Pentru că sunt multe mituri despre alăptare și se întâmplă, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, ca proaspetele mămici să fie bombardate cu informații contradictorii, consultanții în lactație acreditați internațional IBCLC vin cu informații clare.
🤱 În primul rând este bine să pui copilul la sân, cât mai repede, după naștere.
🤱 Nu trebuie să aștepti “să vină” laptele. Laptele este deja în sân din săptămâna a 16 de sarcină.
🤱 Imediat după naștere, indiferent de cum ai născut, este bine să încerci să îți alăptezi puiul.
🤱 Laptele matern este cel mai bun aliment pentru nou-născut.
🤱 Colostrul, laptele considerat a fi “aur lichid”, conține toți nutrienții de care pruncul tău are nevoie și îl va proteja de infecții, bacterii și alte afecțiuni, prin conținutul ridicat de anticorpi și anti-oxidanți.
Dacă vrei să alăptezi exclusiv, dacă vrei să îți hrănești copilul mixt sau dacă întâmpini situații dificile legate de sâni, după naștere, ia-ți alături un consultant în lactație certificat internațional IBCLC! Cu siguranță, va fi cel mai potrivit ajutor pe care îl poți primi odată ce ai puiul la piept!
Ține copilul cât poți de mult lângă tine, alăptează la cerere, ai încredere în tine că ai lapte și nu renunța dacă întâmpini dificultăți. Sună la 07ALAPTARE, numărul pus gratuit la dispoziția mamelor de către asociația cu același nume și cere ajutorul unui consultant certificat IBCLC. Deși, în primele zile acasă, nu o să ai foarte mult chef să mănânci, este important, pentru tine să te hidratezi și să mănânci sănătos. Și spun pentru tine, pentru că indiferent de cât mănânci sau nu, la bebeluș, va ajunge, întotdeauna, laptele de care el are nevoie, acesta realizându-se din rezervele organismului tău. Citește pe larg despre: Există o listă cu alimente pe care ar trebui să le excluzi atunci când alăptezi?
Mai este important să știi că ai voie să mănânci absolut orice, poți bea o cafea pe zi și chiar poți consuma un pic de alcool. Nu te îngrijora dacă bebelușul cere să mănânce de 10-12 ori pe zi. Alăptarea se face în funcție de nevoile nou-născutului, nu de ora indicată de ceas! Și partea cea mai bună este că laptele este gata preparat, oriunde și oricând are nevoie puiul să mănânce. Ține-l la sân, urmărește-l să înghită și lasă-l să “golească” sânul la care este atașat. Nu cântări copilul zilnic. Dacă bebe udă, începând cu a șasea zi de viață, 6 sau minim 6 scutece de pipi și mai are și scaune, iar sânii se simt mai moi după alăptare, atunci va lua și în greutate.
În niciun caz nu este nevoie să îl cântărești înainte și după masă. În primul rând, ar trebui să transformăm gramele “luate” de bebeluș în mililitri de lapte iar mai apoi, trebuie să ținem cont și de faptul că nu mănâncă la fel, la fiecare masă și mai trebuie cântărit și scăzut pipi-ul sau scaunul. Alăptarea are nevoie de învățare. Cu iubire și răbdare vei reuși ce ți-ai propus. Apelează la grupurile locale de suport, informează-te din surse sigure și sigur vei alăpta ușor. Citește și despre: Când ne punem puiul la sân, creierul eliberează oxitocină, hormonul fericirii, care are minunata sarcina de a presa celulele de lapte, făcând astfel ca laptele să iasă ușor
Media de autoînțărcare este de 2-7 ani, așa că, dacă poți, alăptează-ți copilul până când va fi pregătit să se desprindă singur de la sân. Cu siguranță o va face până se va căsători. Nu uita că poți alăpta și dacă ai intervenții stomatologice sau de orice alt fel și dacă e nevoie să iei tratamente medicamentoase. 98% din medicamente sunt compatibile cu alăptarea conform e-lactancia.org. Sună la 07alăptare pentru orice întrebare ai sau dificultate pe care o întâmpini.
Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.