Deși majoritatea simptomelor gripale sunt aceleași pentru adulți și copii, există câteva diferențe. Copiii sunt purtători frecvenți ai virusului gripal și îl răspândesc rapid și, pentru că nu stăpânesc atât de bine măsurile de igienă (cum ar fi spălarea mâinilor sau tusea și strănutul în șervețel ori în pliul cotului), gripa se răspândește rapid printre copii.
Orice copil poate lua un virus gripal, cu atât mai mult cu cât frecventează o colectivitate școlară. Iată principalele simptome pe care trebuie să le urmărești, dar mai ales când e cazul să mergi cu cel mic la medic.
Febra
Febra apare mai frecvent în rândul copiilor decât al adulților. Aproape toți oamenii dezvoltă febră atunci când au gripă, dar valorile temperaturilor înregistrate pot fi mai mari la copii. Febra mai mare nu este neapărat problematică atât timp cât copilul se simte mai bine după ce i-a fost administrată doza de antitermic prescrisă. Dacă însă starea copilului nu se ameliorează deloc după ce a primit medicamentele pentru reducerea febrei, sună medicul.
Durerile musculare
Chiar dacă nu știu să spună ce simt, când au gripă și copiii simt acele dureri musculare pe care le simt adulții în aceleași situații. Există situații, dintre cele mai fericite, când cel mic reușește să spună „Nu mă simt bine…” sau „mă doare peste tot”. Acest simptom comun în gripă nu reprezintă o urgență medicală, dar dacă au și alte simptome așază-l în pat, oferă-i lichide la temperatura camerei și rămâi lângă copil pentru a-i putea observa evoluția simptomelor. În funcție de evoluție, dacă vizitați un medic, ceea ce îi vei putea povesti despre starea de sănătate a copilului contează foarte mult în stabilirea diagnosticului.
Tusea
Un simptom frecvent în gripă, atât la copii, cât și la adulți, tusea poate varia de la uscată la cea cu expectorații (copilul se îneacă din cauza mucusului în exces de pe căile respiratorii). Este de urmărit dacă pe fondul tusei apare acel șuierat atunci când copilul tușește sau respiră. Atunci când tusea copilului este însoțită de o respirație șuierătoare este posibil să indice inflamația căilor respiratorii inferioare din plămâni. Poate apărea în bronșiolite și în astmul bronșic. Este nevoie de un consult medical de specialitate.
Citește și despre:
Atenție la cele 5 afecțiuni care se agravează când vine frigul
Administrarea greșită a dexametazonei îi poate face mult rău copilului
Cum desfundăm nasul bebelușului? Când mergem la medic?
Bebelușii riscă dereglări hormonale din cauza microparticulelor de plastic
Diareea la bebeluși si potențialul de deshidratare. Cauze, prevenție și tratament
Scaunul verde la bebeluși – Cele mai importante 7 cauze
Tratamentul corect al otitelor la bebelusi si copii mici
Medicamente interzise copiilor
Nasul înfundat
Congestia nazală este un simptom al gripei. Unii copii îl suportă mai bine, alții deloc. Se scarpină des la năsuc, respiră cu gura deschisă și când se joacă, dar și când dorm. Dacă lucrurile nu se ameliorează după ce îl ajuți să-și desfunde căile respiratorii (folosind batista bebelușului la cei foarte mici), trebuie să iei în considerare complicațiile care pot să apară frecvent la copii când au nasul înfundat. Acestea includ infecțiile urechii și ale sinusurilor, complicații care necesită un consult și un tratament de specialitate. Un umidificator instalat în camera copilului ajută în astfel de situații, dar și aportul ridicat de lichide este eficient în fluidizarea secrețiilor.
Durerea de cap
Copiii nu se prea plâng de dureri de cap, însă acesta este un simptom frecvent în gripă. E puțin probabil ca un copil mic să știe să-ți spună că-l doare capul, însă dacă este apatic, fără chef de joacă ori plânge, e irascibil și face și temperatură, cel mai probabil are gripă. Durerea de cap nu este un simptom care să te trimită la medic, însă dacă este însoțită și de celelalte simptome menționate, e nevoie de un consult medical.
Durerea în gât
Durerea în gât este un alt simptom comun al gripei. Deși streptococul este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor în gât la copii, durerea în gât care vine împreună cu gripa poate fi destul de supărătoare. Este posibil să nu fie la fel de intensă precum cea cauzată de streptococ și, de regulă, nu doare atât de rău încât să devină dificil să înghită alimente sau lichide. Dacă nu ești sigură care este cauza durerii în gât a celui mic, mergeți la medic pentru a fi testat.
Vărsăturile și diareea
Deși mulți oameni cred că vărsăturile și diareea sunt simptome frecvente ale gripei, nu este așa, de fapt. Când majoritatea adulților experimentează diaree și vărsături severe, aceștia au un virus al stomacului, nu unul gripal. Cu toate acestea, copiii pot manifesta destul de frecvent vărsături și diaree pe fondul unei gripe. Diferența dintre un virus stomacal și gripă este atunci când alături de vărsături și diaree (uneori și febră în cazul unui virus stomacal) apar și alte simptome gripale, cum ar fi tusea și congestia nazală. Acest simptom nu reprezintă o urgență medicală, decât în cazul în care acestea nu se opresc.
Durerea de ureche
Copiii pot avea dureri ale urechii pe fondul unei gripe, chiar dacă nu au o infecție a urechii. De vină este mucusul care se acumulează în sinusuri și provoacă presiune și durere, iar unii copii simt acea durere în urechi. Dacă durerea persistă sau devine severă, este posibil să fi dezvoltat o infecție a urechii, o complicație a gripei. Multe infecții ale urechii la copii dispar singure, dar mergi la medic dacă durerile sunt mari.
Starea de oboseală, moliciune
Așa cum nici noi, adulții, nu suntem în stare să mâncăm, ori să stăm în picioare și să ne urmăm rutina zilnică, același lucru este valabil și pentru copii. Dacă copilul este prea mic pentru a spune cum se simte, unul dintre primele semne ale bolii poate fi scăderea poftei de mâncare. Înainte de a prezenta orice alte simptome ale gripei, copilul poate arăta mai obosit decât de obicei și nu va mânca foarte bine. Dacă observi că pofta de mâncare a copilului a scăzut și că nu este la fel de activ ca de obicei, urmărește-l îndeaproape pentru a observa apariția altor simptome de gripă și sună medicul de îndată ce apar.
Copiii cu vârsta sub 5 ani prezintă un risc foarte mare de a dezvolta complicații grave din cauza gripei. Pe de altă parte, dacă simptomele sunt atent urmărite și analizate din timp, ținându-se legătura cu medicul de familie/pediatru, se pot evita complicațiile.
INFO Clubulbebelușilor:
Atenție! În cazul unui sugar, trebuie urmărite toate simptomele cu atenție. Cele mai grave simptome în cazul lor, care te trimit de urgență la medic sunt:
- imposibilitatea de a se hrăni;
- problemele de respirație;
- plânsul fără lacrimi;
- când udă mult mai puține scutece decât în mod normal
CITEȘTE ȘI: Diferențe și asemănări între gripă și răceală
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.