Una dintre ingrijorarile mamelor care alapteaza este legata de aspectul pe care il vor avea sanii dupa ce nu vor mai alapta. Cele care aveau sani mici inainte si in urma sarcinii si a nasterii “s-au trezit” cu cateva numere in plus la sutien spera ca le vor ramane mari si dupa incetarea alaptarii, altele se tem ca daca alapteaza mult timp li se vor lasa sanii. Alte mame care alapteaza doar dintr-un san se tem ca vor ramane sanii de dimensiuni diferite. In primul rand mamele ar trebui sa afle ca modificarea sanilor dupa nastere NU are legatura cu alaptarea ci cu sarcina. Sarcina este cea care, prin valul de hormoni de care este insotita si fluctuatiile de greutate face ca sanii sa se schimbe.
CITEȘTE ȘI: Ragadele în alăptare. Soluția pentru sfârcuri crăpate, dureroase, sângerânde
Sa vedem mai intai cateva generalitati despre sani pentru a intelege in ce fel ii transforma maternitatea.
Sanii nu contin muschi ci sunt prinsi de muschii pieptului prin niste “benzi” numite ligamentele lui Cooper. Sarcina le aduce o multime de modificari pentru a-i pregati in vederea alaptarii: sanii devin mai mari, mameloanele si areolele mamare capata o culoare mai intunecata.
In general sanii cresc proportional cu cantitatea de tesut glandular si cu cantitatea de grasime existenta, de aceea sunt diferente de la femeie la femeie, unele schimband doar un numar la sutien, altele 2-3 numere si 2-3 marimi de cupa.
Datorita modificarii bruste a marimii si a valorii crescute a hormonului glucocorticoid multe femei capata vergeturi pe parcursul sarcinii, acest lucru depinzand si de elasticitatea pielii fiecareia, mostenire genetica sau daca a fost sau nu fumatoare.
Atat in timpul sarcinii cat si pe intreaga durata a alaptarii este foarte important sa se poarte sutiene ferme, dar comode, adaptate noilor masuri ale bustului, care prin preluarea greutatii excesive a sanilor le va preveni lasarea dar si aparitia vergeturilor.
Modificarile sanilor in sarcina si alaptare nu survin doar in sfera marimii ci sunt si de alta natura:
- In sarcina si la inceputul alaptarii mameloanele sunt foarte sensibile, dureroase.
- Ulterior areola mamara isi mareste dimensiunile si capata o culoare maronie.
- Mameloanele se maresc si ele, sau daca initial au fost plate sau ombilicate se formeaza in urma suctiunii repetate a bebeluului. Culoarea lor devine de asemenea mai inchisa.
- Pot aparea pe areola mamara mici protuberante, denivelari care se datoreaza glandelor Montgomery ce au un important rol in alaptare.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Cum raman de fapt sanii dupa alaptare?
Dupa incetarea alaptarii unele modificari ale sanilor raman, altele nu, dar acest lucru difera de la femeie la femeie, nu este o regula generala. Unora le ramane culoarea mai intunecata a areolei mamare si a mameloanelor, mameloanele in permanenta erecte, vergeturi pe sani. In ceea ce priveste asimetria cauzata de folosirea unui singur san in alaptare ea va inceta dupa terminarea alaptarii desi s-ar putea sa dureze luni de zile, pana la disparitia totala a lactatiei.
In ceea ce priveste marimea si forma sanilor in majoritatea cazurilor sanii isi revin la forma initiala dar nu si la marimea anterioara, cele mai multe femei ramanand cu sanii usor mai mari sau chiar cu diferenta foarte mare in ceea ce priveste volumul sanilor, schimband numarul si cupa la sutien.
Ce este de retinut: alaptarea nu contribuie la lasarea sanilor ci, dimpotriva, previne lasarea lor dupa sarcina si nastere prin faptul ca laptele matern se elimina uniform si treptat. In cazul unei intarcari bruste, mai ales precoce, sistarea productiei de lapte va contribui la lasarea sanilor care vor capata un aspect de „pungi goale”. Pentru a pastra sanii „in bune conditii” este foarte bine ca mama sa alapteze dupa nastere dar sa si ofere bustului un suport adecvat, sa poarte bustiere sau sutiene potrivite. In aproximativ 6-12 luni de la incetarea alaptarii tesutul producator de lapte din sani va fi inlocuit de tesut gras astfel incat sanii isi vor recapata aspectul de „plini” si fermitatea.
CITEȘTE ȘI: Când mama întâmpină probleme in timpul alăptării
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.