Chiar dacă pana de curând a fost nesigură, chiar dacă multe sejururi au fost deja anulate, se pare că anul acesta ne vom bucura, totuşi, de posibilitatea unei vacanţe, în ţară sau afară, după preferinţe, timp şi buzunar. Întrebarea este: în ce condiţii?
Care sunt tendinţele în ceea ce priveşte tipul de vacanţe preferat în 2020?
Dacă până anul trecut de cel mai mare succes se bucurau pachetele all inclusive, în special cele din ţări străine (Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania, Italia), anul acesta se pare că deja familiile preferă apartamentele din vile şi pensiuni. Dar acesta nu este singurul trend, caci firmele care inchiriază rulote și autorulote au deja toate vehiculele rezervate până după finalul sezonului turistic obişnuit. Tu ai închiria o rulotă pentru vacanță?
Cât vom plăti pentru vacanţa în 2020?
În această privinţă există mai multe previziuni. Cele mai pesimiste susţin că deja companiile din domensiul HORECA și companiile aeriene au înregistrat pierderi atât de mari, încât vor scumpi imediat sejururile, ţinând cont şi de faptul că nu îşi vor mai putea ocupa integral locurile, ca până acum, din cauza normelor de distanţare socială.
Alte opinii susţin că anul acesta preţurile vor rămâne, probabil, neschimbate sau doar puţin crescute, în ideea în care se doreşte încurajarea turismului, şi aşa numărul de amatori de vacanţe fiind scăzut. Dacă ai facute rezervări prin programul înscrieri timpurii nu vei avea această problemă în plus.
Vacanța pe litoralul românesc în 2020
Majoritatea hotelurilor din stațiunile de la Marea Neagră sunt deschide din data de 15 iunie și funcționează la capacitate maximă. La fața locului, nordul stațiunii Mamaia pare cel mai aglomerat. Dovadă sunt ultimele două săptămâni când numărul turiștilor a fost foarte crescut. Hotelurile cu servicii all inclusive funcționează similar ca în anii trecuți diferența fiind ca la masă toți turiștii sunt încurajați sa poarte mască atunci când trec pe langa bufet să consulte oferta din meniul zilei și sunt serviți exclusiv de angajații hotelului care sunt echipați su mască și mănuși. Masca se scoate la masă când trebuie să mănânci.
Există soluții dezinfectante la îndemâna tuturor atât la recepție, intrarea în lift sau la locul de servire a mesei. Tot personalul din hotel poartă mască permanent iar curățenia se face la cerere. În lifturi se încurajează să urce doar membrii aceleeași familii. Pe plaja s-a încercat și implementat distanțarea sezlongurilor însă realitatea ne-a arătat că familiile venite împreuna în vacanță nu respectau distanțărea socială și se strângeau în același loc mai mult de 4-6 persoane plus câțiva copilași.
Tu ai o rezervare pe litoralul românesc sau ai fost deja la mare? Cum a fost?
CITEȘTE ȘI: Bebelușii si canicula | Ghid de supraviețuire pe timp de vară
Cum vom călători în Grecia în 2020?
Ocupând de ani buni primul loc în topul preferinţelor românilor, Grecia a semnat un acord care prevede deschiderea graniţelor pentru turiştii străini începând din data de 1 iulie. Dacă în anii trecuți gradul de ocupare de exemplu în insula Thassos era de 80% în prezent este de 40%.
Inițial pentru vacanţă în Grecia s-a propus un certificat medical care să ateste că, în ultimele 72 ore înainte de efectuarea călătoriei, nu ai fost testat pozitiv pentru coronavirus se pare ca cetățenii români pot călători în aceasta țară fără acest certificat. Călătoriile cu avionul se vor face, cel mai probabil, ca şi până acum, măsura scaunului liber dintre pasageri fiind ferm refuzată de companiile aeriene care pretind că vor înregistra pierderi imense.
