Nu vom fi niciodata de acord cu sarirea etapelor. Insa sustinem implicarea activa a parintilor in dezvoltarea celui mic. Afla care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurga bebelusul inainte de a fi capabil sa stea singur in sezut, si cum il poti „antrena” pentru a atinge aceasta faza a dezvoltarii! Parintii sunt in general foarte preocupati de dezvolatrea motorie a copiilor lor.
Statul in sezut este o etapa importanta in dezvoltarea motorie a bebelusului, asa ca ea atrage atentia parintilor. Unii dintre ei se grabesc si incearca sa accelereze acest proces, in timp ce altii il lasa pe cel mic sa se dezvolte fara a interveni deloc. Nici una dintre extreme nu este insa recomandata!
Nu e bine sa pui copilul sprijinit intre perne la 3-4 luni, caci nu va reusi sa isi tina echilibrul si ii vei suprasolicita inutil coloana. In egala masura, este gresit sa nu intervii deloc, caci unii copii sunt pur si simplu firi contemplative si se multumesc sa stea si sa priveasca, iar statul in fundulet la varsta potrivita este o etapa importanta pentru dezvoltarea ulterioara. Exista insa o linie de mijloc. Intelegand CUM ajunge copilul sa stea in sezut, care sunt etapele care il pregatesc pentru asta, il poti ajuta eficient si sanatos.
Ce trebuie mai intai sa stie bebelusul ca sa poata sta in sezut?
Sa isi controleze musculatura gatului.
Inca din primele zile de viata, il vei tine pe cel mic ridicat, cu capul sprijinit pe umarul tau, pentru a eructa. Mai apoi, il vei tine cu spatele la tine, sprijinindu-l cu o mana de sub sezut si coapse. Aceste pozitii il ajuta sa isi intareasca musculatura gatului, sa isi poata sustine singur capul.
Sa isi intareasca musculatura spatelui.
Cea mai eficienta metoda pentru asta este sa il asezi pe bebelus pe burtica. Aseaza-te si tu pe burta in fata lui si vorbeste-i, astfel il vei stimula sa ridice capul si sa intareasca musculatura extensoare a gatului. Arata-i o jucarie aflata deasupra lui si-l vei stimula sa se sprijine pe coate ca sa o vada mai bine, astfel solicitand toti muschii spatelui, inclusiv muschii fesieri. Aseaza o jucarie in fata lui in asa fel incat sa il stimulezi sa intinda o mana dupa ea. Este un exericitiu minunat pentru coordonare si echilibru.
Sa isi intareasca musculatura pectorala si abdominala.
Tot joaca iti vine in ajutor si de data aceasta. Aseaza deasupra bebelusului o arcada cu jucarii, pentru a-l stimula sa se intinda cu manutele dupa ea. Astfel, isi dezvolta muschii pectorali. Pune-i sosete cu animalute sau clopotei si stimuleaza-l astfel sa isi apuce picioarele cu manutele. Si lasa-l sa isi roada degetele de la picioare, daca asta doreste, caci este un exercitiu minunat pentru muschii abdominali!
Sa se rostogoleasca.
Intorsul de pe spate pe burta si invers este o etapa pe care majoritatea bebelusilor o atinge in jurul varstei de 4 luni, ea presupune o buna coordonare a trunchiului si membrelor, absolut esentiala si pentru statul in sezut. Il poti incuraja sa se intoarca de pe spate pe burtica atunci cand asezi langa el o jucarie, in dreptul umerilor sai, dar la o oarecare distanta, pentru a nu o putea atinge.
Este esential ca cel mic sa petreaca inca de la o varsta frageda mult timp pe o paturica pe podea. Suprafata tare, multitudinea de lucruri la care isi doreste sa ajunga, toate amplasate sus, il vor stimula sa isi exerseze mobilitatea.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni
Cum ajungem la statul in fundulet?
Odata ce bebelusul a deprins aceste miscari si este pregatit, a venit momentul sa il ajuti si sa il inveti sa isi mentina echilibrul singur. Iata cateva metode:
Aseaza-l la tine in poale.
Sprijina-l cu o mana in diverse zone ale trunchiului, pentru a-l ajuta sa isi controleze singur echilibrul trunchiului.
Aseaza-l pe podea, intre picioarele tale.
Astfel se pot inclina in siguranta intr-o parte sau in alta, si vor invata sa se ajute de manute ca sa readuca trunchiul la pozitia verticala.
Aseaza-l in coltul unei cutii de carton.
Marele avantaj este ca spatiul stramt ii ofera suport atat din spate cat si din laterale. In plus, jucariile oferite vor ramane la indemana!
Aseaza-l pe jos, cu picioarele intinse si indepartate, sau incrucisate „turceste”.
Aceasta baza larga de sprijin il va ajuta sa isi mentina echilibrul si sa se redreseze daca se inclina intr-o parte sau alta.
Tu ce metode ai folosit pentru a-ti ajuta bebelusul sa stea in sezut, nesprijinit?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NĂSCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE | DIVERSIFICARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.