Am devenit pentru prima dată mamă la vârstă de 40 ani, anul trecut, în octombrie. Am născut prin cezariană la un spital privat din București. Îmi doream foarte mult să alăptez așa că încă din timpul sarcinii am fost la cursuri de alăptare, am citit cărți și articole, am vorbit cu prietenele mele care au reușit să își alăpteze copiii până la vârstă de 2-3 ani. Am făcut tot posibilul să fiu cât mai bine informată. Mi-am întrebat doctorul cu care urma să nasc dacă pot beneficia de Ora Magică (imediat după ce naște mama își tine copilul la sân) știind cât de important este acest lucru în procesul de alăptare. Răspunsul a fost negativ.
În spitalele private operațiile se întâmplă pe bandă rulantă. După naștere mi-au arătat copilul câteva secunde. Când mi-am revenit din anestezie am cerut să îmi fie adus copilul în rezervă să îi ofer colostrul, să-l țin piele pe piele, să îi ofer sân și de aici a început călătoria noastră. Bebe nu reușea să se atașeze bine, sugea puțin apoi plângea. Am întrebat asistenta ce este de făcut? Mi-a răspuns că trebuie să am răbdare până bebe învață să sugă și mi-a dat protecții de silicon pentru mamelon pentru a-l ajuta pe bebe să se atașeze (acestea se folosesc doar în cazuri speciale pentru ca bebelușii să nu se obișnuiască cu ele și apoi să refuze sânul).
CITEȘTE PE LARG: Ora MAGICĂ după naștere | Bebelușii manifestă 9 comportamente instinctive
Am încercat să îl atașez dar nu reușeam, bebe plângea și mi-au sugerat diluat să îi dam formula. Am fost de acord după mai multe încercări. În secunda doi am primit formularele pentru a-mi exprima acordul să i se dea lapte praf și am primit primul biberon cu 30 ml lapte praf!!! Stomacul unui bebe la naștere are 5-7 ml. După primul biberon a dormit neîntrerupt 4h. Personalul medical m-a îndemnat să îl las la neonatologie peste noapte pentru a mă odihni după cezariana. Am fost de acord! Mare greșeală am făcut! Bebe trebuia pus la sân peste noapte ca să stimuleze lactația. În cele 4 zile cât am stat în maternitate, bebe a stat cu mine în rezervă. Dormea foarte mult, câteodată îl trezeam că să îl hrănesc la sân. Sugea foarte puțin, apoi plângea și îi dădeam biberonul. Am plecat din maternitate cu 90 ml lapte praf per masa, o cantitate enormă pentru un bebeluș de câteva zile. Personalul medical din maternitate nu m-a susținut deloc să pot alăpta. Le este foarte simplu să aibă grijă de bebelușii care beau lapte praf, aceștia dorm ore în șir.
Ajunsa acasă mi s-au angorjat sânii, bebe nu se atașa corect, nu se sătura deși îl țineam la sân 50-60 minute, continuam să îi dau lapte praf dar în cantități mai mici. Am decis să contactez un consultant în alăptare după a doua noapte nedormită acasă. Am sunat la 07 ALĂPTARE și am cerut o consultație online pentru că nu doream că bebe să intre în contact cu persoane străine de teama Covid. Am vorbit online cu o doamna minunata, Simona Ivanciu. CITESTE SI: Îngrijirea nou născutului în primele zile – Cunoaste-ți nou-născutul!
Mi-a spus cum trebuie să îl hrănesc corect, să am răbdare cu bebe și să îi monitorizez mesele și scutecele. Desi continuam să îl alăptez, sânii se angorjau pentru că bebe nu reușea să golească sânii. Era tot timpul nemulțumit și plângea. Am fost la pediatru la Regina Maria care mi-a recomandat să îi dau o masă la sân și una de lapte praf pe motiv că bebe este mare, iar sânii mei nu produc cât vrea el. O adevărată stupizenie, sânii produc în funcție de cerere!
Medicul de familie mă sfătuia să îl alăptez la program fix, să nu îi dau copilului lapte nici cu 15 min înainte de ora mesei pentru că fermentează în burtică și așa apar colicile. O altă tâmpenie probabil învățată în cărțile de medicină scrise acum 50 ani. Ulterior am aflat că medicii nu au cursuri de alăptare în facultate, deci puține cunoștinte în acest domeniu. Norocul meu a fost că m-am informat înainte de a naște și nu am ascultat aceste „sfaturi”. La noi totul s-a schimbat după 3 săptămâni când consultantul în alăptare a venit acasă și a văzut cum suge bebe. Atunci a venit și primul diagnostic: retrognatie mandibulară.
