Furia laptelui sau angorjarea sânilor – Provocarea alăptării în primele zile
Deși eram conștientă de beneficiile pe care le are alăptatul atât pentru copil cât și mamă, am subestimat provocările care pot apărea la început. Sunt mama unui băiat de 1 an și 3 luni, alăptat și în prezent. Nașterea a fost o mare provocare pentru mine, și am crezut că orice va urma după naștere va fi mai ușor. Prin urmare, am subestimat provocările ce pot apărea în ceea ce privește alăptatul și m-am pregătit mai puțin. Am născut prin cezariană, iar în cele 3 zile cât am stat în spital, copilul a fost pus la sân, dar a primit și formulă completare.
Primele semne ale furiei laptelui
Eram conștientă de beneficiile pe care le are alăptatul atât pentru copil, cât și pentru mamă, și eram convinsă că este de dorit să reușesc să alăptez. Cel mai greu a fost prima noapte acasă, când s-a declanșat angorjarea sânilor. A doua zi, am avut norocul să găsesc un consultant în alăptare (Simona), care a venit acasă și m-a sprijinit nu doar în ceea ce privește alăptarea, dar și în ce privește multe alte griji de proaspătă mamă.
Sprijinul oferit de un consultant în lactație
Dincolo de informațiile valoroase, Simona m-a ajutat mult să normalizez experiența alăptării și să am așteptări realiste. Începând cu această zi, copilul a fost alăptat exclusiv, dar provocările alăptatului au continuat prin blocarea unor canale la unul din sâni. Din nou, m-a ajutat suportul primit din partea consultantului în alăptare, a medicului ginecolog, dar și a prietenelor care au trecut prin experiențe similare.
Gestionarea angorjării sânilor – Cum să previi complicațiile
M-am documentat apoi foarte mult și online din diverse surse. Prima lună a fost mai dificilă, cu mai multe încercări, dar a meritat tot efortul. Alăptatul este și reușita soțului meu, nu este doar a mea. Sprijinul lui a fost esențial.
Ce spun consultanții în lactație despre furia laptelui?
Foarte multe mămici sunt panicate de furia laptelui, de canale blocate sau de mastită, pentru că aud de la prietene sau cunoștințe că sunt situații foarte grave. Din păcate, sunt grave din cauza lipsei de informații corecte și soluții potrivite. Multe dintre mămicile ce ajung să apeleze la serviciile de urgență, cu „furia laptelui”, sunt sfătuite să înțarce – lucru care sfidează, practic, logica. Academia de Lactație și Alăptare (Academy of Breastfeeding Medicine – ABM) și La Leche League International susțin ferm că alăptarea trebuie continuată chiar și în cazurile de angorjare severă sau mastită.
Simptomele furiei laptelui și metode de gestionare
În primele zile după naștere, este normal ca sânii să devină mai mari și să producă mai mult lapte. Cu cât laptele stagnează mai mult în sân, cu atât sânul se va angorja: devine tare, fierbinte, dureros, iar mama poate avea frisoane sau febră de până la 38.4°C. Toate aceste simptome pot fi atenuate prin alăptarea frecventă, evitarea suplimentării cu lapte praf și exprimarea laptelui în caz de necesitate.
Tehnici pentru a ușura angorjarea sânilor
Consultanții în lactație recomandă următoarele tehnici pentru a ameliora simptomele furiei laptelui:
- Comprese calde înainte de alăptare pentru a ajuta la eliberarea laptelui.
- Comprese reci după alăptare pentru a reduce umflarea.
- Tehnica presiunii inverse (reverse pressure softening) – strângerea ușoară a sânului pentru a înmuia zona mamelonului, facilitând atașarea copilului.
Mastita și cum să continui alăptarea în siguranță
Dacă apar pe sân zone roșii, fierbinți și temperatura corpului crește peste 38.4°C, este posibil să fie vorba despre mastită. Chiar și în acest caz, consultanții în lactație (precum cei de la International Board of Lactation Consultant Examiners – IBLCE) sfătuiesc mamele să continue alăptarea. E-lactancia.org este o sursă recomandată pentru verificarea compatibilității antibioticelor cu alăptarea.
Sfaturi de la consultanți în lactație – Cum să eviți complicațiile
Simona Ivanciu, consultant în lactație IBCLC
Foarte multe mămici sunt panicate de furia laptelui, de canale blocate sau de mastită, pentru că aud de la prietene sau cunoștinte că sunt situații foarte grave. Din păcate sunt grave din cauza lipsei de informații corecte și soluții potrivite, pentru că multe dintre mămicile ce ajung să apeleze la serviciile de urgență, cu „furia laptelui” de exemplu, sunt sfătuite să înțarce. Lucru care sfidează, practic, logica. Îți spun imediat de ce.
În primul rând, este normal că între a doua zi după naștere și cea de-a cincea, sânii să înceapă să fie mai mari și să producă mai mult lapte. Cu cât stagnează laptele mai mult în sân, cu atât sânul se va angorja, adică va deveni tare, fierbinte, dureros iar mama poate avea frisoane sau temperatură de până la 38.4 grade Celsius. Toate aceste simptome pot fi atenuate prin punerea bebelușului cât mai des la sân, la cerere, la primele semne de foame, evitarea suplimentarii cu lapte praf precum și prin exprimarea laptelui, dacă din anumite motive, bebelușul nu poate fi atașat la sân.
Poți pune comprese calde înainte de alăptare, pentru a ajuta laptele să iasă și comprese reci după alăptare când sânul este mai moale. Dacă bebelușului îi este greu să se atașeze, adună toate cele 5 degete la un loc, ca și cum ar fi petalele unei flori și pune-le de jur împrejurul mamelonului. Împinge către spate, către piept timp de până la 3 minute. Aceasta este tehnica presiunii inverse (reverse pressure softening).
„Furia laptelui” poate dura chiar și 2 zile, dar atâta vreme cât simptomele nu se accentuează, totul este normal. În momentul în care vezi că apar pe sân zone roșii, foarte fierbinți, temperatura corpului crește peste 38.4 și nu scade deloc, atunci este bine să apelezi la un consult de urgență, pentru că este posibil să ai mastită. În acest moment este bine să știi că poți continua să iți alăptezi puiul. Nu numai că este de dorit, este chiar necesar să faci acest lucru, pentru ca situația să nu se agraveze.
Chiar și dacă primești antibiotic, poți căuta compatibilitatea acestuia cu alăptarea pe e-lactancia.org și cu siguranță ai să descoperi că poți continua alăptarea liniștită. Așa că, nu te descuraja. Continuă să pui copilul la sân. Continua să scoți laptele din sân. Chiar și puțin cate puțin. Apropo de acest lucru, daca se oferă cineva să iți facă un masaj „ca la carte” pentru a-ți desfunda canalele, refuză politicos și hotărât. Pentru că acel masaj, este o adevărată tortură și este total nefuncțional. Dacă laptele nu iese, în această situație de angorjare, poți folosi lejer tehnica presiunii inverse, explicată mai sus, adăugând și masaj blând și apoi exprimare la fel de blândă a laptelui.
Dacă situația pare să îți scape de sub control și primești informații contradictorii, pentru o confirmare a celor spuse aici, poți suna la 07ALAPTARE, unde consultanți în lactație te pot ajuta GRATUIT cu informații prețioase.
Surse utile:
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.