Regimul vegetarian are multi adepti in zilele noastre, oamenii alegandu-l din diverse motive: convingerea ca nu ne face bine organismului carnea, lipsa de incredere in carnea din ziua de azi, convingerea ca este un regim de viata foarte sanatos, lipsa interesului pentru carne, motive etice care tin de neincurajarea cruzimii fata de animale.
Daca parintii sunt vegetarieni este corect sa impuna si copilului acelasi regim alimentar?
Exista familii in care unul sau ambii parinti sunt vegetarieni. Problema care se pune este daca e corect, indicat, benefic ca ei sa impuna si copilului acelasi regim. Avand in vedere ca este un stil de viata in cadrul familiei, este firesc sa fie prezentat si copilului ca normalitate, ca valoare in care parintii cred.
Din moment ce parintii sunt convinsi de nocivitatea carnii, bine-nteles ca ar fi absurd sa avem pretentia ca ei sa ofere carne copilului, cel putin pana cand copilul va putea face propriile alegeri in cunostinta de cauza. Controverse in privinta necesitatii consumului de carne exista si in randul oamenilor de stiinta, al doctorilor, astfel incat nu se poate baga mana in foc ca vreuna din tabere, “pro-carne” si “anti-carne” are cu adevarat dreptate, argumente pro si contra vor fi mereu, unele la fel de credibile si fiecare isi va alege “tabara” in functie de credinte.
Revenind la regimul vegetarian pentru copii, acesta nu ridica probleme deosebite daca este vorba de unul care include lapte si produse din lapte si oua. Un regim vegan, care exclude lactatele si ouale, nu este de dorit, putand pune probleme mai ales daca parintii nu au cunostinte suficiente si abilitatea de a constitui copilului un astfel de meniu incat sa nu-l priveze de elemente esentiale. Un regim raw-vegan este total contraindicate copiilor, nu am sfatui pe nimeni sa se joace cu sanatatea si dezvoltarea copiilor in acest mod!
La ce sa fim atenti daca decidem sa oferim copilului un regim lacto-ovo-vegetarian?
De fapt nu intotdeauna aleg parintii regimul de alimentatie pe care il va urma copilul, fiind destui copii care au aversiune pentru carne si nu o accepta in meniul lor. Aceste tip de regim nu ridica probleme, deoarece carnea nu este singura sursa pentru vitamina B12, foarte necesara organismului.
Vitamina B12 este singura substanta nutritiva pentru organism care lipseste dintr-un regim vegeterian strict, deoarece ea se gaseste aproape in intregime in produse de origine animala. Exista si in unele plante dar in cantitati infime. Vitamina B12 are un rol deosebit de important fiind necesara formarii globulelor rosii din sange si functionarii sistemului nervos.
Este adevarat ca in carne regasim principal sursa de vitamin B12 si fier, dar ele pot fi luate si din alte produse de oricine animala, cum ar fi ouale si branzeturile. Un asemenea regim poate crea probleme doar daca este sarac, lipsit de varietate, dar acest lucru este valabil in cazul oricarui tip de regim.
A oferi un regim vegetarian sanatos unui copil in crestere nu inseamna a-i da zilnic cartofi pai prajiti cu cascaval, caci intr-un asemenea mod desigur ca se va ajunge la carente, avitaminoze, dezvoltare defectuoasa. Un regim care exclude carnea dar include oua, lactate, nuci, seminte, fructe, legume ofera tot ce-i trebuie unui copil. In caz ca un copil nu se da in vant nici dupa produse lactate si oua si le consuma mai rar, putem sa apelam la suplimente de fier, calciu, B12, de preferinta in urma analizelor de sange.
Ce probleme ridica in schimb regimul vegan sau raw-vegan pentru copii?
Regimul vegan sau raw-vegan, fiind total lipsit de produse de origine animala, nu este compatibil cu un bebelus sau copil in crestere! Chiar daca le oferim suplimente sintetice, cereale fortificate cu vitamina B12, suplimente de fier si calciu, nu e sigur ca reusim sa prevenim toate carentele, mai ales daca nu ne-am documentat suficient pe aceasta tema, nu am discutat cu persoane avizate, doctori, nutritionisti.
Daca suntem atrasi de aceste regimuri fiindca sunt “la moda”, fara sa fi studiat temeinic ce implica, ar trebui sa luam aceasta decizie doar pentru noi, fara sa facem experimente pe copii. Se stie ca in lume au fost chiar cazuri de fanatici care au crezut ca orice aliment de origine animala este nociv astfel incat si-au hranit nou-nascutul cu lapte de soia, in loc sa ii ofere lapte matern sau formula, fapt soldat chiar cu pierderea bebelusului!
In primul an de viata al copilului cel putin, proteina de origine animala este vitala pentru dezvoltarea creierului copilului, de aceea nu ar trebui sub nicio forma sa-l privam de lapte, de preferinta matern.
Copilul tau are un regim de alimentatie vegetarian? Cum te asiguri ca nu ii lipsesc substantele nutritive de care are nevoie in procesul de crestere?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.