la nivelul feței și este mai lungă de 6 mm;
Dacă marginile tăieturii stau deschise.
În mod ideal, firele de sutură trebuie aplicate cât mai devreme, la maxim 6 ore după incident, pentru a se preveni infecțiile și pentru ca vindecarea să fie mai rapidă și cu o cicatrice minimă.
Mușcăturile și zgârieturile de animale
Contactul copiilor cu animalele este benefic și trebuie încurajat și supravegheat. Uneori, însă, pot apărea și accidente: o pisică prea entuziasmată care, în joacă, își înfige gheruțele din greșeală sau un cățel luat prin surprindere, care reacționează cu dinții.
Chiar dacă leziunile sunt superficiale, în cazul acestui tip de incident este bine ca leziunea să fie evaluată de către medic deoarece gura animalului poate fi plină de bacterii, iar intervenția să urmeze un protocol specific.
Rănile minore și tetanosul
În cazul în care copilul tău este cu schema de vaccinare la zi și suferă o rană minoră de tipul unei zgârieturi sau al unei julituri, abraziuni etc, nu trebuie să își faci griji în legătură cu tetanosul.
Pe de altă parte, dacă plaga rezultată este una cu risc tetanigen, o evaluare rapidă la camera de gardă va decide dacă este necesară administrarea unui rapel al vaccinului antitetanic. În categoria plăgilor minore cu risc tetanigen intră cele profunde, prin înțepare, cel mai adesea când copilul calcă pe un cui sau un alt obiect ascuțit.
Mușcăturile de animale și rabia
În mod normal, orice mușcătură de animal trebuie evaluată de către medicul specialist. În urma unei anamneze detaliate, acesta este singurul în măsură să îți spună daca este sau nu necesară începerea protocolului de administrare a vaccinului și/sau serului antirabic.
Dacă autorul mușcăturii este bichonul de companie al familiei, care stă doar în casă, este vaccinat la zi și iese la plimbare doar în lesă și atent supravegheat, vaccinul antirabic nu este necesar. Pe de altă parte, atunci când copilul e mușcat de un câine nevaccinat sau al cărui status vaccinal e necunoscut, de un câine care părăsește curtea neînsoțit sau de un câine fără stăpân, se preferă intervenția prudentă și vaccinarea imediată. În cazul unei mușcături, este indicat ca micuțul să fie dus la centrul antirabic cel mai apropiat, în cel mai scurt timp.
Copiii trebuie să se bucure de copilărie și asta înseamnă că zgârieturile, vânătăile, juliturile, abraziunile sau înțepăturile fac parte din viață: a lor, de copii, și a ta, de părinte. Deși stârnesc, pe moment, lacrimi ele sunt, în marea lor majoritate, superficiale și fără nici un fel de semnificație. Trebuie doar să fii pregătit să intervii rapid și corect.