Actul normativ care prevede majorarea stimulentului de inserție a fost publicat. Astfel, banii pe care îi poți obține dacă te întorci la serviciu mai devreme de împlinirea vârstei de 6 luni a copilului, respectiv 1 an (în cazul copilului cu dizabilități) a crescut de la 650 de lei la 1.500 de lei. Suma este acordată până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități.
Stimulentul de inserție este numele dat unei sume de bani acordate părinților care revin mai repede la serviciu din concediul de creștere a copilului. Stimulentul de inserție se cere și se aprobă pentru fiecare copil. Trebuie să știi însă că această sumă:
• nu se poate cumula cu indemnizația de creștere a copilului
• nu intră automat, ci trebuie să depui o cerere pentru a o putea primi
• oricare dintre părinți îl poate cere la ieșirea din concediul de creștere a copilului dacă aceast fapt se produce înainte de împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități.
Cine beneficiază de stimulentul de inserție și cât poate primi
Până anul acesta (2021), stimulentul de inserție în valoare de 650 de lei se acorda părinților care dovedeau că obțin venituri supuse impozitului cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea vârstei de 2 ani a copilului (sau 3 ani, în cazul unui copil cu dizabilități).
De anul acesta (2021), au fost introduse două cuantumuri ale stimulentului de inserție, unul de 1.500 de lei și unul de 650 de lei, oferite tot în baza depunerii unei cereri, în funcție de data realizării veniturilor impozabile. Astfel:
Pot primi 1500 lei, părinții care realizează venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități; în cazul lor, stimulentul de inserție se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, sau 3 ani în cazul copilului cu dizabilități. După împlinirea acestei vârste a copilului, cuantumul stimulentului de inserție este de 650 lei până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului sau 4 ani în cazul copilului cu dizabilități.
Pot primi 650 lei, pot primi 650 lei părinții care fac cerere pentru stimulent și după finalizarea concediului de creștere a copilului (de 2, respectiv 3 ani), dacă fac dovada că realizează venituri impozabile. Cuantumul sumei va fi de 650 de lei și îl pot primi până când copilul împlinește 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilități. Părinții din această situație trebuie să mai știe că pot beneficia de acest drept doar dacă au beneficiat cel puțin 1 lună de indemnizația de creștere copil.
În situația persoanelor care la data intrării în vigoare a modificărilor, respectiv 17.05.2021, se află în plata stimulentului de inserție, iar copilul nu a împlinit vârsta de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități, stimulentul se acordă din oficiu în cuantumul de 1500 lei până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului sau 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.
INFO ClubulBebelușilor: Stimulentul de inserție nu se acordă pe perioada concediului de maternitate (pre și post natal – 126 de zile).
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Ce trebuie să faci ca să beneficiezi de stimulentul de inserție?
Dacă te încadrezi între persoanele care pot beneficia de această sumă de bani, iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi:
Stimulentul de inserție – Pasul 1
Să anunți angajatorul că vrei să te întorci mai devreme la serviciu chiar dacă ești încă în perioada legală a concediului de creștere a copilului. Trebuie să-ți anunți angajatorul cu cel puțin 30 de zile înaintea depunerii cererii prin care ceri stimulentul de inserție. Legal, acesta n-ar trebui să nu fie de acord cu întoarcerea ta mai devreme la serviciu. E un drept al tău. Angajatorul este cel care îți va elibera adeverința din care reiese data întoarcerii la serviciu și perioada de concediu de creștere a copilului pe care ai efectuat-o.
Stimulentul de inserție – Pasul 2
Să depui o cerere la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) de sector sau la primăria de care aparții.
Aceasta se completează de părintele care este în concediu de creștere a copilului, dar și de celălalt părinte, într-o rubrică specială dedicată acestuia (Declarație a celuilalt părinte). Cererea se poate ridica personal de la Agenția Județeana pentru plăți și inspecții (AJPIS) sau se poate descarcă pe de site. Cerere_pentru_acordarea_indemnizatiei_de_crestere_a_copilului.pdf de exemplu de pe ajpsneamt.ro
Stimulentul de inserție – Pasul 3
Să încropești un dosar care să conțină următoarele acte (pe lângă declarația de la pc. 1):
• actul de identitate al părintelui solicitant (copie și original);
• actul de identitate al celuilalt părinte (copie și original);
• certificatul de naștere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie și original); hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției sau de încredințare a adopției, hotărârea judecătorească sau hotărârea comisiei pentru protecția copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgență (copie și original);
• certificat de căsătorie (copie și original);
• adeverința tip, eliberată de angajator, din care să rezulte că persoana îndreptățită:
a) a beneficiat de concediu de maternitate (pre și postnatal), să se precizeze perioada;
b) a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei nașterii copilului (nu interesează cuantumul acestora);
c) realizează venituri in prezent, cu precizarea datei (zi/luna/an) de reluare a activității;
• declarația celuilalt părinte (se completează în fața funcționarului);
• alte acte solicitate după caz!
• pentru plata in cont bancar – extras de cont în original cu ștampila și semnătura băncii (după caz)
• declarație privind prelucrarea datelor cu caracter personal;
• opis dosar.
Stimulentul de inserție – Pasul 4
Să depui dosarul la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) de sector sau la primăria de care aparții.
CITEȘTE ȘI: Concedii și indemnizații pentru părinții și copiii din România
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.