Cele mai recente cercetari referitoare la modul in care se dezvolta creierul bebelusului arata ca parintii pot avea un rol major in stabilirea a cat de inteligent va fi copilul in viitor. Iată cum se dezvolta creierul bebelusului.
Creierul uman creste cel mai spectaculos in copilarie, dublandu-si volumul si atingand peste 50% din dezvoltarea lui totala la sfarsitul primului an de viata. In timp ce creierul creste, neuronii se inmultesc rapid, asemanandu-se cu o larga retea cu mii de fire electrice incalcite. La nastere, aceste “fire electrice” sunt neconectate “la curent” dar pe parcursul primului an de viata neuronii cresc, invata sa functioneze mai bine, incep sa se conecteze unul la altul astfel incat sa formeze circuite care il vor ajuta pe copil sa gandeasca si sa actioneze din ce in ce mai mult.
Cum functioneaza “circuitele” din creierul copilului?
In timpul dezvoltarii creierului au loc procese importante. In primul rand numarul conexiunilor dintre neuroni creste si fiecare neuron capata un invelis numit mielina, care ajuta mesajul sa circule mai repede si izoleaza nervii astfel incat sa nu se produca “scurtcircuite”.
Neurobiologia, un domeniu nou si plin de provocari, ne spune ca cu cat se fac mai multe conexiuni intre celulele nervoase, cu atat va fi creierul copilului mai dezvoltat iar copilul mai inteligent.
Cum putem ajuta la dezvoltarea creierului bebelusului?
Cum spuneam, cercetarile arata ca parintii pot ajuta la dezvoltarea creierului copilului, pot ajuta minteabcopilului sa faca niste conexiuni mai bune. Ca de exemplu, cand copilul vede fata mamei, nervii oculari transmit imaginea acelui chip in zona creierului care se ocupa cu procesarea informatiilor de tip vizual iar copilul “depoziteaza” acea imagine, retine chipul mamei. Vederea acelui chip familiar in mod repetat il va stimula pe bebelus sa isi doreasca sa reactioneze.
Dupa un anumit timp, stimulul reprezentat de chipul parintesc va determina zona vizuala a creierului sa trimita un mesaj spre zona motorie, care controleaza muschii faciali ai copilului. Rezultatul va fi acel zambet minunat care face ca inimile tuturor parintilor sa se topeasca instantaneu. In urma dezvoltarii neurologice continue vor avea loc conexiuni cu alte zone motorii astfel incat la un moment dat bebelusul va reusi sa-si intinda manutele si sa atinga chipul parintelui.
Concluzia este ca cu cat bebelusul are o interactiune mai organizata cu mediul, cu atat mai rapid si mai bine se dezvolta conexiunile neurologice. Desi nu se poate nega mostenirea genetica, fiecare copil avand un potential determinat genetic, atingerea acestui potential nu se face de la sine ci depinde de comportamentul parintilor. Cu cat interactiunea parinte-copil este mai bogata, cu cat raspunsul la nevoile bebelusului este mai prompt, cu cat mediul inconjurator este mai armonios, cu atat dezvoltarea creierului este mai buna.
Cum se dezvolta creierul bebelusului – Ce putem face in mod concret?
Sa ne preocupam de modul in care se dezvolta creierul bebelusului inca de la stadiul de embrion, pe tot parcursul sarcinii. Putem face asta in primul rand evitand toate substantele care l-ar putea afecta in mod negativ inca din pantece.
Se pare ca exista o legatura intre alimentia mamei in sarcina si inteligenta copilului. De asemenea, este bine stiut ca inhalarea neurotoxinelor precum fumul de tigara, droguri, alcool in exces pot afecta creierul copilului inca de dinainte de a se naste. Nici stresul mamei in timpul sarcinii nu face bine fetusului.
Asa ca un start bun presupune evitarea neurotoxinelor, o stare psihica pozitiva si un mod de hranire sanatos. Se recomanda multa grija la ce fel de medicamente luam pe parcursul sarcinii. Sa nu luam niciodata nimic “dupa ureche”, dimpotriva, sa citim cu atentie prospectele si sa ne adresam medicului inainte de a incerca orice tratament!!
Sa-i oferim un start nutritional bun.
Toate studiile arata ca alaptarea este cel mai bun start nutritional pentru un nou-nascut, laptele matern fiind alimentul ideal care hraneste cel mai bine inclusiv legaturile nervoase din creierul copilului.
Laptele matern contin aproximativ 400 de nutrienti in plus fata de formula, inclusiv grasimi care asigura componentele necesare formarii de mielina, acel “izolator” de care am vorbit mai devreme, responsabil cu optimizarea vitezei mesajelor.
Laptele matern are si colesterol bun in proportii optime, iar aceasta grasime sanatoasa contribuie la dezvoltarea neuronilor. De asemenea un copil alaptat la cerere va avea parte de mai multa atingere, tinut in brate, contact direct cu mama, lucruri care de asemenea ajuta la dezvoltarea armonioasa a creierului.
Sa purtam bebelusul.
Indiferent ca este purtat in brate sau intr-un dispozitiv ergonomic, bebelusii “purtati” isi dezvolta creierul mai rapid. Asta si datorita faptului ca un bebelus tinut in brate/purtat plange mai putin astfel incat are mai mult timp si energie pentru a se dezvolta si a acumula cunostinte.
De asemenea el are un camp vizual mai larg decat un bebelus tinut in carucior, poate decide ce sa vada si ce nu privind spre lume sau spre pieptul mamei, iar abilitatea de a lua decizii, de a face alegeri, ajuta la dezvoltarea creierului bebelusului.
Sa-i vorbim bebelusului!
Chiar daca pare un monolog din care bebelusul nu intelege nimic, a vorbi cu copilul este foarte important pentru dezvoltarea lui. Nu atat cuvintele alese conteaza cat intonatia, mimica expresiva, contactul vizual, tonalitatea afectiva transmisa.
CITEȘTE ȘI: Comunicarea cu bebelușul îi dezvoltă inteligența
Sa ne jucam cu bebelusul.
Joaca este deosebit de importanta pentru dezvoltarea copilului si putem sa o adaptam fiecarei varste astfel incat sa-i fie folositoare dezvoltarii. Inca de la cateva saptamani de viata ne putem juca cu bebelusul facand grimase amuzante, scotand diverse sunete care sa-l faca curios si sa-l tina in alerta, jucand “cucu-bau”.
De cand copilul sta singur in fund putem diversifica joaca, aruncandu-i mingea, oferindu-i jucarii “zornaitoare”, carticele din material adecvate varstei, jucarii de baie si asa mai departe. Cu cat o jucarie incurajeaza mai mult imaginatia cu atat este mai potrivita si de asemenea joaca nestructurata face minuni in dezvoltarea creierului copilului. CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului – Primele 52 de săptămâni de viață
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.