Iar următoarea întrebare este când exact voi începe să simt că sunt însărcinată, nu-i așa? Ei bine, iată ce semne te pot trimite să faci un test de sarcină, cea mai singură metodă de confirmare.
Ovulul este fertilizat, de regulă, în primele 12 ore ale ovulației, dar abia după ce acesta reușește implantarea în peretele uterului apar simptomele precoce de sarcină. Ca perioadă (cât mai) exactă, vorbim despre zilele 7-10 de la ovulație. Asta pentru că, imediat după implantare, embrionul începe să producă hormoni hCG, cei responsabili cu provocarea simptomelor caracteristice unei sarcini. Sau nu. Și spun asta pentru că primele simptome de sarcină pot fi foarte ușor confundate cu o banală răceală, o indigestie sau cu niște migrene supărătoare. Citește pe larg despre: În așteptarea unui miracol – Monitorizarea gravidei, sfaturi și îndrumări utile de la experți pentru TRIMESTRUL 1 de SARCINĂ
Primele semne ce te pot trimite să faci un test de sarcină
Dispariția menstruației. Cel mai clasic simptom că ai putea fi însărcinată. De regulă sau ca să înțelegem acest lucru, menstruația nu are cum să mai apară. Ovulul nu se mai elimină, el a fost fecundat și s-a implantat în peretele uterului. Din el se va dezvolta, în următoarele luni, un făt care va deveni bebelușul pe care îl așteptai. Cu toate acestea, multe femei spun că, deși erau însărcinate, sângerarea a continuat să apară în primele luni. Adevărul este că această sângerare nu este menstruație, deși seamănă foarte tare. Specialiștii spun că este vorba fie de sângerarea de implantare, fie de o sângerare în urma unui examen Papanicolau ori a unui contact sexual, fie de lucruri mai serioase, cum ar fi un avort sau o sarcină ectopică.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Ce trebuie sa stii despre sângerarea de implantare
Sângerarea de implantare este diferită de menstruație. În comparație cu aceasta, sângerarea de implantare apare mai devreme, durează mai puțin, cantitatea de sânge este mai mică, iar culoarea lui mult mai deschisă. Oricare ar fi motivul, sângerările în sarcină sunt motive clare care să te trimită direct la doctor. În cazul în care ești însărcinată, aceste sângerări vor dispărea după primele 2-3 luni de când ai rămas însărcinată. Mai exact în al doilea trimestru de sarcină, care a fost botezat „luna de miere a gravidelor“ datorită faptului că toate simptomele alarmante dispar și femeile încep să se bucure de sarcină.
Refuzul alimentelor preferate. Un alt simptom clasic care anunță apariția unei sarcini. Aversiunea pentru anumite alimente care înainte de sarcină erau consumate cu plăcere se poate explica prin apariția arsurilor gastrice sau a grețurilor după consumarea alimentelor. Specialiștii spun că acest lucru se va regla la intrarea în trimestrul al doilea de sarcină, când va apetitul gravidelor este în creștere.
Sensibilitatea crescută a sânilor. Deși ai putea să pui acest simptom pe seama menstruației, mameloanele mărite, închise la culoare și moi sunt semne care nu apar decât atunci când în burtică crește un bebe.
Stări ciudate. Acum plângi, acum te apucă râsul? Ei bine, și acest simptom ar trebui să te ducă cu gândul că ești însărcinată. Stările acestea ciudate, nevoia de a merge la toaletă mai des, poftele sau, din contră, aversiunea pentru anumite alimente, toate sunt simptome clasice care anunță că ai putea fi însărcinată.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Semne atipice care arată că ești însărcinată
Febra, stări de amețeală și leșin, dureri de cap. Unul dintre cele mai atipice, dar și cel mai frecvent simptom care te-ar putea trimite să-ți faci testul de sarcină este febra. Moderată, ce-i drept, dar pentru care te vei duce să vezi un doctor, suspectând că este o răceală, mai ales pentru că durează câteva zile. Dacă aceasta este însoțită și de alterarea stării generale și/sau de dureri de cap, gata diagnosticul! Ei bine, nu e răceală. Dacă știi că s-ar fi putut întâmpla să fi rămas însărcinată, nu strică să faci un test de sarcină înainte de a pleca spre doctor.
Oboseala. De obicei o ignori, dar această stare de oboseală este foarte accentuată, pur și simplu simți că nu mai poți dacă nu dormi măcar 10 minute. Pentru această stare de epuizare sunt de modificările hormonale din corpul tău. Starea asta de sfârșeală te va duce cu gândul că te paște o gripă și te vei duce să cauți soluții la doctor. Starea aceasta va ocupa o mare parte din primul trimestru, după cum poți vedea, o perioadă mult mai lungă decât în cazul unei gripe. E important să realizezi că, mai ales dacă te pregătești să devii mămică, cel mai bun lucru pe care îl poți face în acest caz este să mergi la doctor. N-ar fi deloc indicat să te tratezi cu diferite medicamente, ori vitamine ca să treci peste această stare (normală!) și care i-ar putea dăuna grav sarcinii tale.
Congestie nazală și dureri de cap. Orice gripă începe cu congestie nazală și dureri de cap, așa că dacă îți apr aceste simptome vei considera, cel mai probabil, că ai luat un virus. Însă, în mod surprinzător, acesta este un simptom pe care multe proaspete mămici îl resimt în primele zile de după implantare. Modificările hormonale și creșterea aprovizionării cu sânge determină inflamarea membranelor sinusurilor, iar presiunea acestora provoacă dureri de cap.
Râgâieli, sforăituri, rău de mașină apărut brusc, coșuri, insomnii, constipație sau diaree, salivare excesivă sau gură uscată. Că tot veni vorba despre presiunea exercitată de creșterea cantității de sânge din organism, precum și de creșterea nivelului de estrogen din timpul sarcinii, simptomele de mai sus arată că e bine să verifici cu un specialist toate modificările ciudate care apar în corpul, dar și în obiceiurile tale zilnice. Toate ar putea fi simptome că ești însărcinată.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Îngrijirea gravidei în cele 3 trimestre de sarcină. Calendarul analizelor, testelor și ecografiilor recomandate în sarcină
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.