Colicile reprezintă o situație caracterizată prin crize repetate de plâns excesiv la un bebeluș care este, altfel, sănătos. Definiția pe care o folosesc medicii pentru a pune diagnosticul de colici este: o afecțiune în care un sugar sănătos, hrănit corespunzător, plânge mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe săptămână, mai mult de 3 săptămâni. Colicile apar în jurul vârstei de 6 săptămâni și, de regulă, dispar până la vârsta de 3-4 luni. Însă crizele de colici par să afecteze un număr mare de bebeluși și sunt răvășitoare, atât pentru cei mici, cât și pentru părinți. Există remedii care pot alina bebelușii care trec prin această etapă. Tu știi de ele?
Ai un copil care plânge ore întregi și nu cedează niciunui efort pe care-l depui pentru a calma aceste dureri? E clar, are colici.
Cum arată un bebe cu colici
Plânge mult. Mai ales seara, dar poate la fel de bine să plângă mult și dimineața, ori la prânz. Plânsul lui e altfel decât cele pe care te-ai obișnuit să le auzi până acum, e mai mult un țipăt, e clar că-l doare. Are pumnișorii strânși și își flexează genunchii spre burtică. Abdomenul i se întărește. Uneori, are gaze. Plânge până se înroșește, până nu mai are voce! Degeaba încerci tot ce i-a liniștit plânsul până acum – nu vrea în brațe, nu merge să-i cânți, nu pare să-l liniștească să-l legeni. Ce e de făcut? Pentru că a plâns și noaptea trecută, și acum două nopți și în urmă cu trei nopți…
Un bebeluș plânge cam două ore pe zi. Și e normal. E modul lui de a comunica cu noi, cu părinții. La copiii cu colici, plânsul începe brusc, fără niciun motiv aparent și fără niciun leac aparent. Și tot așa și dispare. Moment în care, bebelușul se liniștește și adoarme.
În restul zilei/nopții nu are niciun simptom de boală. Pare fericit și se comportă normal. Se hrănește, se odihnește și nu prezintă semne de boală. Cu toate acestea, crizele de colici apar în mod regulat, cel mai frecvent în fiecare seară, dar pot apărea în orice moment al zilei.
Ce ar putea declanșa crize de plâns la bebeluși
În ciuda unui număr mare de cercetări cu privire la această afecțiune, cauza reală nu este clară. Cu toate acestea, colicile nu reprezintă o boală. Sunt, însă, frecvente și pot afecta până la trei din zece copii.
Iată câteva teorii care încearcă să explice aceste crize de colici:
Sistem digestiv nedezvoltat. Prima ipoteză lansată face referire la faptul că ar putea fi vorba despre nedescompunerea totală a produselor alimentare ingerate. Adică acestea, trecând prea repede prin sistemul gastro-intestinal, nu se digeră complet, cauzând gaze și dureri abdominale.
Alergiile și sensibilitatea la diferite alimente. Oamenii de știință au arătat cu degetul și spre o posibilă alergie la proteinele din lapte la sugarii hrăniți cu lapte praf. Sau la anumite alimente din alimentația mamei care alăptează. Alergiile alimentare dau dureri de burtică, comportament asemănător în cazul bebelușilor care fac crize de colici.
Refluxul gastric la sugari. Tot din pricina unei dezvoltări incomplete, care face ca sfincterul esofagian să nu acopere complet orificiul stomacului înspre esofag, permițând gazelor să urce și iritând, în felul acesta, esofagul. Refluxul gastroesofagian dispare în jurul vârstei de 1 an, pe când colicile dispar mult mai repede.
Hiperstimulare. Se crede că la naștere, bebelușii sunt capabili să perceapă doar imaginile și sunetele din jurul lor, însă odată cu înaintarea în vârstă, ei capătă și alte abilități senzoriale, devenind mai receptivi la stimulii din jurul lor. Asta s-ar întâmpla undeva în jurul sfârșitului primei luni de viață. Noile senzații îi copleșesc pe micuți, de aceea plâng la sfârșitul zilei atât de mult. Conform acestei teorii, când copilul e suficient dezvoltat să filtreze stimulii din mediu, atunci dispar și crizele de colici/plâns.
Modificări hormonale. Unii spun că ar putea fi vorba de o modificare a nivelului de hormoni care controlează mișcarea mușchilor intestinali.
Fumatul. Ultimul vinovat pe lista cercetătorilor este fumatul în timpul sarcinii, dar și tratamentul de substituție cu nicotină din timpul sarcinii – care cresc riscul ca bebelușul să dezvolte colici. În această teorie se încadrează și persoanele care sunt fumătoare pasive.
Cum îi poți alina durerile de burtică din colici
Multe din teoriile medicale de mai sus sunt legate de tractul digestiv al bebelușului și problemele par să apară din cauza faptului că acesta este încă insuficient dezvoltat.
Pentru alinarea durerilor abdominale, pentru reglarea tranzitului și ameliorarea stărilor de disconfort și agitație, Alinan® Happy® Drink, plicuri și Alinan® Happy® Baby, soluție, sunt soluțiile ideale de sugari.
Avantajul de a-l regăsi sub două forme de administrare, ceai și soluție, este că poate fi administrat sugarilor sub formă de picături, înainte de alăptare sau de biberonul cu formulă de lapte, fără a le umple micuțele stomăcele cu alte lichide. Picăturile pot fi administrate ca atare sau diluate în lapte sau ceai, însă pediatrii recomandă prima variantă.
Alinan® Happy® Drink, plicuri și Alinan® Happy® Baby, soluție, ajută în:
- alinarea colicilor abdominale;
- reglarea tranzitului intestinal;
- ameliorarea stărilor de disconfort și agitație cauzate de erupții dentare, administrarea de vaccinuri etc.
Intră aici pentru mai multe informații despre Alinan® Happy® Baby, soluție și aici pentru Alinan® Happy® Drink plicuri.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.