Pe plajă, şezlongurile vor fi distanţate conform recomandărilor internaţionale, iar la mese nu vor avea voie să stea mai mult de 4 persoane. În ceea ce priveşte călătoria cu maşina, se negociază deocamdată un culoar comun.
Având în vedere creşterea numărului de cazuri la nivel european, Grecia a luat decizia testării aleatorii a turiştilor care intră în ţară. Turistii vor fi aleşi prin intermediul unui soft, in baza codului QR primit la completarea online a formularului celebru.După recoltarea probelor, aceştia sunt obligaţi să petreacă 24 ore în izolare, până la sosirea rezultatelor; în cazul unui rezultat pozitiv, pacientul va fi carantinat pentru 14 zile.
Dacă vă decideți să călătoriți în Grecia luați în calcul orice scenariu posibil deoarece situația se poate schimba de la ora la ora. Grecii întimpină turiștii cu toate condițiile pregătite dar și cu multe precauții.
În cazul în care doreşti să călătoreşti în Grecia cu maşina, e important să ştii că deocamdată singura graniţă oficial deschisă turiştilor români deocamdată (la data de 6 iulie 2020) este Promachonas – Kulata. Nu se poate intra în Grecia pe la graniţa cu Macedonia. Cozile la graniță pot fi și de câțiva kilometri.
CITEȘTE ȘI: In avion cu bebelușul – Sfaturi pentru un zbor liniștit
Cum vom călători în Bulgaria în 2020?
Presiunile făcute de către industria HORECA au făcut posibilă deschiderea sezonului la vecinii noștri începând cu 1 iunie deși în această țară s-a decis prelungirea starii de urgență epidemiologică până la finalul lunii iulie, din cauza numărului tot mai mare de infectări. Statul bulgar insistă ca vacanţele bulgarilor să fie făcute în ţară, pentru a resuscita sectorul turistic puternic afectat.
În Bulgaria peste 1.000 de îmbolnăviri din totalul celor aproximativ 5.700 au fost anunțate doar în ultima săptămână. Autoritățile de la Sofia sunt îngrijorate și au cerut înmulțirea sancțiunilor pentru cei care nu respectă restricțiile. Anul trecut, peste un milion de români au mers în vacanţă pe litoralul din Bulgaria.
O turistă româncă întoarsă recent din Bulgaria a declarat: „Este foarte plin! Foarte puțini poartă măști și ignoră distanțarea socială ca și cum pandemia nu ar exista. Nu există distanțare fizică. Hotelurile au implementate reguli, personalul poartă măști, mănuși, peste tot sunt dispozitive cu dezinfectant, se dezinfectează locurile de joacă, la terase măsuțele, scaunele sunt puse la distanță, pe plajă – la fel, șezolongurile și umbrele sunt distanțate la doi metri”.
Cum vom călători în Spania în 2020?
În primul rând, conform dispoziţiilor în vigoare, orice persoană călătoreşte în Spania este obligată să se carantineze 2 săptămâni, deci deocamdată ţara nu este deloc prietenoasă cu turiştii, şi asta pe bună dreptate, pentru că focarele de coronavirus încă nu sunt considerate stinse.
Ce e sigur este că sezonul turistic se va deschide şi pe Costa Brava şi Costa del Sol, deocamdată nu se ştie exact când sau pentru cine. Hotelurile încep să se deschidă cu condiţia termometrului la intrare, plajele se pregătesc cu distanţarea socială impusă, iar pe Costa del Sol vor exista aplicaţii pentru detectarea coronavirusului, conform declaraţiilor preşedintelui industriei de turism.
Cum vom călători în Italia în 2020?
Italia a redeschis muzeele în data de 18 mai şi încurajează turismul intern. Se discută însă şi despre condiţiile în care se poate relua turismul extern, insistându-se pentru respectarea unor condiţii universale valabile la nivelul întregii Uniuni Europene.
Cum vom călători în Turcia în 2020?
