Despre ce se informează viitoarele mămici înainte de naștere și despre ce ar trebui să se informeze de fapt – Dificultăți în alăptare
Bună, sunt Mihaela, iar astăzi vreau să vă povestesc istoria mea despre alăptare, despre ce dificultăți în alăptare și ce aș fi vrut să știu înainte de a mă lovi de această surpriză a vieții. Încă de când am aflat că sunt însărcinată am început să mă informez despre tot ce ține de sarcină și nou născut.
Cum se dezvoltă copilul în fiecare săptămână, cum ne alimentăm corect, ce se permite și ce nu în sarcină, cum avem grijă de nou născut, primele zile cu bebe acasă, depre travaliu, naștere și recuperarea de după naștere, ba chiar am și participat la o mulțime de seminare despre travaliu, naștere, recuperarea post-partum și multe altele. Cea mai mare frică era de naștere, după ce am auzit o mulțime de povești de groază. Bineînțeles, citisem și despre alăptare, dar nu foarte mult, și nu am luat foarte în serios. Noi toți gândim că o să i se întâmple oricui, numai nu mie.
A venit ziua cea mare 13.07.2023, ora 2:00 noaptea a început travaliul, zic eu că am fost pregătită bine din moment ce timp de 5 ore am înfruntat contracțiile nașterii cu soțul și soacra în casă, iar ei nu m-au simțit deloc. M-a ajutat mult schimbul de poziții, mișcarea și respirația corectă în gestionarea durerilor, în acest timp eu cronometrând fiecare contracție. Din rușine și stimă față de soțul și soacra care dormeau nu am scos nici un sunet, deși vroiam să strig de durere.
Poate vă întrebați: dar medicul? L-am sunat la ora 7 dimineața când știam sigur că e în drum spre serviciu, nu avea sens să îi stric somnul. Eu știam ca nu naști chiar atât de repede, mai ales la prima naștere, încât travaliul a durat 8 ore per total.
Nașterea naturală a fost extraordinară, una destul de ușoară, de cum mi-au pus minunea pe piept la ora 9:44, a urmat întrebarea de la cineva din echipa medicală: ,,M-ai vrei copii?”, iar eu am răspuns: ,,Măcar și mâine” mă așteptasem la ceva mai rău .( Oricum la toți e diferit, eu am fost o norocoasă). Deoarece am născut de dimineață și totul părea super bine am fost externate a doua zi după amiază într-o zi de vineri. Nici prin cap nu a putut să-mi treacă ce mă aștepta.
Cum a decurs alăptarea la început – De ce spun că a fost șocul vieții mele
Nașa mea care are 3 copii și ceva experiență mi-a zis să-mi iau pompa de sân, mi-a arătat și site-ul de unde pot închiria, ironia sorții căci în acea zi li se încheiase programul de muncă deja și rămăsese ca eu să primesc livrarea tocmai luni seara. Greșeala vieții, că nici prin cap nu mi-a trecut ce mă aștepta, eu credeam că ce a fost mai greu, adică nașterea a trecut, dar m-am înșelat amarnic, a urmat febra laptelui. Citește și despre: Este divin să îți poți alăpta puiul, laptele matern este aur pentru bebe și alăptarea este terapie pentru mamă
Bebelușa păpa, dar nu îmi reușea să o atașez corect, stătea foarte puțin la sân și adormea; ceea ce a dus mai apoi și la riscul de deshidratare al micuței. Până a primi pompa electrică de sân care țin să menționez că au adus-o și descărcată tocmai luni seara, în aceste 3 zile până a o primi cu rușine spun că mă storcea mama cu mâna cum putea ea, mie nu îmi reușea singură oricât nu am încercat. Cât timp am așteptat să se încarce pompa și să o pot folosi mă dureau deja atât de mult sânii încât intram deja într-o panică și isterie de erau toți vinovați în jur.
Făcusem niște fisuri destul de mari la sfârcuri, se înroșiseră, rănile de pe mamelon parcă se tămăduiau și la următoarea alăptare iar cojile se înmuiau cădeau și rănile rămâneau deschise, iar eu plângând mă storceam apoi. După fiecare alăptare masam sânii cu apă călduță, de la masajul meu sânii se învinețiseră destul de mult,,eu masam din toată inima, numai să scap de chin”, apoi mă storceam cu pompa deja, deoarece așa am auzit că trebuie să fac, dar cum trebuie corect de stors eu nici habar nu aveam. Mă storceam până în momentul când mă simțeam ok și atât. Noroc că era vară și cald, eu practic toată ziua umblam cu sânii goi și făceam masaje la sâni sub duș de apă caldă, stors și alăptat, eram prea obosită deja, încât moral eram la pământ.
