Există atâtea clişee în legătură cu durerile asociate naşterii, încât cele mai multe dintre viitoarele mămici sunt speriate în legătură cu felul în care îşi vor aduce pe lume copiii, încă din perioada incipientă a sarcinii. Ca întotdeauna, informarea este cheia, indiferent dacă în final vei opta pentru o naştere naturală nemedicalizată, dacă vei alege epidurala sau dacă se va ajunge la cezariană. În continuare, îţi prezentăm care sunt opţiunile de ameliorare a durerii, în funcţie de tipul de naştere pentru care optezi.
De ce este travaliul dureros?
Există mai multe motive pentru care apare durerea în timpul travaliului. Contracţiile musculare sunt foarte intense, ceea ce poate deveni dureros. Presiunea asupra cervixului, vezicii urinare şi intestinelor, întinderea ţesuturilor din zona canalului naşterii sunt alte câteva cauze. Iar dacă se ajunge la cezariană, probabil că motivele declanşării durerii sunt mult mai evidente.
Anestezia la naștere – Care sunt opţiunile legate în timpul naşterii naturale?
Anestezia este blocarea oricăror senzaţii, inclusiv a durerii. Unele forme de anestezie, cum e cea generală, te fac să îţi pierzi cunoştinţa. Altele, cum e anestezia regională, determina dispariţia senzaţiilor dintr-o zonă a corpului, dar persoana rămâne conştientă. În general, în timpul travaliului, viitoarele mame pot opta pentru analgezie, în timp ce anestezia rămâne o opţiune pentru naşterile chirurgicale.
Poţi opta, pe durata travaliului, la expulzie sau în momentul în care cezariana devine necesară, pentru medicaţie analgezică sau anesteziantă. Dacă se recurge la anestezice, opţiunile sunt anestezia locală, anestezie regională sau, în cazul intervenţiei chirurgicale de urgenţă, anestezia generală. Şi pentru ca exprimarea noastră să fie mai clară şi mai corectă, în unele situaţii vei fi consultată în legătură cu opţiunile dintre care poţi alege, iar alteori starea ta medicală, sau a bebeluşului, vor impune una dintre variante.
Analgezicele ameliorează durerea, fără pierderea completă a senzaţiilor sau a mişcărilor musculare. Analgezicele nu reuşesc mereu să oprească durerea complet, dar o reduc ca intensitate.
Analgezia epidurală
Cunoscută şi sub denumirea de bloc epidural, acest tip de analgezie determină pierderea unei părţi a senzaţiilor la nivelul părţii inferioare a corpului, în timp ce tu rămâi conştientă şi alertă. Uneori, se recurge la epidurala după declanşarea contracţiilor, sau mai târziu, pe măsură ce avansează travaliul. Uneori, se apelează la această soluţie, dar cu medicamente mai puternice, sau cu o combinaţie de medicamente, în cazul în care este nevoie de o cezariană de urgenţă sau dacă e necesară folosirea unui forceps sau a extractorului cu vacuum. Medicul anestezist va colabora cu tine ca să stabilească cel mai bun moment pentru montarea epiduralei.
Blocul epidural se montează într-o zonă mică, denumită spaţiu epidural, imediat lângă coloană. Ţi se va cere să stai în şezut sau pe o parte, cu spatele cat mai curbat, şi să rămâi nemişcată până la efectuarea procedurii. Odată montată epidurala, te poţi mişca, dar nu vei mai avea voie să mergi. Epidurala se practica atât în cazul nașterii naturale cât și pentru cezariană și prezintă următoarele avantaje:
- are ca efect relaxarea completă și lipsa durerii la mai mult de 90% dintre femei (abdomenul inferior, picioarele și tălpile sunt amorțite)
- în timpul nașterii gravida este perfect lucidă și poate coopera cu doctorii/moașa/asitentele astfel că mămica este încrezatoare în forțele ei pentru
- gravida se poate odihni putin dacă travaliul este unul lung
- permite controlarea hipertensiunii arteriale.
Despre tipurile de anestezii pentru nașterea naturală și cezariană am discutat cu medicul anestezist în acest articol: Consultul preanestezic și anestezia la naștere. Tipurile de anestezii pentru nașterea naturală și cezariană sau poți urmări acest interviu pentru detalii despre anestezia la naștere
Blocul spinal
Blocul spinal reprezintă tot o injecţie în partea inferioară a spatelui, prin care o cantitate mică de medicament va fi introdusă în lichidul rahidian, fapt ce va determina amorţirea părţii inferioare a corpului. Metoda este foarte eficientă în combaterea durerii, efectele se instalează rapid, dar durata este de doar una sau două ore.
