Crezi că modul în care scrii nu contează și că doar ideea transmisă este importantă? Gândește-te din nou, pentru că, uneori, ideea poate fi compromisă tocmai de felul în care este exprimată. Fie că scrii mesaje, postezi pe grupuri de Facebook sau colaborezi la reviste online, schimbul de experiențe are loc în scris, așa că e important să ne verificăm gramatica, să o supunem unui „control” pentru a vedea cum stă, ca să spunem așa.
Desigur, a scrie perfect din punct de vedere gramatical nu este o condiție obligatorie pentru a da sau primi sfaturi online, și nu toată lumea care comunică online are studii avansate, ceea ce nu le diminuează celelalte calități. Cu toate acestea, un minimum de respect pentru limba în care ne exprimăm, mai ales în scris, unde orice scăpare este vizibilă, nu este un efort prea mare și niciodată nu e prea târziu pentru a corecta greșelile. Nu vrem să te criticăm, ci să te ajutăm într-un mod clar și simplu, fără a te pune să recitești manuale întregi de gramatică.
Sa vedem care sunt cele mai frecvente greseli gramaticale si care sunt formele corecte:
Cratime in plus.
Unele persoane, tocmai pentru a nu fi acuzate ca nu stiu ortografia, pun cratime in plus, ceea ce reprezinta o greseala la fel de grosolana ca si lipsa cratimei.
Ploua cu mesaje de genul:”v-om pleca la mare, v-oi cere sfatul doctorului/v-a lua tratament”.
Cand sunteti tentata sa scrieti astfel, ganditi-va: acel “v” pe care l-ati separat prin cratima, poate fi inlocuit prin “voua”?
Ati vrut sa spuneti:”voua om pleca la mare, voua oi cere sfatul medicului, voua a lua tratament”? Daca nu, scrieti-le impreuna, asa cum este coect:”vom pleca, voi cere, va lua”, spre deosebire de “v-am cerut un sfat(voua), v-ati gandit la ceva (voi).
De asemenea cand scrii “scrie-ti o schema de diversificare” sensul este “scrie-ti tie insuti,insati” esti sigura ca asta vrei?
Daca nu, atunci nu te complica si scrie normal:”scrieti”. Iar cand iti vine sa scrii “a-ti dat antibiotic la copil?” gandeste-te cum ai scrie “am dat”: cumva “a-m dat”? Nu, prin urmare asa este si “ati dat, ai dat, au dat”.
Cuvinte scrise gresit.
Este corect “serviciu”, nu “servici”. “A simti” nu “a simpti”. “Absenta”, nu “apsenta”. “Optional” nu “obtional”. “Adecvat” nu “adegvat” precum si “frecvent” nu “fregvent” iar copiii se dau pe “tobogan” nu pe “topogan”.
Citește pe larg despre: Cele mai bune 10 modalități prin care părinții ajută la dezvoltarea copiilor
Pleonasmele. Spre exemplu copilul e “alaptat”, nu “alaptat la san”.
“I” in plus sau in minus.
Este “copil” la singular, “copii” la plural si “copiii” cand este accentuat.
Daca la singular este “socru” la plural doar se schimba “u” in “i”, fara sa adaugati inca unul, deci:”cunosc multi socri cumsecade” nu “multi socrii cumsecade”.
Acel “i” in plus apare doar cand accentuam:”socrul meu” deci “socrii mei”. La fel ganditi-va ca daca la singular este “albastru” nu “albastruu”, “metru” nu “metruu” atunci la plural este “ochi albastri” nu “albastrii” si “2 metri de panza” nu “2 metrii”.
Si verbele sufera din greu din cauza “i”-urilor in plus sau in minus.
Important de retinut: verbele la timpul infinitiv se scriu cu un singur “i”, prin urmare “a dori”, “a citi”, “a iubi” si asa mai departe, acestea sunt formele corecte. E o noua moda printre semi-agramati, ca sa nu spunem molima, de a scrie “as dorii, l-as iubii, voi citii, veti primii” nimic mai neplacut pentru o retina obisnuita cu corectitudinea gramaticala.
Si desigur cel mai “nabadaios” verb este “a fi”, multa lume nestiind sigur cand e cu un singur “i” si cand cu doi. Acest verb se scrie cu 2 de i doar la imperativ, deci îi spui copilului “fii atent!” nu “fi atent!”, in sintagme de tipul:”as vrea sa fii atent, as vrea sa nu fii uracios” si in formulari de genul “o sa fii rasplatit, nu o sa fii certat”, in rest este cu un singur “i: nu fi neatent, voi fi atent, as fi atent,as fi fost atent, pot fi atent. CITEȘTE ȘI: Tipurile de atașament mamă-copil. Ce impact au în dezvoltarea și în devenirea copilului ca adult. Tu în ce tip te încadrezi?
