Afectează între 10 și 40% sugarii din întreaga lume. Sunt coșmarul tuturor, atât al bebelușilor, cât și al părinților. Bebe plânge intens, plânsul lui fiind mai degrabă un țipăt, o expresie a durerii. Episoadele de plâns apar după amiaza sau seara. Se înroșește la față, având pielea mai albă în jurul gurii. Își strânge picioarele spre burtică, încleștează pumnii, arcuiește spatele. E agitat, chiar și după ce plânsul a scăzut în intensitate. Colicile. Căci despre ele e vorba. Vreau să vă povestesc despre un tratament… altfel.
- Cum îți dai seama că bebelușul are colici
- Care sunt cauzele colicilor la bebeluși
- Deficitul de enzime ar putea cauza colicile
- Suplimentarea cu enzime pentru o digestie ușoară
Bebelușul plânge la scurtă vreme după ce mănâncă. Atunci când starea lui de agitație este de scurtă durată nu este nimic anormal. Așa fac bebelușii – plâng de multe ori. Însă, atunci când plânsul este puternic, de durată, bebelușul se încovoiază de durere, iar reprizele acestea de plâns apar de mai multe ori pe zi și sunt greu de calmat te întrebi ce ar putea fi. De cele mai multe ori cauza poate fi un episod de colici.
Cum îți dai seama că bebelușul are colici
Specialiștii de la Clinica Mayo au găsit o definiție a acestor colici. Ei descriu crizele de colici ale bebelușilor după regula cifrei trei – plânge fără să aibă alte cauze 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe săptămână, pe o perioadă mai lungă de 3 săptămâni.
Ca să-ți dai seama și mai bine, un bebeluș plânge cam două ore pe zi. Când apar crizele de colici, pare să nu se mai oprească din plâns. Bebe plânge intens, plânsul lui fiind mai degrabă un țipăt, o expresie a durerii. Episoadele de plâns apar după amiaza sau seara. Se înroșește la față, având pielea mai albă în jurul gurii. Își strânge picioarele spre burtică, încleștează pumnii, arcuiește spatele. E agitat, chiar și după ce plânsul a scăzut în intensitate.
Care sunt cauzele colicilor la bebeluși
Medicii nu au reușit încă să stabilească ce anume cauzează crampele abdominale la bebeluși, dar cu toții înclină să creadă că au legătură cu alimentația și cu sistemul digestiv încă imatur al bebelușilor. Iată câteva cauze care ar putea provoca apariția durerilor specifice colicilor:
- dezvoltarea incompletă a sistemului digestiv– nu este produsă cantitatea necesară de enzime care ajută în procesul de digestie;
- tranzitul intestinal lent– mușchii care susțin digestia și sistemul gastrointestinal abia învață să proceseze alimentele și există posibilitatea să nu funcționeze corespunzător;
- alimentele cu potențial alergen– sistemul digestiv al bebelușului are nevoie de timp ca să se acomodeze cu alimentația pe bază de lapte și, uneori, organismul poate fi intolerant la anumite componente din lapte;
- tehnica de alăptare incorectă– copilul trebuie ținut în poziție dreaptă atunci când se hrănește, astfel încât alimentele să ajungă mai repede în stomac;
- introducerea de alimente solide în alimentația copilului prea devreme– este recomandat ca diversificarea la bebeluși să nu înceapă devreme;
- hipersensibilitatea bebelușului la factori externi, precum lumina sau zgomotele;
- temperamentul schimbător al copilului(proastă dispoziție, toane);
- fumatul în timpul sarcinii și după naștere;
- nivelul crescut de hormonicare pot provoca dureri la stomac, dar și stări de neliniște.
Deficitul de enzime ar putea cauza colicile
Deficitul de enzime care apare pe fondul unei dezvoltări incomplete a sistemului digestiv este vinovat de apariția acestor tulburări intestinale și la bebeluși. Deși mulți cred că îl doare burtica, acolo se întâmplă o proastă digestie, însă rolul principal în digestie îl deține intestinul subțire.
Dincolo de procesul fiziologic, digestia optimă reprezintă un element esențial pentru sănătate, prin eficienta cu care se realizează absorbția substanțelor nutritive, aceasta fiind răspunzătoare de menținerea stării de bine. În fapt, stomacul este locul în care sunt fragmentate alimentele consumate, acestea fiind ulterior eliberate în intestin, unde se absorb substanțele nutritive și se finalizează digestia, cu ajutorul enzimelor.
