Iata de ce este bine sa renunti la fumat inca inainte de a ramane insarcinata si de ce este bine sa il convingi si pe partenerul tau sa faca la fel. Lista lucrurilor interzise in timpul sarcinii este lunga si sub continuu studiu. Totusi, in cazul in care te gandesti sa ai un copil, ar trebui sa ai in vedere sa-ti schimbi din timp unele dintre obiceiuri.
Fumatul face parte din lista NU-urilor pe timpul sarcinii, fara nici o indoiala, dar se pare ca renuntatul la fumat odata ce ai vazut cele doua liniute de pe testul de sarcina nu este suficient pentru a indeparta complet efectele sale nefaste asupra bebelusului.
Fumatul afecteaza fertilitatea?
Studiile au demonstrat ca pana la varsta de 27 de ani, sansele unei femei de a ramane insarcinata sunt de aproximativ 50% in fiecare luna. Insa acest procent scade odata cu inaintarea in varsta. Astfel, la 30 de ani, sansele scad la 20% iar la 40 de ani ele se reduc la doar 5%.
Desi ceasul biologic al barbatilor este mai ingaduitor, ei trebuie sa stie ca nu sunt imuni la trecerea timpului. Odata cu varsta, calitatea spermei scade, iar sansele de a concepe scad si ele. Dar nu doar varsta influenteaza fertilitatea, ci si multi alti factori. Cantitatea si calitatea ovulelor si a spermei sunt factori cheie in procesul de conceptie.
Desi femeile se nasc cu peste 1 milion de ovule, la varsta maturitatii sexuale mai sunt viabile doar aproximativ un sfert dintre ele. Si desi femeile ovuleaza lunar, o mare parte din ovulele nefolosite sunt supuse unui proces degenerativ denumit atrezie foliculara.
Studiile arata ca la femei, fumatul accelereaza acest proces degenerativ si favorizeaza instalarea menopauzei precoce, ambele procese ducand deci la o scadere a numarului de ani in care ar putea concepe. Se pare ca la fumatoare, rata de conceptie scade dramatic cu pana la 40%, ceea ce inseamna o dublare a ratei infertilitatii.
Cum afecteaza fumatul evolutia sarcinii si dezvoltarea bebelusului?
Fumatul, chiar si inainte de a ramane insarcinata, creste rata avorturilor spontane, caci compusii toxici inhalati cresc riscul anomaliilor cromozomiale. Multe femei spun ca nu vor fuma pe perioada sarcinii, fara sa ia in calcul faptul ca vor afla ca sunt insarcinate atunci cand fatul are deja 2-3 saptamani. Asta inseamna ca in primele saptamani, atunci cand fatul este cel mai sensibil si cand riscurile sunt maxime, el este expus la actiunea unor factori toxici.
Se pare ca fiecare tigara fumata de mama il priveaza pe fat timp de 20 de minute de cantitatea potrivita de oxigen de care are nevoie ca sa creasca si sa se dezvolte. In cazul barbatilor fumatori se constata o scadere a calitatii spermei. Fumatul pasiv este la fel de periculos pentru mama si fat.
Cea mai evidenta consecinta a fumatului in timpul sarcinii este greutatea scazuta a bebelusului (uneori sub 2500g) la nastere. Dar exista multe alte complicatii pe care fumatul le favorizeaza sau le accentueaza.
Citeste mai multe despre: Efecte fumatului asupra bebelusului nenascut
Medicii ginecologi recomanda ca renuntarea la fumat sa aiba loc cu cel putin 6-12 luni inainte de a ramane insarcinata. Daca insa esti fumatoare si ai aflat ca esti insarcinata este esential sa renunti la fumat imediat pentru a reduce riscul aparitiilor complicatiilor atat in timpul sarcinii cat si mai tarziu.
La copiii ai caror mame au fumat mai multe de 20 de tigari pe zi in timpul sarcinii, creste riscul aparitiei dificultatilor de citire pe parcursul vietii, potrivit noilor studii in domeniu.
Cercetatorii Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii Yale au analizat rezultatele unor teste de citire la care au fost supusi peste 5,000 de copii de varste cuprinse intre sapte si noua ani. Prin intermediul acestui studiu s-a dorit analizarea capacitatii copiilor de a citi cu voce tare si de a intelege continutul textului citit.
De asemenea studii recente arata ca fumatul in timpul sarcinii conduce la cresterea riscului de aparitie a astmului la copii si de asemenea, a problemelor comportamentale la baieti in jurul varstei de 3-4 ani.
Alte studii privind efectele fumatului asupra adultului au demonstrat ca abia dupa 10 ani plamanii unui fost fumator devin comparabili cu cei ai unui nefumator.
Riscul crescut de a dezvolta cancer pulmonar sau laringian persista insa pe toata durata vietii. In ceea ce priveste eliminarea din organism a tuturor substantelor chimice nocive inhalate odata cu fumul de tigara, cercetatorii estimeaza ca fiind necesar un interval de aproximativ 6 luni. Asadar, daca te gandesti sa devii mamica este recomandat sa renunti la fumat cu macar 6 luni inainte de a concepe pentru sanatatea ta si a bebelusului.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Tu cat timp ai fumat si cand ai renuntat? E o renuntare temporara, sau definitiva?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.