Pentru moment, intrarea românilor în Turcia se poate realiza pe graniţa terestră; unele estimări menţionează o reluare a zborurilor după data de 18 iulie. Data se pare că e posibil să varieze în funcţie de starea epidemiologică a celor două state.
La momentul intrării în ţară, turiştii vor fi supuşi unor controale medicale şi, dacă există vreun dubiu referitor la starea de sănătate, vor fi testaţi gratuitş dacă testele sunt pozitive, ei vor fi internaţi şi trataţi gratuit.
E bine să ştii totuşi că purtarea măştii este obligatorie pe tot teritoriul ţării, atât la interior cât şi la exterior. Excepţie face plaja şi momentul mesei la restaurant; masca va fi purtată în restaurant cu excepţia momentelor în care mănânci efectiv.
Merită de asemenea ştiut că deşi a ales să menţină masa în regim bufet suedez în cazul sejururilor all inclusive, nu te vei mai putea servi singur, ci va exista personal dedicat care îţi va pune mâncarea în farfurie.
CITEȘTE ȘI: Copiii si soarele – Cand si cum ne expunem?
Bali, una dintre cele mai populare destinații de vacanță, va primi din nou turiști începând cu 31 iulie. Numărul persoanelor infectate în Bali a ajuns, duminică, la 1.849, în timp ce la începutul lunii iunie erau doar 465. Dintre aceştia, 20 au murit după ce au contactat virusul, arată cifrele oficiale.
Cum rămâne cu alte destinaţii europene?
Pentru că multă lume va prefera să călătorească cu maşina personală, se aşteaptă să crească solicitarea pentru plajele din Croaţia şi Muntenegru. În final însă, trendul general este ca familiile să aleagă destinaţiile cele mai sigure, unde se implementează şi se respectă cel mai bine regulile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus.
Care e lista ţărilor din zona verde?
Românii care se întorc din Spania și Belgia sunt scutiți de izolare, după ce Guvernul a actualizat, luni 6 iulie, lista „țărilor verzi”, adică cele din care românii și alți cetățeni pot să vină în România fără nicio restricție. Sunt 33 de astfel de țări, iar lista se va actualiza permanent:
- Bulgaria
- Monaco
- Croația
- Regatul Unit
- Cehia
- Polonia
- Austria
- Islanda
- Elveția
- Spania
- Franța
- Belgia
- Germania
- Slovenia
- Danemarca
- Olanda
- Italia
- Norvegia
- Slovacia
- Irlanda
- Liechtenstein
- Grecia
- Cipru
- Finlanda
- Malta
- Lituania
- Ungaria
- Estonia
- Letonia
- Andorra
- Insuelele Feroe
- Vatican
Aceste măsuri pot suferi modificări de la o zi la alta.
Mai multe state din Europa fie că nu îi primesc pe turiștii români deloc, menținându-și deocamdată granițele închise, fie le pun unele condiții, fie îi obligă să stea 14 zile în carantină sau izolare.
Românii primesc restricții de călătorie din partea a tot mai multe state, consecință a numărului în creștere de infectări cu coronavirus înregistrat în ultima perioadă în România. În acest moment, pe continent mai sunt doar 3 ţări care au o rată a infecţiilor mai mare decât România: Suedia, Portugalia şi Luxemburg.
Cel puțin zece state nu îi primesc pe turiștii români deloc, menținându-și deocamdată granițele închise, fie le pun unele condiții, fie îi obligă să stea 14 zile în carantină sau izolare. Măsurile cele mai dure au fost luate de Norvegia, Finlanda și Malta, în timp ce Estonia, Lituania, Letonia, Irlanda, Slovenia și Slovacia le cer românilor să stea în izolare sau carantină. Danemarca pune condiția ca românii să aibă o rezervare de cel puțin șase zile de cazare. Guvernul de la Londra nu a inclus România pe lista celor 59 de țări consideate cu risc redus. Astfel românii care merg în Marea Britanie după data de 10 iulie sunt obligați să stea în regim de autoizolare.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.