Una dintre majorele preocupari ale proaspetelor mame, de care multa lume rade, este scutecul bebelusului: oare scaunul are o consistenta normala? Culoarea este in regula? Nu face prea des? Nu face prea rar? E constipat cumva?
Chiar daca este luata in deradere de “neinitiati” este o preocupare legitima caci scaunul bebelusului spune multe despre sanatatea lui.
Una dintre probleme poate fi constipatia. Daca bebelusul are scaun rar, la cateva zile, pare a avea disconfort si face sub forma de bilute tari inseamna ca e constipat. Cea mai buna idee este sa fie consultat de un doctor care sa confirme acest diagnostic suspectat si sa propuna un tratament.
Daca rezulta ca bebelusul este intr-adevar constipat puteti sa-l ajutati in mai multe moduri. Dar in primul rand inca de la nastere trebuie sa va familiarizati cu obiceiurile bebelusului: cat de des are scaun, de ce consistenta, cum se manifesta cand elimina. Astfel veti putea observa orice modificare subita care ar semnala ca e o posibila problema.
De asemenea ar fi bine sa tii cont de orice schimbare in dieta, boala sau orice altceva ar putea avea impact asupra sistemului digestiv al copilului.
In ceea ce priveste modul de hranire, constipatia este o problema diferita in ceea ce priveste sugarii alaptati si cei hraniti cu formula.
In cazul bebelusilor alaptati exclusiv constipatia este o problema foarte rara, o exceptie. Aceasta deoarece laptele matern este usor de digerat, contine multe oligozaharide care usureaza digestia, este perfect pentru nevoile copilului.
Unii copii alaptati exclusiv au 5-6 scaune pe zi, altii un scaun la cateva zile, ambele variante fiind normale. Atata timp cat scaunul are o consistenta normala, nu bilute tari, este normal sa faca si doar o data la 10 zile.
Bebelusii hraniti cu formula de lapte praf au in general mai putine scune pe zi decat cei alaptati exclusiv. Daca apar schimbari de consistenta a scaunului sau manifestari de disconfort la eliminare ar fi bine sa cereti parerea unui specialist.
Care sunt cauzele constipatiei la bebelusi?
Prepararea laptelui praf in mod incorect. Cand faceti amestecul trebuie sa turnati intai apa in biberon, apoi praful, caci daca faceti invers s-ar putea ca formula sa iasa prea concentrata. De asemenea trebuie sa respectati cu strictete recomandarile de pe instructiuni si sa folositi instrumentul de masurat adecvat altfel formula poate iesi fie prea diluata fie prea concentrata, in ultimul caz ajungandu-se la constipatie.
Bebelusul nu tolereaza bine o anumita formula. Nu orice lapte praf este la fel de bine suportat de sistemul digestiv al bebelusilor, ingredientele si proportia lor variind de la o marca la alta. Daca suspectati ca formula este cauza constipatiei discutati cu doctorul sa va recomande alta.
Citeste aici daca vrei sa afli mai multe despre cauzele constipatiei si laptele praf.
Introducerea solidelor. Aceasta nu este recomandat sa se faca inainte de 6 luni. Oricum unii bebelusi pot fi constipati o perioada pana corpul lor se obisnuieste cu diversificarea. Nu uitati ca laptele este oricum alimentul de baza pana la 1 an, nu scoateti din mesele de lapte dupa inceperea diversificarii. Aveti grija si la unele alimente care pot constipa si evitati-le daca bebelusul are oricum aceasta tendinta.
Eliminari dureroase. Daca copilul a avut candva un scaun dureros, care eventual i-a provocat si fisuri anale, s-ar putea ca instinctiv sa se tina cand ii vine sa defece fiindca asociaza acest act cu durerea. Astfel intra intr-un cerc vicios, abtinandu-se de la eliminare scaunul devine mai tare si mai dificil de eliminate, va fi din nou dureros si se va mentine teama de a defeca.
Sensibilitatea la unele alimente. Uneori constipatia este un semn ca bebelusul are o sensibilitate la unele alimente si ii este greu sa le digere. Daca va ingrijoreaza acest aspect consultati un nutritionist sau un pediatru specializat pe nutritia copilului.
Atentie: in ciuda “gurii lumii” nu este recomandat sa supliniti cantitatea de apa sau sa dati alte lichide precum ceaiuri sau sucuri copiilor sub 6 luni!
Cum spuneam bebelusii alaptati exclusiv sunt extrem de rar constipati si nu au nevoie de nimic altceva in afara de lapte matern. Nici celor hraniti cu formula nu li se recomanda in dieta ceaiuri si sucuri mai ales inainte de 6 luni, cel mult puteti folosi o cantitate mai mare de apa la preparare dar doar dupa ce va consultati cu medicul.
Remedii impotriva constipatiei:
- Masaj bland la burtica
- “Bicicleta” cu piciorusele copilului
- O baie calduta care ar putea ajuta muschii sa se relaxeze
- In cazul copiilor diversificati puteti oferi alimente care ajuta tranzitul: mar copt, citrice, prune.
Nu este indicat nici sa folositi termometrul pentru “stimularea” defecarii nici sa administrati supozitoare cu glicerina sau microclisme fara recomandarea expresa a specialistului!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.