- Spre exemplu, cele secretate la nivelul stomacului sunt cunoscute și ca enzime gastrice, fiind responsabile de descompunerea lipidelor, a proteinelor și a glucidelor, respectiv de transformarea acestora în compuși simpli.
- Pepsina, amilaza gastrică, gelatinaza și lipaza gastrică sunt dintre enzimele principale întâlnite în stomac.
- secretor de enzime este și pancreasul, fiind chiar principalul organ care are în vedere producerea acestora. Colesterol-esteraza, lipaza, tripsina, amilaza, elastaza și ribonucleaza sunt principalele tipuri de enzime secretate de acesta.
- la nivelul intestinului subțire se realizează etapa finală a digestiei. Aici se întâlnesc enzimele care sunt responsabile cu descompunerea compușilor care nu au fost încă digerați. Dintre enzimele cele mai însemnate întâlnite aici, sunt maltaza, sucraza, lactaza și dextrinaza.
Suplimentarea cu enzime pentru o digestie ușoară
Deși în mod normal corpul uman își produce propriile enzime digestive, acestea pot fi asigurate și din surse externe atunci când sunt insuficiente. Ne referim aici la suplimentele alimentare care aduc enzime în completare, fără zahăr, conservanți sau arome, ci doar din ingrediente de origine naturală.
Poți folosi picăturile Co-Lactase® pentru calmarea colicilor încă din primele zile de viață ale bebelușului. Colicile trec, momentele împreună rămân!
Co-Lactase® conține lactază, o enzimă care descompune lactoza, principalul glucid din lapte. Lactoza este un carbohidrat complex, o dizaharidă, ce se găsește în laptele matern, laptele praf și produsele lactate. Înainte de a putea fi absorbită, lactoza necesită a fi descompusă în Glucoză și Galactoză, în vederea asigurării unei digestii normale.
Co-Lactase® ajută la descompunerea lactozei din laptele matern sau din formula de lapte pentru sugari, în vederea unei digestii ușoare și fără complicații postprandiale prin conținutul de lactază.
Nu se administreaza direct sugarului.
Co-Lactase® are în compoziție ingrediente din surse naturale, nu conține zahăr, conservanți sau arome și se poate administra bebelușului din primele zile de viață.
Co-Lactase poate fi utilizat din prima zi de viață a sugarului și până când acesta poate produce singur o cantitate suficienta de lactază, pe măsură ce sistemul sau digestiv se maturizează.
Cum se utilizează Co-Lactase® ?
În cazul alăptării: se pun câteva lingurițe de lapte matern într-un recipient mic, sterilizat în prealabil. Se adaugă 4 picături de Co-Lactase și se administrează bebelușului, după care se continuă alăptarea;
În cazul formulelor de lapte pentru sugari, se prepară formula conform instrucțiunilor producătorului și se adaugă 4 picături de Co-Lactase® când aceasta este la temperatura de hrănire;
Atenție! Nu se adaugă Co-Lactase® în formula pentru sugari când aceasta este fierbinte!
2-4 picături (0.009 – 0.018 ml) de Co-Lactase® în laptele matern sau în formula de lapte, de fiecare dată când sugarul este hrănit.
Nu necesită adaptarea dozei în funcție de vârsta sugarului
Prepararea în avans a formulei. Se prepară formula conform instrucțiunilor producătorului și se adaugă 2 picături de Co-Lactase® în laptele cald (nu fierbinte). Se păstrează la frigider minim 4 ore și maximum 12 ore. Atunci când trebuie administrat, se încălzește la temperatura obișnuită de hrănire, iar formula neutilizată se aruncă.
În cazul formulei gata de utilizat. Se încălzește la temperatura obișnuită de hrănire, se adaugă 4 picături de Co-Lactase® în laptele cald (nu fierbinte!). Formula neutilizată se aruncă.
Beneficiile Co-Lactase®:
- Fără timpi de așteptare
- Sub formă de picături
- Ingrediente din surse naturale
- Optim pentru bebeluș
- Suficient pentru 60 de utilizări
- Din primele zile de viață
- Nu necesită adaptarea dozei în funcție de vârsta sugarului
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelusului pe saptamani
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.