Se spune ca laptele matern este singurul aliment perfect pentru nou-nascut. El asigura absolut tot ce ii este acestuia necesar, fara a-i supraincarca organismul cu nimic daunator – desigur, atata timp cat conduita mamei este una corespunzatoare. Dar putina lume stie exact ce contine laptele matern in comparatie cu laptele praf.
Despre laptele matern se spune ca este un aliment viu. Anticorpii pe care ii contine se schimba in functie de microorganismele cu care mama si bebelusul ei intra in contact. Compozitia laptelui matern se schimba pe parcursul suptului si de la o masa la alta. Laptele „de inceput” ii satisface bebelusului setea, dupa care bebelusul va suge tihnit laptele mai gras si mai satios.
Continutul de minerale si vitamine este ideal pentru nevoile puiului de om. Enzimele pe care le are laptele matern ajuta la maturizarea sistemului digestiv al micutului, pregatindu-l pentru „marea diversificare”. Laptele matern favorizeaza colonizarea intestinului cu bacterii benefice, care sprijina procesul de digestie.
Dar concret, ce contine laptele matern fata de laptele praf?
Lipide in laptele matern:
Acizi grasi omega-3
Procentul variaza pe masura ce creste bebelusul
Colesterol „bun”
Lipaza
Absorbtie completa
Lipide in laptele praf:
Nu contine toti acizii grasi omega-3
Nu contine colesterol „bun”
Nu contine lipaza
Nu se absorb complet
Proteine in laptele matern:
Digestie usoara, absorbtie buna
Contine lactoferina
Contine lizozim
Contine factori de crestere
Contine proteine care induc somnul
Proteine in laptele praf:
Digestie dificila din cauza conglomeratelor de cazeina
Absorbtie incompleta, solicitare suplimentara a rinichilor
Nu contine lactoferina
Nu contine lizozim
Contine putini factori de crestere
Contine putine proteine care induc somnul
Carbohidrati in laptele matern:
Bogat in lactoza
Bogat in oligozaharide
Carbohidrati in laptele praf:
Unele formule nu contin lactoza
Contine oligozaharide in cantitate mica
Anticorpi in laptele matern:
Fiecare supt contine milioane de leucocite
Bogat in imunoglobuline
Anticorpi in laptele praf:
Nu contine leucocite
Contine imunoglobulinele unei alte specii
Vitamine si minerale in laptele matern:
Absorbtie foarte buna pentru fier (50-75%), zinc si calciu
Contine seleniu
Vitamine si minerale in laptele praf:
Absorbtie redusa a fierului (5-10%), zincului si calciului
Contine putin seleniu
Enzime si hormoni in matern:
Contine enzime digestive:lipaza si amilaza
Contine hormoni: tiroidieni, prolactina, oxitocina si inca 16
Enzime si hormoni in laptele praf:
Enzimele sunt distruse prin prelucrare
Hormonii (proveniti de la alta specie) sunt distrusi prin prelucrare
Cel mai important nutrient gasit in laptele matern este reprezentat de lipide.
Cu alte cuvinte, grasimea continuta de laptele matern. Ea este un constituent esential al creierului si al altor organe. Pentru un bebelus, absenta colesterolului si a acizilor omega-3 este devastatoare, declansand boli cardiace si ale sistemului nervos. Laptele matern este bogat in acizi grasi omega-3. Ei sunt lipide polinesaturate, cu alte cuvinte grasimi sanatoase. Concentratia acestora se ajusteaza automat, scazand pe masura ce creste bebelusul.
De asemenea, laptele matern este bogat in colesterol. Insa mai exista o caracteristica esentiala a laptelui matern. El contine de asemenea o enzima denumita lipaza, care asigura digestia grasimilor, astfel incat ele sunt absorbite aproape complet. Prin comparatie, formula nu contine acizi grasi omega-3 sau colesterol. Compozitia sa este constanta, desigur, iar lipidele pe care le contine nu sunt la fel de disponibile pentru organismul bebelusului din cauza absentei lipazei. De altfel, lipidele nedigerate din scaunul bebelusilor hraniti cu lapte praf au un miros neplacut caracteristic.
Proteinele sunt cel de-al doilea compus esential al laptelui pe care il primeste bebelusul.
