Internetul este plin de poze cu nou-nascuti si cu bebelusi mici, care poarta manusi. Seturile destinate nou-nascutilor includ neaparat si o pereche minuscula de manusi. Manusile pentru bebelusi pot fi o solutie impotriva zgarieturilor pe care unii bebelusi si le fac involuntar pe fata. Medicii pediatri si psihologii sunt de parere ca manusile pentru nou-nascuti sunt o idee extrem de neinspirata si ca acestea ar trebui pur si simplu sa dispara din orice locuinta. Exista solutii mult mai bune, iar micutul va ramane liber sa se miste, sa invete si sa creasca in voie.
Desigur, nu ne referim la manusile care protejeaza degetele firave pe timp de iarna. Vorbim despre manusile care insotesc aproape obligatoria caciulita, un alt obicei profund dezaprobat de catre medici. Manusile de bumbac subtire pe care mamele le pun pe manutele bebelusilor desi ele stau in casa intr-un tricou subtire cu maneca lunga. Exista mai multe motive pentru care manusile puse nou-nascutului nu sunt o idee buna!
De ce se pun manusi nou nascutilor?
Manusile pentru bebelusi sunt un accesoriu din ce in ce mai frecvent. Totusi, ele nu sunt deloc benefice dezvoltarii micutului deoarece ar trebui sa aiba libertatea sa isi descopere trupul si sa descopere lumea. Afla de ce nu ar trebui sa folosesti niciodata manusi pentru bebelusi!
Mamele opteaza pentru varianta manusilor pentru ca micutul sa nu se zgarie pe fata. Este adevarat ca miscarile bebelusului nu sunt foarte coordonate in primele saptamani de viata, totusi taierea atenta si ingrijita a unghiutelor este absolut suficienta pentru ca acest mic inconvenient sa fie evitat. In plus, nu uita ca bebelusul tau are manute inca din primul trimestru de sarcina, degetelele mici avand unghii tot de atunci. Avand in vedere ca nu s-a mutilat in mediul intrauterin, de ce ar face-o acum?
CITEȘTE ȘI: Prima respirație a nou născutului și primele momente ale mamei cu nou născutul
Alte mamici imbratiseaza cu optimism ideea manusilor deoarece de multe ori manutele bebelusului sunt reci. Acesta este un alt mit care trebuie spulberat cat mai repede. Este normal ca extremitatile bebelusului sa fie reci, chiar daca lui nu ii este frig. Vasele sale de sange sunt foarte mici, circulatia este relativ inceata la acest nivel. Oricat i-ai infofoli, exista multi bebelusi care au mereu manutele si nasucul rece. Acesta NU este sub nici o forma un indiciu ca ii este frig, sau un motiv sa ii pui manusi in casa!
CITEȘTE ȘI: Cum imbracam bebelusul in functie de anotimp?
De ce NU trebuie sa ii pui manusi?
In primul rand, bebelusii au nevoie sa isi suga degetul.
O fac inca din viata intrauterina. Bebelusii care o fac si dupa nastere, reusesc sa se autolinisteasca, este un element extrem de important. De multe ori mamele relateaza ca acesti bebelusi, care si-au descoperit degetele, sunt mai linistiti si mai echilibrati decat ceilalti. De asemenea, sunt mai putin tentati sa isi foloseasca mama pe post de suzeta. Alaptarea la cerere poate continua, insa bebelusul nu va avea neaparata nevoie de san ca sa reuseasca sa doarma sau sa treaca dintr-un ciclu de somn in altul.
In al doilea rand, mainile sunt o modalitate minunata de a descoperi lumea.
Ele sunt pline de terminatii nervoase delicate care fac ca simtul tactil al bebelusului sa evolueze, devenind din ce in ce mai important. Mainile ii ofera ocazia de a experimenta o multitudine de senzatii, de ce i-ai lua aceasta placere? Simtul tactil, alaturi de celelalte simturi, ajuta la dezvoltarea sistemului limbic, denumit si creierul emotional. Sistemul limbic este cel care e responsabil de instinctele primare si de generarea emotiilor intense, de ce sa il privezi de una dintre modalitatile de a descoperi lumea?
In al treilea rand, capacitatea de autolinistire cu ajutorul manutelor te scuteste de suzeta.
Suptul temporar al degetului va inceta pe masura ce bebelusul creste, un sugar alaptat la cerere renuntand natural si treptat la acest obicei pana la varsta de 3-4 luni. Pe de alta parte, suzeta poate sabota alaptarea, iar copilul poate dezvolta dependenta fata de ea pana la varste mult mai mari.
Nu in ultimul rand, aducem in atentie o situatie rara dar cu consecinte mult mai tragice. Manusile pentru bebelusi au dimensiuni mici, iar incercarea micutului de a baga degetele in gura si instinctul sau de a suge poate da nastere la accidente severe in cazul in care manusa paraseste manuta si ajunge sa fie introdusa complet in gurita.
Renunta, te rugam, la miturile conform carora nou-nascutului nu i se taie unghiile in primele nu stiu cate zile de viata, sau care sustin ca nasa este cea care trebuie sa ii taie prima unghiile. Inarmeaza-te cu o forfecuta de unghii noua sau cu o unghiera speciala pentru bebelusi si scurteaza unghiutele acelea care te temi sa il vor zgaria pe fata lui dulce. Tine in apropiere o pila de unghii, doar a bebelusului, pentru a pili cu atentie colturile. Si lasa micutul sa exploreze! CITEȘTE ȘI: Neonatologul este primul doctor al copilului tău. Ce este important să-l întrebi și răspunsurile corecte
CITEȘTE ȘI: 6 REPLICI de care NU are nevoie o mamă la început de drum în ALĂPTARE
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.