Alimentele cu cea mai mare probabilitate sa produca reactii alergice sunt laptele de vaca, albusul de ou, graul, soia, capsunile si arahidele.
Din ce motive laptele de vaca poate provoca o alergie ?
Laptele de vaca este renumit pentru reactiile alergice pe care le produce datorita proteinei pe care o contine, denumita cazeina. Studiile arata ca 1 copil la 10 are o sensibilitate la aceasta proteina. In aceste cazuri se recomanda laptele pe baza de soia.
Acesta este unul din motivele pentru care nu se recomanda laptele de vaca inaintea varstei de un an. Majoritatea copiilor depasesc aceasta alergie in cursul celui de al doilea an.
Alergia la lapte este diferita de intoleranta la lactoza ?
Da, sunt afectiuni diferite. Intoleranta la lactoza este provocata de absenta enzimei lactaza responsabila de digestia lactozei – zaharul din lapte. Persoanele cu deficiente de lactaza sunt predispuse la balonari dureroase, crampe, diaree dupa consumul laptelui de vaca. Aceasta nu inseamna ca lactate ar trebui excluse.
Majoritatea persoanelor cu intoleranta la lactoza pot consuma lactate fermentate, care au mai putina sau uneori deloc lactoza precum: iaurt si unele sortimente de branza. Alimentele cu lactoza=0 au specificat in mod expres acest lucru pe eticheta.
In timp ce alergia la laptele de vaca exclude toate lactatele, intoleranta la lactoza exclude doar laptele de vaca si permite uneori o alimentatie fara probleme cu sortimente de lapte fermentat.
Odata cu inaintarea in varsta, majoritatea alergenilor isi diminueaza intensitatea. Cu toate acestea alergiile la grau, lapte, nuci si peste pot dura toata viata.
Si alergia la albusul de ou dureaza toata viata ?
In cazul in care copilul are alergie la albusul de ou probabilitatea sa o depaseasca dupa varsta de 5 ani este destul de mare. Datorita acestui risc crescut de alergii albusul se introduce in alimentatia copilului mult mai tarziu decat galbenusul. Copiilor care nu intampinat probleme la introducerea alimentelor solide li se poate introduce albusul dupa varsta de 1 an in timp ce copiilor predispusi la alergii mult mai tarziu.
Graul este un alergen frecvent datorita glutenului din compozitia sa.
Glutenul din grau este unul din alergenii cei mai raspanditi, iritand peretii intestinului si provocand boala celiaca (intoleranta la gluten). Odata declansata aceasta sensibilitate va fi necesar sa se elimine din alimentatie toate alimentele ce contin faina provenita din cereale cu gluten. Singurele cereale permise vor fi cele fara gluten respectiv orezul si porumbul. Alte cereale cu gluten mai sunt secara, ovazul, orzul.
Daca in familia ta a existat un caz de alergie la arahide fii foarte prudenta !
In ceea ce priveste arahidele recomandarile sunt ca acestea sa nu fie oferite copiior sub varsta de 3 ani. Aceasta deoarece alergia la arahide este una foarte periculoasa, putand produce soc anafilactic si in cele mai nefericite cazuri deces.
Te-ar mai putea interesa:
Incurajeaza-l sa manance singur
Repere ale dezvoltarii motricitatii de la 1 la 3 ani
Cand si cum incepe antrenamentul la olita
Cauzele alergiilor alimentare
Fereste-l de intoxicatiile alimentare
Cum ne protejam copiii de pericolul capuselor?
Legatura dintre antibiotice si colita pseudomembranoasa
5 obiecte pe care copii le pot inghiti
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.