Citește mai multe povești de alăptare:
În loc să mă încred în instinctele mele, am ales să folosesc mamelonul de silicon. Am făcut niște ragade de toată frumusețea …
„Bebe e puturos, iar mameloanele sunt prea scurte și le scapă”. Voiam doar ca lăpticul meu să ajungă la bebe, nu-mi mai păsa de nimic
După ore de plânsete în brațele mele, cădeam inevitabil în veșnicele gânduri: nu am suficient lapte, laptele meu nu e bun, îmi chinui copilul, mai cresc copiii și cu lapte praf…
Bebe a rămas acasă cu tati și o hrănea cu lapte praf, iar eu, în spital, mă mulgeam zilnic pentru că aveam sânii plini
Mamică pentru prima oară și aventura alăptării. Contează enorm să ai pe cineva care să te încurajeze și să iți explice fără să te facă să te simți ultimul om
Nu m-a vizitat niciun consultant în alăptare și NIMENI nu l-a verificat pe bebe să vadă dacă are fren
Nu mai suportam durerea, până și aerul mă deranja. Cum am reușit să alăptez fără durere, ce poziții au fost de ajutor
Cum am trecut peste aceste dificultăți în alăptare
Timpul trecea și iată că timp de 3 zile m-am stors cu pompa, dar eu mă simțeam tot mai rău. La miezul nopți febra 40, cei de la ambulanță nu au putut decât să îmi pună o injecție care să scadă febra, asta însemnând că eu următoarele 8 ore nu am voie să alăptez micuța. Noroc că mi-a trecut prin minte, și am congelat laptele meu stors în zilele anterioare, și nu am recurs la lapte praf, spre norocul meu a acceptat în seara aceea și sticluța.
Dimineață urma să merg la medic, dar ce medic eu nu știam, începusem să sun la clinici private mă gândeam la mamolog, sau la consultant în alăptare, toți erau ocupați, programarea peste câteva zile, așa răspunsuri primeam. Și parcă Dumnezeu a vrut să se întâmple minunea și soțul să îi povestească pe departe situația șefului său, iar soția sa care trecuse printr-o experiență asemănătoare m-a îndrumat să merg la spitalul unde născusem ca să mă scurgă o moașă.
Ajunsă la spital, m-a consultat medicul la care născusem, aveam canale galactofore înfundate. Au urmat 3 zile de fizioterapie când am ajuns la spital doamnele de acolo m-au întrebat de ce nu am mai stat acasă, încă puți și obțineam și mastita. În a 3-a zi de fizioterapie, cireașa de pe tort, trebuia să mă și scurgă o moașă. Auzisem că nu e tocmai ceva foarte plăcut, dar în viață să nu dea Dumnezeu să mai ajung pe mâinile ei. A început printr-un masaj, a încercat să scurgă un pic să vadă situația. Ce a urmat nici nu țin minte, în schimb acel minut în care mi-a zis să număr până la 60 și m-a apucat de sfârc m-i sa părut o veșnicie, iar eu mă stingeam de durere, nici nu puteam să mai strig, nu mi-am imaginat în viață că există ceva mai dureros decât nașterea, dar uite că există. Nici nu știu cum m-am abținut să nu îi dau una de ce durere insuportabilă mi-a creat. În acel moment mi-am zis că aș mai naște de 100 de ori dar pe mâinile ei să nu ajung. P.S a durat mai puțin de un minut.
După acest proces extrem de ,,plăcut” mi-a zis când ajung acasă să mă storc de tot, dar cu pompa electrică. Zis și făcut, ajunsă acasă pornesc pompa, Doamne am rămas mută de ce ieșea din sânii mei la un moment dat, erau cheaguri de lapte cât mărgelele care ieșeau din sâni; cum? Pe unde? Eram șocată de ce vedeam. Norocul a fost de partea mea că a reușit să deblocheze canalele din prima, de frică să nu mai ajung pe mâna moașei m-am stors de tot. Compresele cu magneziu pe sânii vineți deja nu mai contează, asta nici nu se mai pune
Concluzia după 7 luni de alăptare
După vedeți nu a fost ușor să trec peste mai multe dificultăți în alăptare, dar cu perseverență am reușit. Acum bebelușa are 7 luni și papă lăptic din sân, când văd cu câtă dragoste în ochișori face asta și cuprinde sânul cu mânuțele, mă pișcă cu degețele și trage sânul cu buzele, devenind foarte și foarte atașată, mă bucur că am reușit în ciuda tuturor momentelor dificile. Acest sentiment e de nedescris, merită orice durere și lacrimă, chiar dacă la un moment dat eram gata să renunț la alăptare. Citește și despre: Când ne punem puiul la sân, creierul eliberează oxitocină, hormonul fericirii, care are minunata sarcina de a presa celulele de lapte, făcând astfel ca laptele să iasă ușor
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.