Caise, prune, ananas, smochine, stafide, curmale, iata doar cateva dintre cele mai frecvent consumate fructe uscate. Chipsurile de mere si pere pot fi preparate in deshidrator sau in cuptorul de acasa si sunt absolut delicioase. Cand poate si cel mic sa se infrupte din ele?
Fructele uscate concentreaza toate beneficiile fructelor proaspete, daca sunt preparate cum trebuie. Iata de ce trebuie sa tii cont atunci cand decizi sa ii oferi micutului tau fructe uscate.
Cum au fost uscate fructele?
Din pacate, 90% dintre fructele uscate (deshidratate) de pe piata sunt uscate printr-un procedeu chimic. Spre exemplu, caisele din comert, care au acea minunata culoase portocalie, sunt uscate prin adaugarea de dioxid de sulf.
Caisele uscate natural, la soare, au o cu totul alta culoare, un maroniu inchis. Daca vei citi ambalajul fructelor uscate, vei gasi de cele mai multe ori mentiunea „contine dioxid de sulf”. Desi disoxidul de sulf inhiba dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiurilor, studiile demonstreaza ca el poate declansa reactii la copiii cu astm.
Banuim ca precizarea este inutila, dar o facem: cauta in magazinele naturiste si in plafaruri fructe uscate natural, la soare sau in deshidratoare industriale. Sunt mai scumpe, dar incomparabil mai sanatoase.
Copilul are varsta potrivita pentru a primi fructul respectiv?
Ii vei oferi bebelusului un fruct uscat abia dupa ce i-ai introdus in alimentatie fructul proaspat, pe care l-a tolerat bine. Chiar si asa, tine cont de faptul ca fructele uscate au un continut de fructoza mult mai mare decat fructul proaspat si un continut de fibre mult mai mare, fapt ce poate determina accelerarea tranzitului celui mic.
Oricat de mult i-ar placea lui bebe, incepe cu o singura pruna uscata, nu ii oferi 5 deodata.
Este sigur ca cel mic sa manance fructul respectiv?
Aici avem in vedere un risc frecvent intalnit in cazul copiilor mici: riscul de inec. Fructele uscate prezinta un risc crescut din acest punct de vedere, astfel ca iti recomandam sa incluzi fructele uscate in diverse retete, mai degraba decat sa le oferi ca atare.
Le poti hidrata in apa peste noapte si le poti oferi astfel, gata inmuiate. Le poti adauga taiate cubulete in tarta cu fructe, caci vor absorbi apa din compozitia pandispanului si vor deveni moi si fragede. Ca si in cazul altor fructe, recomandam sa eviti amestecarea lor cu diverse produse lactate (branza, iaurt) caci combinatia nu este sanatoasa.
Cum ii poti oferi celui mic fructe uscate de calitate?
Ca sa fim sinceri, cea mai buna metoda pe care o putem recomanda este sa achizitionezi propriul deshidrator. Este cea mai eficienta metoda de a obtine fructe uscate naturale si sanatoase pentru copil.
Din pacate, dupa cum se stie, un deshidrator de calitate si cu o capacitate acceptabila este destul de scump, astfel ca este dificil sa ti-l permiti doar pentru uz propriu. Eventual, poate gasesti cateva mamici interesate de investitie care ar fi de acord sa il folositi pe rand.
Mai este ceva ce trebuie sa ai in vedere?
Da. Fuctele uscate sunt o adevarata bomba cu ceas pentru dantura. Miezul lor lipicios si dulce se comporta asemanator caramelelor si ramane lipit de dintii celui mic. De aceea este indicat ca dupa consumul de fructe uscate cel mic sa fie spalat pe dinti. Daca cel mic este prea mic pentru instituirea acestei reguli, incearca sa ii oferi fructele uscate doar in combinatie cu alte alimente, care ii vor mai „curata” dintii de resturile lipicoase.
Tu ce fructe uscate ii oferi celui mic? Care sunt preferatele lui?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.