Indiferent daca a fost facuta la cerere sau de urgenta, indiferent de tipul de anestezie folosit sau de cat de repede te-ai mobilizat dupa, sau de numarul de femei care trec prin asta, cezariana ramane o interventie chirurgicala majora. De aceea, recuperarea dupa cezariana trebuie facuta treptat.
Peretele abdominal si operatia de cezariana
In timpul operatiei de cezariana medicul face o sectiune care trece prin 5 straturi de tesut: piele, grasime, fascia (foita care acopera muschii) musculatura si peritoneu. Ce trebuie sa retii este faptul ca muschii abdominali nu sunt taiati, in cazul cezarienei transversale, ei doar sunt separati. Totusi, straturile enumerate sunt taiate si apoi cusute la loc, fapt ce formeaza o cicatrice.
Aceasta cicatrice afecteaza alunecarea fibrelor musculare in timpul contractiei si a relaxarii. Daca ai avut 2 cezariene la mai putin de 2 ani distanta, abdomenul nu a avut ocazia sa se refaca in intregime, astfel incat procesul de recuperare poate dura mai mult. Recuperarea este dependenta, printre altele, si de hormoni, greutate corporala, postura si tonus muscular.
Exercitiul fizic este total interzis in primele 6 saptamani dupa operatia de cezariana. Ei bine, daca ne referim la facut clasicele „abdomene” poate ramane interzis si mai mult de 6 saptamani! De fapt, procesul de recuperare a tonusului muscular poate incepe de cum te dai jos din pat.
Reinvata sa respiri corect! Ajuta la restabilirea legaturii dintre creier si muschii abdominali pentru a-ti recapata tonusul muscular!
Tonusul muscular este necesar pentru lucruri aparent simple: sezut, ridicat in picioare, rasucit, tras, impins, aplecat sau rasucit. Musculatura abdominala si cea a planseului pelvin sunt interconectate, iar cea din urma este cea care iti permite sa ai control asupra vezicii urinare si te impiedica sa faci un prolaps rectal. E usor astfel de inteles de ce este important ca ele sa aiba un tonus bun.
Imediat dupa operatie, zona cicatricii este amortita. Asadar, s-ar putea sa fie greu sa aplici indicatia de a „trage buricul catre in spate, spre coloana vertebrala”. Mai eficient este sa iti imaginezi ca abdomenul tau este un ceas. Buricul se afla la ora 12, osul pubian la ora 6, iar soldurile sunt orele 3 si 9. Incearca sa exersezi apropiind si indepartand orele 3 si 9 si nu intra in panica daca ti se pare ca nu reusesti. Ai rabdare si repeta miscarea in timp ce expiri prelungit.
Asociaza aceasta miscare cu exercitiile Kegel si practica-le simultan. Exerseaza cat stai in pat, cat alaptezi si nu uita de respiratiile profunde si prelungite asociate cu aceste miscari simple. Angajeaza aceiasi muschi atunci cand incerci sa ridici ceva sau cand te rasucesti ca sa te ridici din pat.
Ce exercitii fizice sunt interzise dupa nasterea prin cezariana?
Nu incerca sa te ridici din pat din pozitia intinsa pe spate. Intotdeauna rasuceste-te pe o parte. Nu incerca sa faci „abdomene”!
Desi musculatura nu a fost sectionata, dureaza pana ce ligamentele si fascia se refac. Cu cat inveti mai repede sa iti controlezi musculatura profunda, cu atat te vei reface mai repede.
Dupa aproximativ o saptamana de la operatie vei reusi urmatorul exercitiu. Stai culcata pe spate, cu genunchii indoiti si contracta muschii pelvini in timp ce expiri. Trage spre spate si in sus buricul in acelasi timp. Mentine aceasta pozitie timp de 10 secunde, dar nu-ti tine respiratia.
Vei fi tentata sa iti protejezi zona operatiei mergand usor aplecata spre inainte. De fapt, daca mergi normal, circulatia sangvina in zona este mai buna iar vindecarea mai rapida.
In primele 6 saptamani dupa operatie este bine sa devii treptat din ce in ce mai activa, in ritmul care ti se potriveste cel mai bine. Cea mai indicata forma de miscare e reprezentata de plimbari din ce in ce mai lungi.
Dupa controlul de 6 saptamani, daca totul este in regula, poti inepe exercitii de tip aerob. Cele mai indicate sunt mersul rapid, joggingul, inotul sau ciclismul. Este extrem de important sa exersezi treptat, fara sa fortezi prea mult. Faimoasele „abdomene” trebuie pastrate pentru dupa 6 luni de la nastere pentru ca solicita mult planseul pelvin. Oricum, ele sunt mai degraba eficiente pe musculatura abdomenului superior.
Tu la cat timp dupa cezariana ai inceput sa faci exercitii fizice?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.