Generatia noastra de mamici beneficiaza de ajutoare la care mamele noastre nici nu visau. Scutece de unica folosinta, masini de spalat automate, detergenti speciali, aspiratoare performante, balansoare, tetine anatomice, servetele umede….stop! Pana aici! Afla de ce servetelele umede nu sunt o alternativa sanatoasa!
Cand am „primit” o lista a cumparaturilor lunare ale unui proaspat parinte, am avut emotii. O multime de bani pe scutece, creme, lotiuni, geluri, sampoane, pudre, servetele umede. Se pare ca in ziua de azi, ele sunt un „must” al mamicii moderne.
Servetelele umede nu lipsesc din nici o poseta de mamica, din nici un carucior, din nici o geanta de scutece. Exista insa cateva motive pentru care servetelele umede nu reprezinta o alternativa corecta si sanatoasa.
Servetelele umede si igiena bebelusului
Igiena oferita de servetelele umede este cel putin precara. Intelegem, se intampla ca cel mic sa trebuiasca schimbat in locuri in care nu avem acces la o chiuveta curata, in asa fel incat sa il putem spala pe loc. Dar asta se intampla in general in lunile mici de viata.
Dupa varsta de 6 luni majoritatea copiilor se limiteaza la 1-2 scaune pe zi si cei mai multi parinti stiu si cand sa se astepte ca scutecul sa capete acel miros inconfundabil.
Chiar daca nu e vorba de scutece pline ci de joaca in parc, servetelele umede nu sunt o alternativa satisfacatoare pentru igiena mainilor.
E adevarat ca, pe fuga, ii poti sterge celui mic mainile cu un servetel umed, dar mainile lui sunt inca departe de a intruni „standardele de calitate” care sa le faca sa poata fi bagate in gura. Mai ales cand vorbim de copii mici, de pana in 2 ani!
Ce substante contin servetelele umede?
Servetelele umede contin tot soiul de chimicale cu care sunt imbibate. Plus parfum, ca sa aiba un miros placut. Stim, exista servetele speciale pentru bebelusi, testate dermatologic. Dar nu exista doi copii la fel, asa ca e foarte posibil ca ceea ce a fost tolerat de un numar oarecare de copii sa nu fie tolerat si de copilul tau.
Si chiar daca le tolereaza, nu exista nici o dovada ca pe termen lung toate aceste chimicale nu se acumuleaza si nu au un efect nociv asupra organismului. Sa nu uitam ca pielea este cel mai mare organ al corpului uman, ca prin piele se pot absorbi diverse substante, ca pielea joaca un rol esential in excretia toxinelor.
De ce ne-am dori ca pielea bebelusului nostru sa fie expusa la o lista intreaga de ingrediente cu denumiri ciudate? Citeste mai multe despre ingrijirea bebelusului
Servetelele umede nu sunt un produs ieftin!
Stim, nu sunt un capat de tara, dar servetelele umede sunt pana la urma mai scumpe decat …apa. Cu alte cuvinte, in spiritul comoditatii, platim suplimentar pentru ceva ce nu face treaba suficient de buna si are si potentialul de a ne imbolnavi copilul.
Servetelele umede si iritatia de scutec
Iritatia de scutec este o mare problema pentru multe mamici si pentru bebelusii lor. Fie ca cei mici au pielea mai sensibila, fie ca au scaunul mai acid, fie ca au scaune mici si frecvente si parintii nu reusesc sa ii schimbe cat de des ar trebui pentru ca nu sesizeaza ca este nevoie de un scutec curat, cert e ca foarte des au pielicica iritata uneori pana la sange.
Iritatia de scutec este deopotriva dureroasa pentru cel mic si periculoasa, micile leziuni fiind porti de intrare perfecte pentru bacteriile din scaun.
In cazul unui copil cu iritatie de scutec, este esential sa fie scoase cu totul din uz servetelele umede. Ele nu curata bine pielea care are nevoie de o igiena foarte riguroasa, iar substantele cu care sunt imbibate produc usturimi si pot accentua problemele.
Care e alternativa la servetele umede pentru bebelusi?
Oricat de „primitiv” ar suna, alternativa este una singura: clasica apa, eventual cu sapun.
La fiecare schimbat de scutec, copilul ar trebui clatit cu apa. De fiecare data cand defeca, cel mic ar trebui spalat cu apa si sapun (special de bebelusi).
Stim, atunci cand asta se intampla in oras, nu il poti spala pe loc si nici nu il poti lasa murdar pana ajungi la o chiuveta curata. Este o problema care se poate rezolva foarte simplu!
Exista cutii speciale pentru pastrarea servetelelor umede. Cutii de plastic care se inchid ermetic si care scad sansele ca servetelele lasate in pachetul care nu se mai inchide sa se usuce.
In aceste cutii poti pune dischete demachiante ude. Sau servetele speciale de hartie, imbibate in apa curata. Sau servetele de bumbac ude. Sau chiar bucati de vata ude. Curata minunat, sunt umede si lipsite de toate acele chimicale ingrozitoare!
Solutia poate fi, la o adica, folosita si pentru o curatare rapida a mainilor in parc. Insa mult mai eficienta, la locul de joaca, este clasica sticla de 0,5l, plina cu apa de la chiuveta.
Capacul se desurubeaza partial, cat sa lase sa curga un jet subtire de apa curata, si chiar si fara a folosi un sapun, mainile copilului vor deveni mai curate decat cu servetelul umed care intinde mizeria dintr-o parte in alta.
Tu folosesti servetele umede? Ai apela la alternative mai ieftine si mai sanatoase?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.