Momentul intoarcerii la serviciu se apropie. Daca ai hotarat sa mai amani cresa sau gradinita si nu ai nici o bunica pe care sa te bazezi, este recomandat sa-ti aloci timp cu cateva luni inainte pentru a cauta persoana cea mai potrivita care va avea grija de pitic in lipsa ta. Alegerea unei bone nu este in toate cazurile ceva simplu. Afla cum faci cea mai buna alegere a bonei.
Incepe din timp cautarea unei bone
Pentru inceput poti intreba prietenii,cunoscutii,in cercul tau de persoane apropiate care au copii de o varsta sau putin mai mari decat al tau daca au sa-ti recomande pe cineva. Nu te poti baza in totalitate pe recomandari, deoarece nu poti sti in ce masura tu si persoana care recomanda bona va raportati la aceeasi scara de valori sau idei in cresterea copiilor. Dar decat deloc, conteaza si o recomandare.
Este necesar sa porti o discutie cu viitoarea bona, la care sa participe si copilul. Desi in majoritatea cazurilor persoana respectiva isi va da efortul sa fie placuta, vazand-o in preajma copilului tau iti poti da seama, in linii mari daca este potrivita si daca copilul tau o agreeaza.
Nu este indicat sa te opresti la prima persoana chiar daca ti-a facut o impresie placuta si ati ajuns la un acord vizavi de program si remuneratie. Eventual propune-i o perioada de proba de cateva zile, platita. Discutand cu mai multe potentiale bone, sansele sa faci alegerea cea mai potrivita cresc.
Nu trebuie sa-ti propui sa gasesti bona ideala, trebuie sa cauti bona care se potriveste cel mai bine situatiei tale particulare. Pentru aceasta trebuie sa stii ce cauti si sa stabilesti un set de intrebari ajutatoare. In primul rand ar trebui sa te orientezi catre o persoana cu experienta in cresterea atat a propriilor copii cat si a altora, cu varsta cuprinsa intre 30-55 de ani, tonica cu o stare de sanatate buna, care nu fumeaza sau consuma bauturi alcoolice si eventual care locuieste in apropierea casei tale.
Intrebari cu care sa incepi o discutie cu o bona ar putea fi:
- De cat timp va ocupati de ingrijirea copiilor ?
- Cat timp ati stat cel mai mult la o familie ? Dar cel mai putin ?
- Aveti notiuni de acordare a primului ajutor ?
- De ce va place sa lucrati cu copiii ?
- Ce varste aveau copiii ?
- Care este cea mai buna metoda de a adormi un copil ?
- Cate ore sunteti dipusa sa veniti la noi pe zi ?
- Va putem solicita ocazional, seara sau in weekend ?
- Ce activitati va plac cel mai mult sa le faceti impreuna cu copiii ?
- Ce povesti, poezii, cantece pentru copii cunoasteti ?
- Roag-o sa iti descrie cum vede ea un copil cuminte, unul rasfatat si unul neastamparat. Poti afla mai multe despre experienta ei cu copiii, conceptiile despre cresterea copiilor si felul cum ii percepe.
- Optional – o poti intreba daca are notiuni minime de o alta limba in afara de cea materna.
- Daca bona va fi implicata si in prepararea mancarii copilului ar trebui sa fie intrebata despre notiuni de igiena alimentara. Surprinzator, exista persoane care nu le au.
- Nu in ultimul rand ar trebui sa te preocupe si sa afli cat mai multe despre hobby-urile potentialei bone. Acestea v-ar putea apropia mai mult sau separa definitiv.
Citește și despre:
Pregatirea pentru inceperea gradinitei
Când copilul e îngeraș la grădi, dar monstruleț acasă – Explicația psihologului
Alegerea creșei nu este deloc ușoară. Cum facem o alegere potrivită pentru copilul nostru
Ce trebuie sa stie copilul inainte de a merge la gradinita?
Copilul e din ce în ce mai… puțin mic. Absolvirea grădiniței
Deprinderi pozitive si deprinderi negative la gradinita
Cine stă cu bebe când mama se reîntoarce la job, variante de luat în calcul
Atunci când alegi o bonă pentru copilul tău, este important să cauți următoarele cinci calități esențiale:
Responsabilitate și încredere – Bona trebuie să fie o persoană de încredere, capabilă să ia decizii responsabile și să gestioneze situațiile de urgență cu calm și competență.
Empatie și răbdare – O bonă bună trebuie să fie empatică și răbdătoare, capabilă să înțeleagă și să răspundă la nevoile emoționale ale copilului.
Creativitate și energie – Este important ca bona să aibă energie și creativitate, pentru a organiza activități educative și distractive care să stimuleze dezvoltarea copilului.
Comunicare eficientă – Bona trebuie să aibă abilități de comunicare eficiente, atât cu copilul, cât și cu părinții, pentru a asigura o colaborare armonioasă și o înțelegere clară a nevoilor și așteptărilor.
Experiență și cunoștințe – Experiența în îngrijirea copiilor și cunoștințele despre dezvoltarea copilului sunt esențiale pentru a oferi o îngrijire adecvată și pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copilului.
O agentie specializata in recrutarea si angajarea de bone, de asemenea ti-ar putea fi de folos.
Acestea au avantajul ca detin din start o serie de informatii despre bone cum ar fi : analize medicale, cazier, testare psihologica, referintele parintilor si au o experienta mai indelungata de colaborare cu persoanele care doresc sa practice ocupatia de bona. Atunci cand soliciti referinte stabileste-ti un set de intrebari si noteaza raspunsurile, deoarece este posibil sa nu tii minte toate detaliile, vorbind cu mai multe persoane. De cele mai multe ori vei solicita referinte de la mama copilului.
Intreaba in primul rand parintii la care a fost angajata bona:
- Despre impresia generala lasata de bona.
- La ce se pricepea aceasta cel mai bine.
- Care considera ca sunt aspectele care puteau fi imbunatatite.
- Cum si-ar fi dorit sa procedeze bona intr-o anumita situatie.
- Poate sa spuna despre bona ca este o personala responsabila, rabdatoare, atenta, calda, de incredere ?
- Intreab-o daca a existat o situatie de urgenta si ruag-o sa-ti detalieze reactia bonei.
- Daca a suspectat vreodata ca bona a avut un comportament nepotrivit fata de copil.
- O poti intreba de asemenea cat de mult a indragit-o copilul si daca mai intreaba in prezent de ea.
Odata ce ai ales o persoana care sa se ocupe de ingrijirea copilului in lipsa ta, este necesar sa iti rezervi cateva zile in care efectiv ii arati casa si obisnuintele copilului tau. Eventual stabileste un set de reguli si asigura-te ca le-a retinut, sau mai bine, noteaza-le. Ofera-i cat mai multe informatii legate de programul copilului de somn, de masa, alimentele pe care nu le tolereaza in caz ca exista, ce alimente este interzis sa-i dea copilului.
Inainte de toate insa, cere-i o copie dupa buletin si ultimele analize medicale bonei. Lasa-i numarul tau si al sotului de telefon si suplimentar un numar de urgenta, al unei bunici sau al unei prietene. Speram ca sugestiile noastre te vor ajuta in gasirea unei bone potrivite pentru micutul tau!
Tu cum ai procedat cand ti-ai angajat o bona ?
Timpul a aratat ca ai facut o alegere buna?
Te-ar mai putea interesa:
Unele din temerile copiilor mici
Ce faci cand copilul are un acces de furie ?
Cum invata copilul politetea?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.