Sa nu uitam deja clasicul “are decat putina febra”.
Daca vrei sa folosesti un verb la afirmativ, foloseste-l pe “doar” sau “numai”: “are doar putina febra, are numai doi ani”.
“Decat” se foloseste doar daca il folosesti si pe “nu”, adica: “NU am DECAT doi lei”.
Desigur ca sunt zeci de posibile greseli gramaticale, cuvinte stalcite, exprimari defectuoase si nu putem sa le enumeram pe toate fara sa scriem un roman-fluviu, dar important este sa le corectam pe cele mai frecvente si sa acordam mai multa atentie modului in care scriem, mai ales ca este usor sa ne verificam cu ajutorul instrumentelor online.
Dar de ce este important sa scriem cat mai corect, chiar si pe topice despre scutece sau diversificare?
Pentru a arata respect fata de ceilalti utilizatori si a nu-i supune unor chinuri groaznice in caz ca se aventureaza sa iti citeasca mesajele. Exista persoane care reusesc sa provoace stupoare, indignare sau chiar micro-traume scriind intr-un mod care raneste pana la sangerare retina participantilor la discutie. O postare scrisa la modul:”salut mamyci ke putetzi sami spunetzi despre dermatyta atopik, kare kredetzi k e cel may boon tratament shy unde se gaseshte” nu va strange decat comentarii de genul “?!” in loc de raspunsuri la obiect.
Aici nici macar nu mai poate functiona scuza “locuiesc de 20 de ani in strainatate deci nu mai stiu prea bine romana” sau “am doar 4 clase, care e problema, n-am voie sa cer un sfat daca n-am scoala?” O persoana care masacreaza in acest fel limba o face din infantilism, dorinta de a parea “interesanta” sau poate chiar doreste sa provoace, alte explicatii nu prea se gasesc.
Pentru a usura comunicarea. De multe ori se fac niste greseli care schimba total sensul mesajului sau il fac imposibil de descifrat. Caz real: o mama cerea ajutor, sfaturi, pentru bebelusul sau care fusese diagnosticat de doctor drept “hipodrom”. Desigur ca strigatul de ajutor a ramas fara raspuns pana mama a revenit cu explicatii ca “nu isi tine prea bine capul, nu se intoarce singur pe burta” astfel incat alte mame au putut ghici ca bebelusul era de fapt “hipoton” si in niciun caz nu alergau caii de curse pe ei. Nu e o rusine sa nu stii un cuvant sau sa intelegi gresit ce iti spune doctorul, dar la o simpla cautare pe dictionarul online respectiva mama ar fi corectat eroarea inainte sa starneasca nedumerire si multe hohote se ras.
O alta neintelegere a rezultat cand o mama a intrebat cum sa faca sa devina mai “corpolenta” iar alte mame, dupa ce au invidiat-o ca e asa slaba incat trebuie sa se ingrase, i-au recomandat dulciuri, fainoase, mese copioase pana s-au lamurit ca respectiva credea ca acel cuvant, “corpolent”, inseamna “cu corp frumos” nu “cu surplus de kilograme; voinic, gras”. Sa nu mai vorbim de multele mamici care vor sa isi creasca copiii “libertini” fara sa stie ca asta inseamna “defranati, indecenti, usuratici” si nu “liberi” cum cred ele pornind de la simpla asemanare a cuvintelor.
Pentru a avea credibilitate. In cazul in care crezi ca stii multe pe o tema si ai vrea sa impartasesti si altora din bogatele tale informatii, nu vei fi luata in serios de multa lume daca mesajele tale abunda in exprimari defectuoase. Cum vrei sa pari “informata din surse stiintifice”, chiar docta, daca exprimarea este la nivelul unui copil de clasa I si greselile de gramatica nu par sa sugereze ca acela care emite ideile este si demn de luat in seama ca fiind credibil?
Modul in care scrii este ca o carte de vizita. Asadar, fii mai atenta la detaliile scrierii corecte! CITEȘTE ȘI: Meseria de mamă înseamnă 2 joburi și jumătate cu normă întreagă! Demonstrat științific pe pielea tuturor mamelor