Spaima tuturor părinților de copii mici, febra, nu este o afecțiune. E adevărat că este semnalul de alarmă a unei probleme medicale, dar este și semnul că organismul a început lupta cu acea infecție. Pe vremea bunicilor, când lumea nu gemea de atâtea produse medicale, oamenii știau că nu împotriva febrei trebuia dusă lupta. Știau că febra va crește până când organismul va învinge singur boala și singurele tratamente pe care le aplicau persoanei febrile erau pentru ameliorarea disconfortului produs de temperatura mare.
Acum, să ne înțelegem: nu suntem împotriva medicamentelor și nici nu suntem adeptii unui stil de viață care elimină complet știința medicală. Credem doar că multe dintre afecțiunile zilelor noastre au apărut și s-au agravat pe fondul unui consum exagerat de medicamente.
Ar fi grozav dacă am înțelege că febra este doar semnul că organismul este în perfectă stare ca să lupte cu boala, iar dacă îi oferim și șansa de a lupta cu propriile arme împotriva ei, fără să calmăm înainte de a-și face treaba, am avea mult de câștigat. În primul rând, am ști că nu e cazul să intrăm în panică. Copiii mici fac des aceste episoade febrile. Toți părinții cunoaștem ce trebuie făcut în cazul în care copilul face febră. Dar multe dintre aceste informații par uneori să fie eronate. Iată ce NU trebuie făcut în caz de febră.
❶ NU MĂSURA TEMPERATURA CU PALMA
NU stabili că are febră, doar dacă ți se pare că îi arde fruntea, ori dacă are obrajii îmbujorați. Indiferent de vârsta celui mic, febra se măsoară cu un termometru (recomandate sunt cele digitale). Iar de febră vorbim atunci când termometrul ajunge la valori care depășesc 38 °C.
Temperatură | Valoare normală | Febră |
rectală | 36,5 – 38 °C | 38,2 °C |
orală | 35,5 – 37,5 °C | 38,7 °C |
axilară (subraț) | 34,7 – 37,3 °C | 38,7 °C |
auriculară (din ureche) | 35,8 – 38 °C | 38,7 °C |
* sursa informațiilor din tabel: clevelandclinic.org/HealthHub
Cele două metode recomandate de pediatrii pentru aflarea corecte a temperaturii în cazul sugarilor și copiilor sunt rectal și axial.
CITEȘTE ȘI: FEBRA la copii: cum o scădem REPEDE și CORECT fără medicamente
❷ E CORECT SĂ NU FACI NIMIC
Da, în anumite situații:
- dacă copilul are febră, însă e vioi, se joacă, mănâncă, nu are o stare generală alterată, atunci nu e cazul să scazi febra;
- dacă o altfel de febră nu durează mai mult de trei zile;
- dacă crește, în loc să dispară.
❸ NU APLICA COMPRESE RECI
Compresele reci aplicate pe încheieturile mânuțelor și piciorușelor duc la constricția vaselor de sânge, în urmă căreia sângele este blocat și astfel crește și mai mult temperatura. Compresele trebuie să fie calde sau călduțe și se vor aplica pe frunte, la încheieturile mâinilor și pe gambe.
❹ NU FOLOSI OȚET SAU SPIRT MEDICINAL
Pentru că alcoolul se absoarbe în piele. Deși veche și foarte des folosită de către bunici, această metodă este, de fapt, contraindicată până după ce copilul împlinește 5 ani. Iar oțetul sau spirtul trebuie foarte bine diluate cu apă.
CITEȘTE ȘI: Spune NU frectiei cu otet sau spirt la bebelusi si copii mici atunci cand au febra
❺ NU-L ÎNFOFOLI
Riști să crești cu câteva grade febra copilului prin supraîncălzire dacă îl îmbraci necorespunzător, îl ții acoperit ori într-o cameră încălzită. De aceea, în caz de febră, aerisește bine camera în absența copilului, nu-l acoperi (decât în caz de frisoane și atunci un cearceaf este suficient) și îmbracă-l lejer, în hăinuțe din bumbac.
❻ NU UITA SĂ-L HIDRATEZI
Dacă sugarul are febră, pune-l la sân de câteva ori peste zi. Laptele matern are toți anticorpii necesari pentru a-i ameliora disconfortul creat de febră, hrănește, hidratează, calmează durerile, liniștește psihicul. Urmărește să ude scutecul așa cum o făcea și până acum. Acesta este semnul că e hidratat corespunzător. În cazul copiilor mai mari, care și-au diversificat alimentația, apa, ceaiurile neîndulcite, sucurile naturale de fructe sau de legume ori supa pot ține și locul alimentației solide pentru câteva ore, până la o zi. Copilașii mai mari pot primi soluțiile de rehidratare care au fost recomandate de către pediatru.
❼ NU-I OFERI LICHIDE DULCI
Orice proces de digerare a alimentelor ingerate se face cu un consum de energie din partea organismului nostru. Când organismul a plecat la luptă cu infecția (semnul este, așa cum tot spus până acum, apariția febrei) nu mai are nevoie de o luptă în plus pentru care consumă energie. Așadar, în afară de lichide pentru hidratare (la temperatura camerei), oferă-i celui mic alimente care se digeră ușor și evită alimentele care au o energie rece (lichide reci, suc de portocale și lactate), precum și lichidele foarte dulci (atenție, mierea este permisă!), pentru că o prea mare cantitate de zahăr poate duce la încetinirea funcțiilor sistemului imun.
❽ NU CREȘTEREA FEBREI TE TRIMITE LA DOCTOR
Creșterea febrei nu reprezintă agravarea situației. Sunt copii care la 39 °C se joacă și aleargă la fel ca înainte de apariția febrei. Iar meningita, deși gravă, este o afecțiune care poate produce o stare subfebrilă. Adevărul e că febra nu are cum să crească mai mult de 41 °C (nici netratată!), datorită termostatului hipotalamic care știe să mențină un echilibru. Chiar și tratată, temperatura nu va scădea decât cu un grad, cel mult un grad și jumătate. Singurul indiciu cert că ceva nu e în regulă și trebuie să mergi la doctor cu copilul este alterarea stării lui generale. CITEȘTE ȘI: În ce boli apare febra la copii și cum se manifestă
❾ NU SĂRI PESTE RECUPERARE
Cât e febril, e indicat să-l ajuți să găsească niște activități care să nu-l agite. Cititul, coloratul, desenatul sau orice activități care știi că-i plac dar îl și țin liniștit, sunt bine-venite. La fel de importantă ca și liniștirea copilului în timpul febrei este recuperarea acestuia după terminarea episodului febril. Pediatrii recomandă ca reîntoarcerea copilului la activitățile normale să se facă abia după o săptămână de la dispariția febrei.
❿ NU ASPIRINĂ!
Abia când febra produce disconfort copilului și niciunul dintre sfaturile de mai sus nu au funcționat în ameliorarea simptomelor e cazul să intervii cu antitermice. Dar nu-i oferi copilului aspirină dacă n-a împlinit încă 18 ani și nici ibuprofen (Nurofen), dacă are mai puțin de 6 luni. CITEȘTE ȘI: NU dați ALGOCALMIN copiilor! Automedicația și frica părinților de FEBRĂ îi îngrijorează pe doctori
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.