Cu siguranta ai auzit de exercitiile Kegel de la primele lecturi legate de subiecte precum sarcina, nasterea sau revenirea la dupa nastere. Citeste articolul urmator pentru a afla ce sunt exercitiile Kegel si de ce sunt ele indicate atat in timpul sarcinii cat si dupa.
Exercitiile Kegel sunt sau ar trebui sa fie recomandate fiecarei femei gravide care se prezinta la cabinetul medicului obstetrician pentru monitorizarea sarcinii. Ele te pot ajuta atat pe perioada sarcinii cat si in momentul nasterii sau imediat dupa aceea.
Ce sunt exercitiile Kegel?
Exercitiile Kegel reprezinta o gimnastica a perineului. Zona dintre deschiderea vaginului si anus, denumita perineu, are in structura sa fibre musculare implicate in procesul de contractare sau relaxare a sfincterelor. Perineul este subiectul unui stress major atat in perioada sarcinii cat si in momentul nasterii. Exersarea acestor muschi are multiple beneficii.
Cum se fac exercitiile Kegel?
Partea frumoasa a acestei gimnastici este ca poate fi practicata oricand, oriunde. Exercitiul consta in contractarea muschilor din zona perineala. Este ceea ce faci inconstient atunci cand ai vezica urinara foarte plina si nici o toaleta in apropiere. Incearca sa reconstitui „miscarea”. Odata ce reusesti sa controlezi voluntar musculatura din zona perineala, incearca sa mentii contractia timp de 3, 5 sau 10 secunde sau cat de mult poti.
Fa serii de minim 10 repetari si profita de orice moment disponibil pentru a exersa. Sunt recomandate minim 3 serii de exercitii zilnic.
Care sunt beneficiile exercitiilor Kegel?
Trebuie sa stii ca in perioada sarcinii, greutatea uterului preseaza pe toate organele pelvine, inclusiv asupra perineului. Aceasta presiune crescuta, constanta, contribuie de exemplu la pierderile involuntare de urina in timpul rasului sau a tusei in sarcinile avansate. Exercitiile Kegel cresc rezistenta la efort a fibrelor musculare si minimizeaza aceste neplaceri.
In timpul nasterii, perineul este de asemenea intens solicitat. Daca vrei sa eviti efectuarea celebrei epiziotomii, este bine sa practici exercitiile Kegel pentru a obtine in timp o mai buna elasticitate a musculaturii din zona respectiva. Astfel, cresc sansele sa poti naste natural fara efectuarea epiziotomiei si fara sa intervina eventuale rupturi ale tesuturilor in zona perineala.
Exercitiile Kegel pot preintampina aparitia unor complicatii
Studiile arata de asemenea ca practicarea exercitiilor Kegel din perioada sarcinii reduce semnificativ incidenta prolapsului uterin.
Dar exercitiile Kegel trebuie continuate si dupa nastere, pentru o refacere mai rapida a tesuturilor si pentru recastigarea tonusului de dinainte de sarcina. Practicarea regulata a acestor exercitii si dupa nastere ajuta ca musculatura vaginala sa revina mai repede la starea sa initiala.
De asemenea, poti observa ca dupa nastere rezistenta sfincterelor este usor diminuata. Exercitiile Kegel te pot ajuta sa remediezi aceasta neplacere deloc de ignorat. Chiar si rarele cazuri de incontinenta urinara survenita dupa nasterea naturala se amelioreaza prin practicarea regulata a exercitiilor Kegel, perioade de timp indelungate, de ordinul saptamanilor sau al lunilor. In plus, ele sunt recomandate in cazurile de prolaps vaginal, pentru a evita repetarea accidentului.
Exista diverse alternative pentru exersarea musculaturii planseului pelvin, de tipul electrostimularii sau a unor dispozitive sau greutati intravaginale, insa studiile au demonstrat ca eficienta lor este cel mult egala cu cea a exercitiului simplu descris initial. In plus, daca mai ai nevoie de un imbold in plus, se pare ca viata sexuala a femeilor care practica aceste exercitii este de calitate superioara!
Tu de cate ori iti aduci aminte sa faci exercitii Kegel intr-o zi ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.