Este un motiv de ingrijorare pentru toate mamele, mai ales la primul copil. Oare bebelusul meu primeste destul lapte? Iata cativa parametri dupa care te poti orienta.
Stii deja ca fiecare copil este diferit. Greutatea de la nastere, tipul de alimentatie (alaptat exclusiv, formula sau mixt) si firea bebelusului sunt doar cativa dintre factorii care influenteaza apetitul bebelusilor.
Medicii pediatri au alcatuit tabele in care prezinta consumul mediu de lapte a bebelusului, in functie de varsta acestuia si de momentul inceperii diversificarii.
Aceste tabele sunt pur orientative pentru ca reprezinta, dupa cum am spus, o medie facuta incluzand si cei mai mancaciosi bebelusi dar si pe cei mai mofturosi.
Atata timp cat cel mic creste si se mentine pe aceeasi percentila, acest aspect este datoria medicului pediatru sau a medicului de familie sa-l urmareasca, nu exista motive de ingrijorare.
Cat lapte bea bebelusul in prima luna de viata?
La cateva ore de la nastere stomacul bebelusului este de dimensiunea unei nuci. Este lesne de inteles ca nu are nevoie de o cantitate mare de lapte ca sa se sature, in schimb va manca des. Este metoda minunata prin care natura se asigura ca lactatia proaspetei mamici este stimulata.
In maternitatile care administreaza lapte praf sugarilor, ei primesc portii de maxim 30 ml. La san, bebelusii sug colostru in primele zile de viata: cantitatea este probabil mai mica, insa absolut suficienta pentru nevoile nou-nascutului.
Beneficiile colostrului sunt nemasurate!
In prima luna de viata nou nascutii cer mancare la fiecare 2-3 ore. Se estimeaza ca 90% din cantitatea totala de lapte matern ingerata la o masa este consumata in primele 10 minute de alaptare.
Este important insa sa il lasi pe cel mic sa suga cat doreste, pentru ca astfel se stimuleaza lactatia, iar el primeste laptele „de sfarsit” care este mult mai bogat in lipide.
Nou nascutii care primesc lapte praf ajung la sfarsitul primei luni de viata sa consume ~ 90 g de lapte reconstituit.
Ei pot cere sa manance mai rar, la 3-4 ore, deoarece laptele praf se digera mai greu, insa este indicat ca cel putin in prima luna de viata sa nu lasi sa treaca mai mult de 4 ore intre 2 mese.
Atunci cand bebelusul s-a saturat, ofera semnale clare, refuzand, intorcand capul sau chiar impingand sanul sau biberonul. Nu insista!
Proastele obiceiuri legate de alimentatie pot fi create chiar si la aceasta varsta, si nimeni nu doreste probleme alimentare!
Un alt aspect asupra caruia atragem atentia este ca proba suptului, care ispiteste pe multe dintre mame si care inca mai este recomandata de catre unii medici de moda veche, este nerecomandata deoarece se pare ca starneste anxietate in randul mamelor, mai ales al celor aflate la primul copil.
Cantarirea saptamanala a nou nascutului in prima luna de viata este absolut suficienta. In plus, mama se poate orienta daca bebelusul a supt suficient in functie de cat de linistit sau agitat este acesta si dupa numarul de scutece udate.
Cat lapte trebuie sa bea bebelusul mai mic de 1 an?
La 1-3 luni apetitul bebelusului creste, ca si dimensiunea stomacului sau. In plus, incepe sa transmita mesaje clare atunci cat i se face foame. La implinirea varstei de 3 luni bebelusii consuma in medie 150 ml de lapte si are 6-8 mese pe zi.
Alaptarea la cerere garanteaza reglarea productiei de lapte matern in asa fel incat sa satisfaca cerintele celui mic.
In intervalul 4-6 luni achizitiile motorii ale bebelusului sunt spectaculoase. Unii medici recomanda, in functie de cum se dezvolta si cum ia in greutate cel mic, introducerea cerealelor la mesele de dimineata si seara.
Cantitatea de lapte poate creste la 180 ml la o masa, desi exista copii care abia dupa un an consuma atata lapte la o hranire.
La 6 luni bebelusul mananca in general 180-240 ml lapte la fiecare masa. Este varsta la care se recomanda inceperea diversificarii, insa unii bebelusi ajung sa aiba mese complet diversificate abia la varsta de 1 an, in timp ce altii isi pastreaza completarea de lapte matern ca desert dupa mesele de solide pana la intarcare.
Intre 8 si 12 luni, bebelusii incep sa primeasca o cantitate mai mare de mancare solida, asa incat in general cantitatea de lapte ingerata scade. Desi dependenta de lapte ca principala sursa de nutrienti scade, laptele ramane o gustare importanta intre mesele principale sau inainte de somn.
La gustari bebelusul poate bea 120-180 ml de lapte, iar inainte de somnul de seara probabil va mai bea 180-240 ml.
In ce masura s-a incadrat bebelusul tau in acesti parametri? Ai observat o legatura directa intre marimea portiilor si greutatea bebelusului?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.