Depinde. De fiecare bebeluș, de vârsta lui, de nevoile lui. Răspunsul la această întrebare ar trebui să se dea mai întâi în funcție de vârstă, apoi de nevoi și la final de cât de mult bine ești tu dispusă să-i oferi pentru viață. Nimic nu se compară pentru sănătatea lui prezentă și viitoare cu ceea ce i-ai putea oferi tu acum, alăptându-l cât mai mult timp.
Primele zile după naștere
Stomăcelul unui nou-născut e mic, cât un pumnișor de copil. Nu e nevoie de foarte mult lapte pentru a-l umple. Ar putea să ceară de mâncare la fiecare oră sau din 3 în 3 ore. Hrănindu-l frecvent îți faci și ție un bine deoarece crește producția de lapte, dar și lui, oferindu-i practic ocazia să exerseze ore întregi suptul. Un nou-născut alăptat nu ar trebui să primească formulă de lapte din primele zile. În lipsa acesteia, bebelușul poate regla singur, în câteva zile, producția de lapte de care are nevoie, fără să aibă nevoie de supliment de lapte.
Primele săptămâni până la câteva luni
Pe măsură ce bebe crește, crește și burtica lui, devenind mai încăpătoare. Cantitatea de lăptic de care va avea nevoie va crește aproape cu fiecare masă. Acest lucru va face ca distanța dintre ședințele de alăptare să devină, pe zi ce trece, tot mai mare, crescând în medie de la 2 ore la 4 ore. Uneori, bebe va vrea mult mai des la sân, poate chiar din 20 în 20 de minute. Acest gen de „cerere“ va dispărea în câteva zile, fiind specific unor perioade cunoscute în puericultură drept pusee de creștere.
Adică perioade în care bebelușul iese din rutina lui de până atunci, pare să de deregleze la toate, e morocănos, pare să nu se mai sature, cere foarte des sânul și plânge. Cu răbdare veți trece și peste asta! Tot ce poți face este să-i oferi ceea ce cere. El, de fapt, trece printr-o perioadă în care creștere îi este accelerată. Tu nu te-ai simți ciudat să fii Alice în Țara Minunilor și să crești pe repede înainte? Aceste perioade în care bebe pare să nu se mai sature cu laptele pe care îl primește de la tine pot să apară în următoarele etape de viață:
- undeva între ziua a 7-a și a 14-a;
- la 2 luni;
- la 4 luni;
- la 6 luni.
NU renunța la alăptare! NU faci nimic greșit! Nu e vorba că laptele tău nu mai este bun. Cu răbdare, în câteva zile, veți găsi din nou, împreună, un alt ritm.
Cât timp durează un alăptat… și asta depinde bebeluși
Când sunt mici, nou-născuți, un bebeluș poate să stea și 20 de minute la un sân, însă pe măsură ce cresc pot ajunge să dureze doar 5-10 minute la fiecare sân. Piticii de mai sus, precum și cei care dorm 4-5 ore între două ședințe de alăptat, la fel ca și cei care papă 20 de minute, ori termină doi sâni în 10 minute, toți sunt normali și sănătoși. Nu-ți spuneam că diferă foarte mult între ei? Un bebeluș sănătos va ști să ceară când simte foamea, la fel cum va ști să se oprească când e plin. De regulă, vor fi 8 până la 12 ședințe în 24 de ore.
De la 6 la 12 luni
Modul în care ne hrănim sugarii, cât de des și cât de mult, încep din această perioadă să fie influențate de introducerea alimentelor solide. Chiar dacă știi că mănâncă mai consistent, oferă-i încă laptele tău ca aliment principal, la cerere. De cele mai multe ori, laptele matern ajută bebelușii să treacă mai ușor prin diversificarea meniului. Gustul îl cunoaște, îl liniștește. Dacă își pierde interesul pentru lapte după ce mănâncă o masă cu alimente solide, poate ar fi mai bine să-i oferi sânul înainte. Laptele matern rămâne încă cea mai importantă sursă de nutriție chiar și după ce începi să-i diversifici bebelușului alimentația.
Între 1 an și 2 ani
De câte ori îl vei alăpta acum variază foarte mult. Unii preferă să înceapă dimineața cu o porție de lapte matern, alții să încheie seara, în timp ce pentru unii laptele reprezintă în continuare o porție destul de consistentă din meniul zilnic. Continuă să-i oferi lapte matern ori de câte ori cere. CITEȘTE ȘI: Alăptarea bebelușului mai mare de 12 luni și presiunile celor din jur | Cum să le faci față?!
Ocazii… speciale, să zicem
Alăptarea ferește un bebeluș de boli, dar nu poate să prevină 100%. Chiar dacă este alăptat, există riscul ca bebelușul să se îmbolnăvească. Cele mai frecvente la vârsta aceasta sunt infecțiile urechii, răcelile și stomăcelele supărate. Când se întâmplă acest lucru, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copilul tău este să continui să-l alăptezi. Alăptarea ajută pentru că:
- există anticorpi în laptele matern care pot scurta perioada de boală și pot ajuta în recuperare;
- laptele matern îl hrănește cu tot ce are nevoie și îl hidratează;
- laptele matern e ușor de digerat, iar asta îi permite corpului să lupte eficient cu boala;
- îi oferă alinare și liniștire.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.