Bebe nu putea să se atașeze corect la sân, să sugă eficient (o masa dura și 50 min), nu se sătura pentru că palatul gurii era foarte înalt, iar mandibula era în spatele maxilarului (malformație genetică). Din acest motiv, lactația a scăzut, însă cu ajutorul consultantului în alăptare am reușit să cresc din nou producția de lapte. Am încetat să îi mai dau bebelușului supliment din biberon (am folosit un furtun de alimentare pentru supliment) întrucât exista riscul să se obișnuiască să sugă din biberon și să refuze sânul, ceea ce pentru el ar fi fost foarte grav. În alăptare se folosesc anumiți mușchi ai gurii spre deosebire de biberon. Refuzul sânului ar fi însemnat pentru noi un proces de recuperare mult încetinit.
Noaptea alăptam la 2-3 ore, țineam copilul la sân 50-60 min, îl plimbam 20 min pentru a eructa și îl culcam. Mă dureau sânii, sângerau, am folosit protecții de silicon pentru mamelon și am continuat să alăptez. Erau nopți când plângeam de durere. Într-o noapte am citit pe un grup de alăptare postarea unei mame de gemeni născuți fiecare cu o greutate mai mica de 1kg cum poate să se mulgă și să crească producția pentru a le oferi bebelușilor ei lapte matern. Aceștia erau internați în maternitate iar ei nu i se permitea să stea cu aceștia. Se mulgea și ducea laptele la maternitate!!! Acela a fost momentul când am decis să lupt și mai mult pentru a continua alăptarea.
Consultantul în alăptare ne-a recomandat să facem o evaluare de fren și să mergem la osteopat. Nu auzisem până atunci de osteopatie, m-am informat și am fost la prima ședință. A fost minunat, după o ora copilul sugea mai bine. De la osteopat am primit un set de exerciții pentru acasă pentru mandibulă. A doua ședință la osteopat era peste 3 săptămâni. Știam că nu pot aștepta atât. La bebeluși timpul este foarte important! Câteva săptămâni pot face diferență în procesul de recuperare. Am decis să mergem la kinetoterapie.
CITEȘTE ȘI: Lasă-ți bebelușul pe mâna vindecatoare a osteopatiei, terapia binefăcătoare bebelușilor. Beneficiile ei în alăptare
Consultantul în alăptare ne-a recomandat Centru de kinetoterapie pentru copii Adia Kineto. Aici am întâlnit un om extraordinar de empatic cu suferință copiilor și a părinților, un profesionist cum rar întâlnești, dl. Madalin Sârbu. După prima ședință de kineto am primit un alt bebe! Pentru prima dată bebelușul meu sugea eficient exact așa cum văzusem în clipurile lui Jack Newman (doctor în alăptare recunoscut internațional)! La Adia Kineto se lucrează cu metode speciale recunoscute în străinătate de zeci de ani, însă nu și în România. La acest centru vin la recuperare copii cu probleme grave neurologice și ortopedice.
Dragi mămici și viitoare mămici, mergeți la kinetoterapie în primele săptămâni de viață ale bebelușului vostru chiar dacă din maternitate vi s-a spus că este perfect sănătos. Un control de rutina vă poate salva copilul de suferință încă nedepistată de medici! Noi continuăm să mergem lunar la Adia Kineto și la osteopatie. Sperăm că retrognația de mandibulă să se atenueze cu timpul.
Vă recomand din inima să contactați un consultant în alăptare care să vă ghideaze încă din maternitate, apoi să vină acasă pentru a vă ghida în procesul alăptării. Datorită acestor oameni am reușit să alăptez 100% la sân în mai puțin de 2 luni de la naștere deși din maternitate am plecat cu 90 ml lapte praf/masă. CITEȘTE ȘI: Beneficiile științifice ale alăptării prelungite (după ce copilul împlinește vârsta de 2 ani)
Dragi mămici, nu renunțați să alăptați indiferent de ce vă zic medicii, de cât de puțin lapte aveți în sâni (și o picătură din aurul alb este importantă pentru bebelușul vostru). Am avut zile în care nu reușeam să scot 5 picături de lapte din sâni pentru a le pune în linguriță cu care îi dădeam bebelușului picăturile de colici. Nu există o bucurie mai mare ca mamă să îți vezi bebelușul cum te privește în ochi când îl alăptezi, când își pune mânuțele sătul pe sânul tău, când pieptul tău este hrană, alinare și bucurie pentru el! „Nu îți spun că vă fi ușor să alăptezi. Îți spun că va merita!” Art Williams CITEȘTE ȘI DESPRE: Ea nu își va aduce aminte, dar eu nu voi uita niciodată câtă dragoste am simțit alăptând-o, cum își dă ochii peste cap și cu zâmbet își găsește liniștea și pacea acolo, la „țiți”
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.