Motricitatea defineste toate miscarile pe care le face un organism, indiferent ca e vorba despre cataratul in copac sau despre refacerea siragului de margele al mamei. Ca orice alta abilitate, si motricitatea se poate antrena.
Te-ai fi gandit ca antrenarea motricitatii copilului tau poate influenta inclusiv succesul sau social? Unele lucruri vin firesc in dezvoltarea copilului tau. Altele pot fi antrenate prin joc. Asadar, cum ii antrenezi celui mic motricitatea? Iata cateva jocuri perfecte!
Care e diferenta intre motricitatea fina si cea grosiera?
La modul cel mai simplu, motricitatea fina reprezinta miscarile mici, care necesita precizie si coordonare superioare. Motricitatea grosiera se refera la miscarile mult mai ample, cum sunt mersul, saritul, alergatul, cataratul, rostogolitul si asa mai departe.
Citește mai multe despre: Cele mai bune 10 modalități prin care părinții ajută la dezvoltarea copiilor
De ce e important sa antrenam motricitatea?
Toate activitatile motrice sunt extrem de importante pentru copilul tau. Copiii mici isi intaresc musculatura, isi imbunatatesc coordonarea, invata sa se joace in grup si sa invete noi concepte. De aceea, motricitarea fina si grosiera sunt cruciale in dezvoltarea timpurie a copilului tau.
Cum antrenam motricitatea grosiera?
Antrenamentul pentru motricitatea grosiera incepe natural din primele ore de viata ale nou-nascutului. El isi misca mainile si picioarele, invata sa prinda sanul, iar miscarile lui vor deveni incet incet din ce in ce mai bine coordonate.
Citește mai multe despre: Când poate bebe să își susțină capul singur? Cum poți ajuta bebelușul să își dezvolte mușchii gâtului?
Asezatul pe burtica, rostogolitul, incurajatul sa se tarasca, invatul sa se ridice de pe burta in 4 labe si apoi sa se aseze in fund sunt doar primele lectii. Pentru copiii care merg bine, cea mai placuta activitate pentru antrenarea motricitatii grosiere este traseul cu obstacole. Este simplu de improvizat, poate fi creat si in casa si afara, in curte sau in parcul de joaca.
Obstacolele vor fi pe masura participantilor la joc: copilasii de 2 ani vor pasi peste un creion asezat pe jos, fara sa il calce, cei de 3 ani vor duce in mana un pahar cu apa fara sa il verse, iar cei de 5-6 ani pot face o veritabila stafeta batand mingea. Tine numai de imaginatia de moment a organizatorului jocului!
Practicarea unui sport in cadru organizat este de asemenea de mare importanta atunci cand vine vorba despre antrenarea motricitatii grosiere a copilului. De cele mai multe ori, sunt necesare mai multe incercari pana ce veti descoperi impreuna care este sportul care i se potriveste cel mai bine copilului tau.
CITEȘTE ȘI: 11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul pentru orice mamică la primul bebeluș
Cum antrenam motricitatea fina?
Bebelusul incepe sa isi antreneze motricitatea fina incepand de pe la 5-6 luni, cand incepe sa apuce obiectele folosind mai degraba degetele, decat toata palma. Incet incet, el va reusi sa apuce obiecte mici doar cu degetul mare si aratatorul. Pentru inceput, ii poti da copilului sa potriveasca forme in incastru. Un alt exercitiu care antreneaza motricitarea fina este bagarea de pietricele sau de boabe de mazare, una cate una, intr-o sticla.
Jocul cu plastelina este de asemenea minunat pentru antrenarea motricitatii fine. Puteti modela forme simple, puteti infinge betisoare in plastelina sau puteti inventa un milion de alte jocuri. Daca iti faci probleme ca cel mic ar putea incerca sa guste plastelina, poti face to plastelina home-made, folosind aluat si, eventual, coloranti alimentari.
CITEȘTE ȘI: Când încep bebelușii să meargă de-a bușilea?
Insiratul margelelor pe ata este un alt joc perfect, care il va tine pe cel mic ocupat si concentrat. Exista multe tipuri de „margele” de insirat, de exemplu pentru cei mici si foarte mici exista margele mari, cu orificii mari, facute din spuma, care sa permita un antrenament lipsit de frustrari pentru un incepator.
Pictatul si coloratul sunt alte metode minunate de antrenament. Este perfect in regula daca cel mic este prea mic pentru a face un „tablou” din care sa se inteleaga ceva. Conteaza antrenamentul de a tine pensonul in mana si a trasa cu el…ca sa nu vorbim despre beneficiul folosirii culorilor!
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelusului pe saptamani
Care sunt joculetele voastre preferate pentru antrenarea motricitatii copilului tau?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.