Cea mai buna modalitate de a decide cum vei naste este sa te informezi cat poti de mult in legatura cu optiunile pe care le ai. Discuta cu doctorul care iti urmareste sarcina, cu moasa, cu alte mame si citeste cat mai multe despre metodele de nastere.
Cu cat vei sti mai multe despre nastere, cu atat evenimentele nu te vor lua prin surprindere atat de mult. Cu toate acestea, nimeni nu iti poate prezice cu exactitate cum va fi travaliul si cum vei naste efectiv.
A fi mama presupune a face multe alegeri, iar prima dintre ele va fi felul cum vei naste.
Pana in secolul XX majoritatea copiilor se nasteau acasa. In zilele noastre in spitale ai acces la tehnologii, echipamente medicale si proceduri care ar putea salva viata bebelusului tau in cazul in care apar probleme neprevazute, sau chiar viata ta.
Desi exista mame care considera ca nasterea in spital nu mai este o experienta naturala, ci un act controlat medical, noi consideram ca aceasta este cea mai buna optiune pentru tine si bebelusul tau.
Nasterea naturala (nasterea vaginala)
Iti ofera mai mult control asupra intregului proces al nasterii. In mod normal ai putea sa te misti cat doresti si cat poti de mult, eventual sa faci un dus, sa alegi cea mai potrivita pozitie pentru tine pentru a naste. Practic depinde de politica spitalului in care nasti. Nasterea naturala in zilele noastre nu mai este o experienta atat de dureroasa, gratie analgezicelor si anesteziei epidurale dar si metodelor alternative.
Cercetarile moderne, mai ales cele din domeniul fiziologiei, au aratat ca pentru buna desfasurare a unei nasteri exista cateva conditii esentiale: mama trebuie sa se simta in siguranta, sa nu se simta observata si sa nu-i fie frig.
Desi nu este un obicei foarte practicat in Romania, mamele pot angaja o doula. Rolul unei doule este acela de-a asigura aceste trei conditii, astfel incat nasterea sa aiba loc fiziologic, fara interventii nenecesare, care pot ingreuna bunul mers al lucrurilor.
Recuperarea dupa o nastere naturala este mai usoara decat dupa o cezariana. Beneficiul poate cel mai important al nasterii naturale este acela ca te intalnesti cu bebelsul tau in primele lui secunde de viata extrauterina si il poti alapta intr-un timp relativ scurt.
Nasterea prin operatie cezariana
Cezariana este o adevarata interventie chirurgicala care se face sub anestezie totala sau partiala. Poti opta pentru anestezie generala (vei dormi tot timpul interventiei) sau pentru rahi-anestezie sau anestezie epidurala, proceduri care iti permit sa auzi vocea copilului tau din primele lui clipe de viata extrauterina si sa-l vezi dupa ce asistentele l-au curatat, insa doar pentru cateva secunde.
In trecut se considera ca daca o femeie a nascut anterior prin operatie cezariana, urmatoarele nasteri trebuie sa se produca la fel. Referindu-se la nasterea prin cezariana Organizatia Mondiala a Sanatatii aduce la cunostinta mamelor ca “nu exista nici o dovada ca cezariana ar fi necesara la o femeie care a avut deja una cu o incizie transversala a segmentului”.
Mamele se tem ca travaliul prelungit si dureros care a determinat cezariana anterior se poate repeta. In prezent nasterea naturala dupa o nastere prin cezariana este sigura si pe de alta parte nicio nastere nu se compara cu alta.
Majoritatea specialistilor afirma ca trebuie sa se recurga la cezariana numai atunci cand este absolut necesar.
Cezariana este o obligatorie atunci cand:
- Bebelusul este in suferinta fetala;
- Mama are placenta praevia;
- A avut loc o desprindere a placentei;
- Exista o disproportie intre fat si pelvis;
- Desi copilul are o prezentatie craniana, prezinta o anomalie doarece este cu fata, fruntea sau umarul inainte.
Situatiile in care ar putea fi necesara operatia cezariana, dar nu obligatorii, sunt prezentatia craniana, sarcina trecuta de termen cu semne de suferinta fetala, unele boli ale mamei sau varsta inaintata a acesteia.
Nu exista un tip de nastere potrivit pentru toate femeile si nici un mod de a naste nu este mai bun decat altul atunci cand vorbim despre sanatatea mamei si a copilului. In zilele noastre, practicile medicale au evoluat atat de mult, incat fac nasterea mai sigura ca niciodata. Cu toate acestea, nasterea poate fi in continuare unul dintre cele mai imprevizibile evenimente.
Te asteptam cu pareri in sectiunea comentarii. Tu cum vei naste ?
Ai o intrebare legata despre sarcina sau despre cum va fi nasterea?
Comunitatea Clubul Bebelusilor te poate ajuta in sectiunea intrebari si raspunsuri. Adreseaza si TU o in intrebare sau contribuie cu un raspuns la intrebarile altor mame.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Care sunt semnele ce prevestesc nasterea?
Revenirea dupa operatia de cezariana
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.