Toate mamele cu care vei sta de vorba vor confirma. Dupa ce devii mama, corpul tau sufera modificari de necontestat. Soldurile parca sunt mai feminine, tonusul abdomenului revine cu greu la stadiul de dinainte de sarcina, sanii nu mai sunt la fel de fermi. Dar pariem ca nu stiai ca pana si creierul se schimba odata ce devii mama. Iata cum!
De ce apare depresia postnatala?
Schimbarile pe care le traiesc femeile dupa nastere sunt de necontestat. Te-ai gandit vreodata ca ele au insa un substrat neurologic? Abia dupa zeci de ani de studii, cercetatorii au reusit sa faca legatura intre modul in care se schimba comportamentul viitoarei mame si modificarile care apar la nivelul creierului. Efectiv creste densitatea substantei cenusii! Zonele de creier care controleaza empatia, anxietatea, interactiunea sociala devin mult mai active.
Studiile privind schimbarile care au loc la nivelul creierului mamelor sunt un pas esential in descoperirea si tratarea cauzei care declanseaza depresia postpartum, care se pare ca afecteaza 1 din 6 femei. Multe femei dezvolta, dupa nastere, comportamente compulsiv obsesive, de tipul spalatului pe maini sau al verificarii constante daca bebelusul respira. CITESTE SI: Îngrijirea nou născutului în primele zile – Cunoaste-ți nou-născutul!
Cine e responabil de aceste schimbari?
Cercetatorii sunt in special interesati de o zona a creierului, nu mai mare decat o aluna, care controleaza memoria si procese afective ca teama, anxietatea si agresivitatea. Activitatea in aceasta zona a creierului creste in perioada premergatoare nasterii si in primele luni postpartum. Astfel, mama devine hipersensibila la nevoile bebelusului, iar activitatea electrica a creierului arata ca ea se simte recompensata de simpla privire a bebelusului. Aceeasi zona a creierului este responsabila si de legatura speciala care se creeaza intre mama si propriul bebelus.
Monitorizarea activitatii electrice a creierului a demonstrat ca raspunsul subconstient este mult mai intens cand mama priveste poza propriului bebelus, decat cand se uita la pozele altor copii. Cu cat aceasta activitate este mai intensa, cu atat scade riscul ca mama sa dezvolte depresie sau anxietate materna. Pe scurt, creierul mamei se schimba pentru a o automotiva sa aiba grija de propriul bebelus dar si pentru a o ajuta sa isi potenteze propriile stari emotive. CITESTE SI: Îți dorești să fii mamă de 2 copii? Te ajutăm să risipești toate îndoielile și temerile! Vei fi o mamă la fel de minunată și pentru al doilea copil
Si hormonii joaca un rol esential
Majoritatea schimbarilor care au loc in activitatea creierului mamelor are de-a face cu schimbarile hormonale care se petrec in aceasta perioada. Aceasta zona are, mai ales, o concentratie mare de receptori pentru oxitocina. Alte studii au demonstrat ca cu cat concentratia de oxitocina din corpul mamei este mai mare, cu atat mai atasata va fi ea de copil, cu atat il va privi mai des, va deveni mai sensibila in a-i percepe si cel mai slab scancet. Mamele care alapteaza au niveluri crescute de oxitocina, prin urmare sunt mai receptive la plansul propriilor bebelusi. CITEȘTE ȘI: Depresia post-partum poate afecta orice mămică!
Oamenii de stiinta aseamana schimbarile din creierul proaspetei mame cu procesul de…indragostire. Practic, femeile se indragostesc iremediabil de proprii lor bebelusi. Hormonii o obliga pe mama sa prioritizeze lucrurile altfel decat pana atunci, bebelusul fiind pe primul plan, urmat de altceva la macar 10 locuri distanta. S-a stabilit ca aceste schimbari sunt deosebit de puternice la nasterea primului copil, insa creierul mamei nu revine niciodata la felul in care functiona inainte de nastere. Mai interesant decat atat, poate, aceleasi schimbari au loc si in creierul taticilor, chiar daca amploarea lor nu este la fel de mare.
Maternitatea s-ar putea sa fie, intr-adevar, un loc special din creierul femeii, care abia asteapta sa fie descoperit. Desi nu trec prin aceeasi furtuna hormonala, barbatii au si ei un coltisor al lor de descoperit, in legatura cu noul lor rol de tatici. O superba explorare a propriului EU!
CITESTE SI: Primul An al bebelusului pe saptamani – Detalii esentiale despre dezvoltarea copilului
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.