Dacă stai și te întrebi care este efectul lipsei de somn asupra stării afective a unei persoane, răspunsurile sunt, în general, identice: nervozitate, agitație, afectarea coerenței și logicii. Se fac multe glume despre cum lipsa de somn îi transformă pe cei mai amabili oameni în niște monstruleți, dar specialiștii demonstrează că există consecințe mult mai serioase decât iritabilitatea, lipsa de răbdare sau dificultățile de concentrare.
Candice Alfano este psiholog clinician și profesor de Psihologie la Universitatea Houston și afirmă că acei copii care experimentează un somn inadecvat, insuficient sau întrerupt în primii ani de viață au un risc major de a dezvolta depresie și probleme de anxietate mai târziu în viață. Alfano desfășoară un studiu în care dorește să înțeleagă „cum reușesc copiii șă învețe, exprime, regleze și amintească experiențele cu impact emoțional în condițiile unui somn suficient, respectiv insuficient.”
Alfano și echipa sa identifică procese emoționale distincte care, atunci când sunt afectate de lipsa de somn, îi fac pe copii mai vulnerabili la a dezvolta anxietate sau depresie. Rezultatele obținute demonstrează că lipsa de somn nu doar că generează un volum crescut de emoții negative, dar le alterează și emoțiile pozitive. După doar două nopți de somn de proastă calitate, copiii nu mai reușesc să găsească la fel de multă satisfacție în activitățile plăcute efectuate, reacționează mai puțin față de ele și creează mai puține amintiri în legătură cu ele. CITEȘTE ȘI: La ce oră trebuie să adoarmă un copil | Ora potrivită de culcare
„Un somn sănătos este esențial pentru binele psihic al copiilor. Un somn de proastă calitate determină depresie, anxietate și alte probleme emoționale. Părinții au nevoie să privească somnul ca pe o componentă esențială pentru sănătate, la fel de important ca o alimentație sănătoasă sau ca spălatul pe dinți. Dacă un copil se trezește greu dimineața sau este obosit pe toată durata zilei, probabil că nu beneficiază de un somn adecvat: fie se culcă prea târziu, fie nu reușește să doarmă bine, fie are un program de somn haotic!”
Alfano susține că rezultatele studiilor sale sunt cu atât mai importante cu cât ele se concentrează asupra copiilor, o perioadă în care sistemele de reglare a emoțiilor sunt în plină dezvoltare. Nevoia de somn este mare, iar plasticitatea creierului este încă evidentă, prin urmare impactul lipsei de somn este cu atât mai important. Există mai multe procese afective care au de suferit în urma lipsei de somn: abilitatea de auto-supraveghere, abilitatea de a percepe mesajele nonverbale ale celor din jur, abilitatea de a identifica în mod corect emoțiile celorlalți, abilitatea de control al impulsurilor pot genera o veritabilă furtună la nivelul sistemului nervos.
Un alt studiu, publicat în Archives of Pediatric & Adolescent Medicine a demonstrat impactul pe termen lung al lipsei de somn asupra copiilor. Acei copii care beneficiază de mai puțin somn decât semenii lor au un risc crescut de a dezvolta anxietate, depresie și comportamente agresive în viața de adult. Studiul a fost desfășurat pe un eșantion de 2076 copii; părinții au oferit informații despre obiceiurile legate de somn ale acestora, iar peste ani copiii deveniți adulți au răspuns la întrebări despre simptomele afective și comportamentale personale.
National Institutes of Health descrie următoarele simptome de anxietate la copiii care dorm insuficient.
Îngrijorare exagerată în legătură cu diverse activități obișnuite: mers la școală, participat la diverse teste sau la activități sportive.
Simptome fizice: transpirații, tremurat, dureri de stomac, dureri de cap.
Izolare socială: evitarea unor emoții sau persoane.
Un studiu publicat în jurnalul Sleep a examinat durata somnului în rândul copilului și a raportat că acei copii care dorm mai puțin au un risc crescut de a manifesta probleme de comportament la școală. Studiul a implicat 1492 copii, monitorizați între vârsta de 5 luni și 6 ani, iar părinții au raportat nu numai numărul de ore de somn, ci și gradul de atenție și de somnolență al acestora de-a lungul timpului. Un alt studiu, desfășurat pe un eșantion de 553 copii cu tulburare depresivă a demonstrat că peste 72% dintre aceștia sufereau și de o tulburare de somn. CITEȘTE ȘI: Co-sleepingul (dormitul împreună cu bebe) nu-l transformă într-un dependent de tine!
Conform National Institutes of Health, depresia în rândul copiilor determină:
Inabilitate de a dormi, lucra și funcționa normal;
Lipsa de interes pentru activități altădată amuzante;
Tristețe persistentă;
Agitație;
Insomnie;
Mâncat prea mult sau prea puțin;
Gânduri suicidare.
O proastă calitate a somnului determină și apariția unor comportamente agresive în rândul copiilor, adolescenților și, mai târziu, al adulților:
Tendința de a intra în conflict cu alții;
Tendința de distrugere a proprietății;
Țipat;
Amenințări;
Auto-molestare.
Este important să te asiguri că micuțul tău doarme suficient și că doarme bine. Dacă există probleme persistente la acest capitol, discută cu medicul pediatru! Citește și despre: Bebelușul meu doarme cel mult 2 ore legate noaptea. Nu am fost niciodată atât de disperată, aveam halucinații de la oboseală
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.