Blocul spinal se poate face cu ajutorul unui ac mai fin, în acelaşi loc în care e montată epidurala. Blocul spinal necesită o cantitate mult mai mică de substanţă activă, iar durerea dispare imediat după injectare. La această metodă se apelează, de obicei, o singură dată pe perioada travaliului, ea fiind adesea rezervată momentului expulziei. Se poate folosi, de asemenea, în combinaţie cu alte medicamente, din clasa anestezicelor, în cazul în care devine necesară cezariana. Se poate folosi şi în cazul unei naşteri vaginale în care se intervine cu forcepsul.
Citește pe larg despre: Nașterea la privat: Avantaje + Lista maternităților private din România
Anestezia în cazul cezarienei
Tipul de anestezie folosit în cazul în care bebeluşul va veni pe lume prin intervenţie chirurgicală depinde de starea de sănătate a mamei şi a bebeluşului, dar şi de motivul pentru care se impune operaţia. Anestezia pentru operatia cezariană poate fi regională – spinală (rahianestezia), epidurală, combinată (rahi-peri) sau generală (cu intubație). În prezent pentru operațiile de cezariană programate se practică cel mai des anestezia epidurală.
În cazul unei urgenţe, sau a unei hemoragii, se va face, de pildă, anestezie generală. Dacă ai deja montat un cateter epidural, anestezistul va prefera adesea să introducă anestezicul direct, ceea ce va termina o amorţeală puternică a abdomenului. Deşi nu vei percepe durere, e posibil să simţi momente de presiune, de exemplu.
Analgezice sistemice
Acest tip de medicaţie este administrată injectabil, cel mai adesea intravenos. Durerea va fi ameliorată, dar vei rămâne perfect conştientă. Ele acţionează la nivelul întregului sistem nervos, nefiind specifice pentru o anumită regiune. Uneori, ele sunt administrate şi în ideea de a ameliora efectele secundare pe care le pot avea alte medicamente.
Desigur, ca orice alt tratament, analgezicele pot avea efecte secundare, dintre care cele mai simple sunt senzaţia de greaţă, sau dificultatea de a te concentra. De obicei, analgezicele sistemice sunt rezervate pentru momentul expulziei, căci, odată ajunse şi în circulaţia bebeluşului, îi reduc reflexele şi frecvenţa respiratorie.
Anestezia cu medicamente locale
Anestezia locală provoacă amorţeala unei zone reduse, dar nu e eficientă în ameliorarea durerilor provocate de contracţii. Uneori, în momentul naşterii, se impune efectuarea unei epiziotomii, caz în care anestezia locală poate fi necesară. Alte situaţii în care se foloseşte sunt cele în care se petrec rupturi vaginale care trebuie suturate. Anestezia locală nu are efecte secundare asupra bebeluşului, şi nici asupra mamei.
Analgezia regională
Analgezia regională este, probabil, cea mai eficientă soluţie de ameliorare a durerii în timpul travaliului, numărul de efecte secundare este, de asemenea, redus. Există mai multe tipuri de analgezie regională: epidurală, spinală sau combinată.
Analgezia regională combinată
Beneficiile acestei metode includ avantajele ambelor tipuri deja menţionate. Blocul spinal ameliorează durerea imediat, iar blocul epidural permite extinderea analgeziei pe întreaga durată a travaliului. Unele femei au voie să se deplaseze odată blocul montat.
Anestezia generală la naștere
Anestezicele folosite în acest caz au efectul de a te adormi, facându-te să îţi pierzi cunoştinţa. La această soluţie se apelează dacă nu e posibilă anestezia regională, sau când ea nu reprezintă cea mai bună soluţie din cauza unor alte probleme medicale. Se efectuează repede şi determină pierderea rapidă a cunoştinţei, prin urmare e prima opţiune în cazul în care se impune efectuarea unei cezariene de urgenţă.
Citește și despre:
Branzeturi interzise in sarcina
Un nou studiu recomanda: Evitati paracetamolul in timpul sarcinii
Administrarea medicamentelor pentru dureri in timpul sarcinii
Cum îţi ajuţi bebeluşul să vină mai uşor pe lume
Analgezice permise in sarcina si alaptare
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.