Toți părinții ajung în acest punct: este ora de culcare și te pregătești să scoți din bibliotecă o altă carte pe care ai citit-o de atâtea ori, încât ai putea, probabil, să o reciți din memorie. Cititul îl ajută pe bebeluș să învețe, dar uneori e greu să mai aduci la viață o astfel de istorioară, de care copilul este, totuși, încântat. Așadar, cum procedezi ca să faci momentul poveștii de seară interesant și captivant?
Oferă alternative
În fiecare dimineață scot 5 cărți pentru copii din raft și le pun lângă scaunul balansoar. La un moment dat în timpul zilei, mă așez cu bebe în brațe, iau două dintre cărți și le pun în fața lui. Când întreb pe care dintre ele vrea să o citim, el întinde mâna către una dintre ele, și aceea rămâne! (Mihaela S.)
De fiecare dată când îi oferi copilului posibilitatea de a alege, îi transmiți mesajul că este implicat în lectură, nu doar un spectator. În plus, bebe își antrenează capacitatea de coordonare, simțul tactil, încrederea în sine și începe să deprindă semnificația conceptelor de cauză și consecință. Opțiunea de a alege este un proces foarte important în educația copilului și e bine să începi de la vârste foarte mici, cu alegeri care nu au nici un fel de importanță, în final. Astfel, judecata sa obiectivă se va dezvolta, încât mai târziu va ști să cântărească atent deciziile pe care le are de luat.
Lasă-l pe bebe să dea pagina
Mihnea nu avea deloc răbdare să îi citesc, tot voia să apuce cartea, să o smotocească sau se smulgea de la mine din brațe ca să pornească în explorările lui… Când l-am încurajat să dea pagina singur, a devenit, brusc, mult mai interesat. (Ioana B.)
În procesul de învățare, bebelușul are nevoie să își implice toate simțurile. Atunci când îi permiți să atingă cartea sau să îi întoarcă paginile, îl ajuți să dobândească o serie de abilități documentate de către oamenii de știință. Procesul de dat pagina îi ajută să își antreneze motricitatea fină, dar este și o lecție importantă despre cum se deschide o carte, în ce parte se dau paginile și așa mai departe.
Adaugă muzică și mișcare
Pentru noi, povestea de seară a devenit mult mai amuzantă atunci când am început să renunțăm la ideea că cititul e o activitate serioasă și l-am privit ca pe o oricare altă joacă. Ce îl distrează pe bebe în momentele în care ne jucăm? Să îi cânt sau să mă scălâmbăi. Ei bine, așa am reușit să îi trezesc atenția către cărți. Acum, mi se întâmplă să îmi arate el biblioteca, felul lui de a spune că vrea să ne mai jucăm așa. (Irina G.) CITEȘTE ȘI: Stimularea proactiva a copilului in functie de varsta
Studiile au demonstrat că muzica îi ajută pe copii să învețe. Adăugând melodii lecturilor voastre, ai șanse mai mari să îi captezi atenția copilului, la o vârstă la care probabil e prea mic să urmărească firul poveștii, oricât de simplă ar fi. Nu e nevoie să fie un cântec cunoscut, poți inventa tu melodioare pe care să le adaugi textului. Pentru ca momentul lecturii să fie și mai interactiv, specialiștii recomandă să îi adaugi unele mișcări de dans simple. Poți mișca tu membrele bebelușului – preferabil de pe ambele părți ale corpului (ambele mâini sau ambele picioare, sau mâna stângă și piciorul drept, de exemplu) pentru a-i pune în mișcare ambele emisfere cerebrale.
Citește și despre: Jocul liber și nestructurat stimulează buna dezvoltare afectivă și cognitivă a bebelușului
Citește pe voci
M-am gândit, la un moment dat, bebelușul ăsta nu înțelege mai nimic din ce îi citesc eu, cum să fie atent? Și atunci mi-am amintit ce mult îmi plăceau poveștile audio ale copilăriei, cu atâția actori și atâtea voci… Și am început și eu să mă maimuțăresc. Și a început și bebe Zoe să râdă… Și de atunci, cititul e un moment relaxat și amuzant, care îi place! (Lucia F.)
La vârste mici, când nivelul de înțelegere a limbajului verbal este foarte limitat, bebelușii sunt mai atrași de mimică, sunete, gesturi, decât de textul lecturii. E de înțeles și de așteptat ca cititul pe voci să fie mult mai incitant pentru el. Și mult mai stimulant pentru dezvoltarea simțurilor, afectivă și cognitivă.
Suntem siguri că mai ai și tu idei interesante despre cum să îi dezvolți bebelușului curiozitatea și apetitul pentru citit. În cazul vostru, cum ai reușit să îl menții atent?
Citește și despre: 5 activități Montessori pentru bebeluș. NU e nevoie de jucării! Spor la explorat!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.