Imagistica a revolutionat medicina moderna, fara indoiala. Ecografia este o metoda de diagnostic ieftina, neinvaziva, nedureroasa, care cere doar un bun specialist si un aparat de o buna calitate. Si totusi, cate ecografii se pot face in timpul sarcinii?
Ecografia este o tehnica moderna care ne permite sa „tragem cu ochiul” in interiorul corpului uman. Mare tentatie, mai ales cand e vorba de mogaldeata care creste inlauntrul mamicii lui! Stresate de posibilitatea de a surveni probleme cu viitorul lor bebelus, sau pur si simplu de curiozitate si de drag, multe mamici ar vrea sa aiba acasa propriul lor ecograf.
Cum functioneaza ecograful?
Principiul de functionare a ecografului, explicat pe scurt, este destul de simplu. Aparatul emite ultrasunete – adica sunete pe care urechea umana nu le poate percepe – si interpreteaza „ecoul” primit sub forma unei imagini.
Este ecografia riscanta pentru mama sau pentru fat?
Comunitatea medicala a cazut de acord ca nu. Ce rau pot face niste sunete pe care nici nu le putem percepe? Unele mamici sustin insa ca bebelusii lor deveneau foarte agitati in uter atunci cand medicul plimba sonda pe abdomenul gravidei. Asadar, s-a formulat ipoteza ca bebelusul ar fi de fapt capabil sa perceapa aceste ultrasunete.
O alta ipoteza, ceva mai credibila, zicem noi, este aceea ca emotia mamei duce la o secretie sporita de adrenalina, care ajunge prin sange si la bebelus si il face si pe acesta mai agitat. Ce sa mai spunem despre faptul ca unele gravide mananca deliberat ciocolata, beau cafea sau ceai verde sau folosesc alte alimente care, au observat ele, il stimuleaza pe cel mic sa se agite!
Care sunt ecografiile „obligatorii” in sarcina?
In primul rand, trebuie sa stii ca nu exista ecografie obligatorie. O sarcina poate decurge absolut firesc fara ca mama sa se apropie macar de vreun ecograf. Totusi, ecografia poate fi folosita pentru a identifica eventuale probleme si pentru a permite o interventie prompta.
Pe parcursul sarcinii, medicii obstetricieni recomanda efectuarea catorva ecografii.
Ecografia de confirmare a sarcinii. Se face de regula in saptamanile 5-6 de sarcina si este menita sa identifice prezenta embrionului in uter. Astfel se exclude riscul unei sarcini extrauterine. Medicul va observa saculetul embrionar, care arata ecografic ca o vezicula partial plina cu „ceva”.
Ecografia necesara pentru efectuarea dublului test. Varsta de sarcina la care se efectueaza ea variaza in jurul celei de-a 11 saptamani. Cu aceasta ocazie, medicul va masura pliul nucal, iar tu vei avea bucuria de a asculta probabil pentru prima oara inma lui bebe.
Morfologia fetala de trimestrul doi este poate cea mai importanta ecografie a intregii sarcini. Este posibil ca medicul obstetrician sa te trimita sa o faci la un medic specialist imagist. Cu aceasta ocazie, medicul va identifica toate organele viitorului bebelus, le va evalua structura si functionarea si va putea observa daca exista anomalii de dezvoltare. De asemenea, medicul va masura dimensiunile uterului, va aproxima cantitatea de lichid amniotic si va evalua cat de bine este oxigenat bebelusul.
Ecografia pentru triplul test. Daca decizi sa faci si aceasta analiza – desi multi medici nu o mai recomanda considerand-o inexacta, cu rate mari de eroare si facuta la un moment al sarcinii cand oricum nu se poate interveni, este o noua ocazie sa iti admiri bebelusul.
Morfologia fetala de trimestrul 3 este, teoretic, ultima ecografie cu scop diagnostic. Cu ocazia acestei ecografii medicul va urmari gradul de dezvoltare a bebelusului, cantitatea de lichid amniotic, dar mai important decat atat, va observa daca sangele circula bine de la mama spre bebelus si invers, asigurandu-i celui mic tot oxigenul si nutrientii de care are nevoie.
Un alt aspect pe care il are medicul in vedere este starea placentei, care incepe in mod normal de acum sa se calcifice, dar a carei imbatranire prematura ii poate fi nociva bebelusului.
Este posibil ca medicul tau sa doreasca sa efectueze si alte ecografii, mai ales in apropierea termenului, pentru a se asigura ca bebelusul este sanatos si ca mediul intrauterin ii asigura conditii favorabile de dezvoltare.
In eventualitatea unei nasteri naturale, medicul poate dori sa aprecieze localizarea placentei si sa se asigure ca totul este in regula in ceea ce priveste cordonul ombilical. De asemenea, daca ai depasit termenul, medicul poate apela la ecografii suplimentare pentru a se asigura ca totul este in ordine.
O alta utilizare a ecografului este menita sa evalueze starea colului uterin, sa vada daca acesta este inchis si care este lungimea sa, printr-o metoda mai putin invaziva decat controlul ginecologic care, mai ales pentru o gravida in luna mare, este destul de neplacut.
Tu cate ecografii ai facut pana acum in sarcina? Cate dintre ele au fost la dorinta medicului, si cate au fost mai degraba la „cererea” ta?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.