Vine un moment firesc in viata fiecarei femei in care incepe sa-si doreasca sa devina mama. Multe femei raman insarcinate imediat ce renunta la contraceptie insa sunt si multe cazuri in care bebelusul mult visat se lasa asteptat mai mult sau mai putin.
Nimeni nu-ti poate spune cu exactitate cat timp va dura pana vei ramane insarcinata. Nici macar doctorul care iti urmareste starea de sanatate din punct de vedere ginecologic. Incercam impreuna sa aflam din experienta altor cupluri cam cat dureaza de obicei pana un cuplu reuseste sa conceapa un copil si de asemenea te sfatuim cu privire la modalitatile de grabire a perioadei de asteptare.
Imi doresc sa devin mama! Cat timp va dura pana cand raman insarcinata?
Majoritatea cuplurilor concep un copil inca din primele trei luni de incercari, insa poate dura si mai mult in functie de varsta partenerilor, de unele obiceiuri incompatibile cu fertilitatea cum ar fi fumatul, alimentatia de tip fast food, un stil de viata mult prea agitat sau stresant.
Potrivit specialistilor de la Baby Center in urma analizarii cuplurilor care incearca sa aiba copii, s-a observat cat dureaza pana la conceptie, astfel ca:
- 30% din cupluri concep inca de la primul ciclu menstrual (prima luna)
- 59% concep in decursul a trei cicluri (trei luni)
- 80% concep in decursul a sase cicluri (sase luni)
- 85% concep in decursul a 12 cicluri (un an)
In cazul in care incerci sa ramai insarcinata timp de un an, fara succes este indicat sa consulti un medic ginecolog – obstetrician deoarece se poate pune in discutie problema infertilitatii si sunt necesare investigatii suplimentare pentru a determina daca infertilitatea este de natura feminina sau masculina sau are mai multe cauze.
Este posibil sa concepi un copil si dupa un an de incercari, dar de asemenea e posibil sa prezinti dupa cum spuneam unele probleme de fertilitate, in acest caz fiind bine sa apelezi la ajutor specializat pentru a nu irosi ani pretiosi, mai ales ca ceasul tau biologic ticaie.
Specialistii recomanda femeilor de 35 de ani sau peste sa consulte un specialist chiar mai devreme, dupa sase luni de incercari nereusite deoarece la aceasta varsta timpul e si mai pretios pentru tine!
Cat de multe cupluri necesita ajutor specializat pentru a putea concepe un copil?
Un procent de aproximativ 90% din cupluri concep un copil in mod natural, restul cuplurilor sunt eventual diagnosticate ca avand probleme de fertilitate. Se pare ca aproximativ 93 – 95% din cupluri ar fi putut concepe in mod natural, daca ar fi incercat un timp mai indelungat, insa unele cupluri prefera sa apeleze la ajutor specializat, in loc sa astepte.
Cum afecteaza varsta sansele de a ramane insarcinata?
Pe masura ce inaintezi in varsta, sansele de a ramane insarcinata scad. Sansele de a concepe un copil din primul an de incercari sunt de 86% pentru femeile cu varsta de pana in 25 de ani, acest procent scazand la 36% atunci cand vorbim de femeile care se apropie de varsta de 40 de ani, fertile si sanatoase de altfel.
In medie, fertilitatea femeii atinge cota maxima in jurul varstei de 24 de ani si incepe sa scada dupa 35 de ani. Citeste mai multe despre Sarcina la cele 3 varste ale femeii.
Cum pot ramane insarcinata mai repede?
Din fericire, poti face anumite lucruri care sa te ajute sa ramai mai repede insarcinata. Iata cativa pasi de parcurs pentru a nu prelungi asteptarea:
1. Mai intai, calculeaza data ovulatiei, pentru ca, dupa cum probabil stii, poti ramane insarcinata doar la ovulatie.
2. Apoi, intretineti raporturi sexuale in perioada ovulatiei. Studiile demonstreaza ca acele cupluri care au tinut cont de acest lucru, au conceput un copil mult mai repede decat celelalte, astfel:
- 38% au conceput copii dupa primul ciclu
- 68% dupa trei cicluri
- 80% dupa sase cicluri
- 85% dupa 12 cicluri
3. Intre timp, pregateste-ti corpul pentru sarcina.
Starea ta generala de sanatate, ca si cea a aparatului reproducator, sunt printre cei mai importanti factori care influenteaza fertilitatea, prin urmare este indicat sa iti faci niste analize inainte de conceptie. Probleme de sanatate neidentificare precum: endometrioza, sindromul ovarului polichistic, dereglari hormonale, trombofilia pot amana momentul cand vei ramane insarcinata.
Alimentatia inainte de a ramane insarcinata este la fel de importanta ca cea din cele 9 luni de sarcina. Documenteza-te cu privire la nutrientii de care ai nevoie in sarcina si consuma alimentele care ii contin.
Un anumit nutrient esential in timpul sarcinii este recomandat sa fie luat chiar cu 3-6 luni inainte de aramane insarcinata. Este vorba de acidul folic.
De asemenea trebuie sa retii ca greutatea ta este de asemenea un factor important in conceptie, persoanele supraponderale sau subponderale avand in general mai putine sanse sa ramana insarcinate.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.