Arsurile solare la bebeluși se pot manifesta sub formă de roșeață și inflamație a pielii, determinată de expunerea la soare. În cazul bebelușilor, simptomele arsurilor solare apar la 2 – 4 ore de la expunere, așa cum se întâmplă și în cazul adulților, iar intensitatea culorii și durerea ating apogeul la 12 – 14 ore după aceea. În cazuri severe, se pot forma inclusiv bășici pe piele. După 2 – 3 zile, culoarea începe să se estompeze, iar pielea afectată începe să se cojească. O singură arsură solară gravă în copilărie dublează riscul de apariție a melanomului malign, cea mai mortală formă de cancer de piele. Studiile demonstrează că peste 90% dintre cancerele de piele rezultă ca urmare a expunerii exagerate la soare și că acestea ar fi fost pe deplin prevenibile.
Citește și despre:
Lecțiile de înot – esențiale pentru orice copil! Ajută-l pe copilul tău să fie în siguranță în apă!
Fii mereu cu ochii pe bebe! 9 pericole surprinzătoare pentru bebeluși, în timpul verii
Bebelușii și aerul condiționat, cât de sigur este? Cum menținem o temperatură confortabilă în casă pe timp de vară
9 cele mai frecvente probleme dermatologice la copii asociate sezonului cald
Care este cauza arsurilor solare la bebeluși?
Ca și la adulți, expunerea la radiațiile solare poate determină arsuri solare la bebeluși. În special radiațiile ultraviolete B (UVB) sunt responsabile de îmbătrânirea prematură a pielii și reprezintă factor de risc pentru cancerul de piele. Bebelușii sunt cu atât mai expuși, cu cât pielea lor este atât de fină, subțire și delicată. Am întrebat medicul, cum reușește copilul să asimileze vitamina D dacă nu stă deloc la soare? Mi-a spus că e mai sigur și mai sănătos să îi ofer suplimente de vitamina D decât să îl țin în soare. Citește pe larg și despre: Crema cu SPF în primul an de viață al bebelușului – sfaturi și recomandări pentru prevenția arsurilor
Cum poți preveni arsurile solare la bebeluș?
Prevenția este esențială atunci când vine vorba despre arsurile solare. Iată câteva recomandări pentru ca cel mic să fie în siguranță:
Limitează expunerea: razele soarelui sunt puternice în special între orele 10.00 – 16.00, așadar încearcă să ții bebelușul la umbră. Bebelușii nu ar trebui să petreacă intervale mari de timp afară atunci când temperatura depășește 32 grade Celsius.
Folosește crema cu SPF și alege-o înțelept pe cea mai potrivită. Există zeci de produse din această categorie, dar specialiștii recomandă produsele cu SPF minim 30, cu spectru de protecție larg împotriva UVA și UVB și cu o formulă special concepută pentru copii. De asemenea, e de dorit să alegi un produs rezistent la apă și destinat pielii sensibile. Testează crema cu 48 ore înainte de utilizare, pe o zonă mică de piele, și dacă nu apare nici un fel de iritație locală ai grijă să o aplici cu 15 – 30 minute înainte de expunerea la soare. În cazul bebelușilor mai mici de 6 luni, recomandarea este să aplici crema cu SPF doar pe zone mici de piele, care nu pot fi protejate împotriva soarelui prin alte metode.
Îmbracă bebelușul în mod adecvat. Alege pălării cu boruri largi, care protejează și fața, ochii și ceafa. Bebelușii ceva mai mari pot purta, de asemenea, ochelari de soare. Cele mai bune haine sunt confecționate din materiale naturale ușoare, dar cu o țesătură suficient de densă încât să blocheze razele soarelui.
Dacă nu ai umbră, fă-ți! O umbrelă sau un parasolar de calitate pentru cărucior te pot scăpa de multe necazuri și bătăi de cap. La plajă, la piscină și în curte, apelează la corturi portabile sau la umbrele cu SPF. Citește pe larg despre: Bebelușii și canicula | Ghid de supraviețuire pe timp de VARĂ
Cum tratezi arsurile solare la bebeluși?
În cazul nefericit în care bebelușul tău suferă o arsură solară, primul scop al tratamentului este să amelioreze durerea. Iată ce poți face:
Pune comprese cu apă de la robinet timp de 10 – 15 minute pe pielea iritată, de 3 – 4 ori pe zi.
Folosește gel cu aloe vera sau altă cremă hidratantă ușoară pentru a alina iritația;
Dacă disconfortul este semnificativ, administrează paracetamol (la bebelușii cu vârsta de minim 3 luni) sau ibuprofen (la bebelușii cu vârsta de minim 6 luni), preferabil după o discuție prealabilă cu pediatrul;
Protejează copilul de soare până la vindecarea arsurilor;
Asigură-te că bebelușul este hidratat adecvat, arsurile solare accentuând viteza de pierdere a lichidelor din organism.
Doctorul mi-a recomandat ca pentru arsuri solare să nu mă apuc să pun pe pielea bebelușului iaurt sau alte remedii de care mai auzisem eu. În schimb, pentru cel mai mare, de 3 ani și ceva, mi-a recomandat acasă o baie scurtă în cadă în apă cu un pic de sare.
Când e cazul să contactezi medicul în caz de arsuri solare la bebeluși?
Bebelușii mai mici de 1 an, care suferă o arsură solară, trebuie evaluați prompt de către medicul pediatru. În cazul copiilor mai mari, e de dorit să discuți cu medicul în cazul arsurilor solare grave, însoțite de formarea de bășici sau de febră.
Reacțiile severe la expunerea la soare sunt relativ rare. Totuși, dacă starea bebelușului e modificată, dacă arsura e extinsă sau dacă e însoțită de vărsături, e posibil să fie vorba despre insolație, care necesită intervenție urgentă. Citește pe larg despre: Riscurile bebelușului BRONZAT | Ce se întâmplă când un bebeluș se bronzează?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.