Poate cea mai importanta caracteristica a laptelui matern este aceea ca nu declanseaza alergii, spre deosebire de laptele praf pe baza de lapte de de vaca, ale carui proteine pot sa nu fie tolerate. Laptele matern contine proteine usor digerabile si care pot fi usor absorbite de intestinul delicat al bebelusului. Ca o mica minune a naturii, s-a constatat de asemenea ca laptele femeilor care au nascut prematur are o concentratie mai mare de proteine, care sa ajute la cresterea bebelusului!
Printre proteinele continute de laptele matern se numara unele care induc somnul – caci bebelusul are nevoie de un somn linistit ca sa creasca. Factorii de crestere din laptele matern nu au putut fi inca obtinuti artificial de producatorii de lapte praf.
Lactoferina este o alta proteina care are rolul de a ajuta la maturizarea intestinului nou-nascutului si care nu se afla decat in compozitia laptelui matern.
Lizozimul este o proteina care se gaseste in saliva si in laptele matern si care are o actiune antimicrobiala foarte intensa. Din pacate, este complet absenta din laptele praf. Nu in ultimul rand, proteinele din laptele praf nu replica perfect compozitia laptelui matern si nu sunt la fel de digerabile si de usor de absorbit din intestin.
Carbohidratii sunt un alt compus esential al laptelui.
Unul dintre cei mai importanti carbohidrati care se regasesc in lapte este lactoza. Lactoza este esentiala pentru dezvoltarea creierului, cercetatorii demonstrand ca exista o legatura directa intre marimea creierului diferitelor specii de animal si continutul de lactoza al laptelui cu care isi cresc puii. Laptele matern este bogat in lactoza si oligozaharide, care contribuie la mentinerea sanatatii aparatului digestiv. Laptele praf este deficitar la capitolul oligozaharide.
Anticorpii din laptele matern
Cu denumirea generala de anticorpi sunt denumiti toti factorii care ajuta la mentinerea sanatatii organismului si care lupta impotriva microbilor. Atunci cand adultii sunt expusi la actiunea uni microb, organismul declanseaza lupta impotriva acestuia. Astfel, organismul adultului secreta anticorpi specifici, iar ei au capacitatea de a traversa din sange in laptele matern, fiind pusi la dispozitia bebelusului.
Laptele matern este bogat in imunoglobuline si in leucocite. Se pare ca la un singur supt bebelusului ii sunt puse la dispozitie milioane de leucocite, adevarati soldati in lupta cu microbii. Prin comparatie, laptele praf nu contine leucocite si nici nu isi poate schimba compozitia pentru a-i transfera bebelusului anticorpi secretati adaptat in functie de nevoi.
Vitaminele si mineralele din laptele matern au o mare calitate: biodisponibilitatea.
Desi si cantitatea de vitamine si minerale pusa la dispozitia organismului este importanta, esential este ca organismul sa poata asimila ceea ce i se ofera. Fierul, zincul si calciul din laptele matern se absorb mult mai eficient decat cele din laptele praf sau din suplimente. In ceea ce priveste fierul, cel din laptele matern se absoarbe in procent de pana la 75%, spre deosebire de cel din laptele praf, care se absoarbe maxim 10%. Seleniul este un alt oligoelement care se gaseste in cantitate mai mare in laptele matern decat in laptele formula.
Enzimele si hormonii sunt cele care dau laptelui matern denumirea de aliment viu.
Enzimele digestive din laptele matern favorizeaza sanatatea tractului digestiv, iar hormonii ajuta la stabilirea unui echilibru biochimic in organismul bebelusului. Laptele matern este bogat in lipaza si amilaza, care ajuta la digestia grasimilor si a amidonului. De asemenea, contine hormoni tiroidieni, prolactina, oxitocina si inca 15 alti hormoni.
Prin comparatie, laptele praf nu contine nici un fel de enzime, deoarece acestea sunt distruse in procesul de fabricatie. Nici hormonii nu rezista procesarii industriale si in plus nici nu discutam despre hormoni umani ci despre hormoni de vaca.
Devine clar astfel faptul ca desi multi bebelusi cresc cu lapte praf, laptele matern este cel mai potrivit pentru copii. Compozitia sa nu va putea fi niciodata imitata si replicata industrial.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.