Alăptarea nu a avut un început ușor pentru noi.
Pentru mine alăptatul nu a fost deloc ușor, a început plin de speranță și convingere că totul va fi simplu, va merge de la sine și bebe va ști singur ce să facă. În ziua externării fetița mea s-a înecat cu lăptic și medicii au descoperit o desaturare de oxigen, așa că a mai stat câteva zile la terapie intensivă pentru monitorizare. Eu bineînțeles am rămas internată în spital, însă fară posibilitatea să continuam alăptarea. Ca urmare, în ziua 4 de viață a fiicei mele, m-am trezit cu sânii bocnă, umflați de lapte și dureroși. În toată avalanșa de emoții, nimeni nu a precizat că ar trebui să continui să scot laptele cu pompa pentru a continua producerea laptelui iar mie nici prin gând nu îmi trecuse.
Citește și despre: „Furia laptelui” poate dura chiar și 2 zile, dar cât timp simptomele nu se accentuează, totul este normal
După masaje dureroase și comprese calde am reușit să decongestionez sânii și să scot laptele, continuând să fac acest lucru din 3 în 3 ore zi și noapte. Laptele colectat a ajuns la fetița mea în biberon. Ne-am externat abia după 5 zile, deci am folosit mult pompa de muls, ceea ce a fost în regulă pentru că laptele a continuat să se producă. Ajunse acasă, bebelușa era deja obișnuită cu biberonul, așa că alăptatul la sân a fost însoțit de plânsete, refuzul sânului, guri înfometate și peste toate acestea se și îneca des.
Nu am apelat la biberon, am fost convinsă că va reuși să accepte sânul, chiar daca fluxul laptelui era deja mare, ceea ce fetiței nu îi placea, iar munca ei era mai mare față de suptul la biberon. Au urmat câteva luni destul de grele, cu reflux, cu poziții diferite de alăptare, refuzul sânului, canale blocate cu lapte, însă fetița era din ce în ce mai atașată de sân și cu cât creștea, știa singură ce preferă și cât lapte dorește.
A luat foarte bine în greutate, nu a fost nevoie de completare cu lapte praf, ceea ce a fost o ușurare și o încurajare că e bine ce fac. Acum, la 1 an și 4 luni, bebelușa mea încă își bea lăpticul de la sân cu mare drag, în orice oră din zi sau din noapte. Cu siguranță alăptarea nu a avut un început ușor pentru noi, însă treptat lucrurile s-au aranjat și am reușit să ne bucuram de momente de iubire și afecțiune împreună. Citește și despre: Bebelușul are nevoie să fie pus la sân ori de câte ori cere! Nu ceasul spune când trebuie hrănit, ci chiar puiuțul pe care îl ții în brațe
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR
Simona Ivanciu, consultant în lactație IBCLC
În momentul în care există o situație deosebită care nu face posibilă alăptarea, dar mămică își dorește să hrănească puiul cu lapte matern, este recomandat că sânul să fie pompat la intervale regulate de timp, atât ziua cât și noaptea. În acest fel, organismul mămicii e anunțat că este nevoie de lapte iar producția acestuia va continua să crească. Chiar și în cazul în care nu se dorește alăptarea bebelușului, laptele tot trebuie scos din sân, pentru a nu stagna și a nu ajunge la situații mai dificile, cum ar fi canale blocate sau mastită.
Exprimarea laptelui se poate face fie prin masaj manual, fie prin folosirea unei pompe de bună calitate. În acest sens, poți căuta review-uri despre diverse pompe de muls, pentru a descoperi care ți se potrivește ție. Legat de pompă, vreau să te asigur că volumul de lapte exprimat în acest fel nu este un indicator al cantității de lapte aflat în sân. Și aceasta pentru că al nostru creier joacă un rol esețial.
Când ne punem puiul la sân, creierul eliberează oxitocină, hormonul fericirii, care are minunata sarcina de a presa celulele de lapte, făcând astfel ca laptele să iasă ușor. În momentul în care folosim pompa, ne stresăm numărând picăturile de lapte sau fiind cu ochii și urechile către bebeluș, îngrijorate că s-ar putea trezi. Motiv din cauza căruia laptele nu mai iese ușor. Tocmai de aceea, iți recomand din suflet să apelezi din start la ajutorul unui consultant în lactație care să te ajute să-ți îndeplinești obiectivele legate de alăptare.
Citește și despre: Pe holul secției de neonatologie se închinau ode biberoanelor. Alăptarea, un proces atât de natural, parea că este inhibată, discreditată și poate chiar blamată …
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.