Copilul tău nu știe întotdeauna să își exprime stările și nevoile, mai ales atunci când încă învață despre lumea din jurul său. În aceste momente trebuie să recunoști situațiile în care are nevoie de ajutorul tău, fie că este vorba de teme, fie că vrea doar să-l acompaniezi la joacă. Dacă cel mic își dorește să fie singur cu tine, privește acest lucru ca pe o oportunitate de a-l învăța despre puterea legăturii dintre mamă și copil. Iată care sunt momentele în care trebuie să-i acorzi atenție specială copilului tău:
Când se întoarce de la școală
Mulți părinți reușesc să comunice mai mult cu copiii imediat după ce aceștia ajung acasă de la școală sau de la grădiniță. Copilul are atunci ocazia de a-ți povesti mai multe despre ziua lui, iar dacă arăți că ești interesată, îți va dezvălui și întâmplările mai puțin plăcute din timpul programului. Dacă vrei să ai o relație deschisă și bazată pe încredere cu cel mic, trebuie să comunici cât mai mult cu acesta încă din primii săi ani de viață. Fă momentele de după școală speciale și așteaptă-l cu felurile lui preferate de mâncare sau cu puzzle-uri și jocuri pe care le puteți face împreună în timp ce povestiți. De asemenea, dacă are teme sau trebuie să învețe pentru un test de a doua zi, ajută-l și încurajează-l.
Când este stresat
Copiii sunt stresați în zilele în care au un test important, o probă de concurs în cadrul clubului sportiv din care fac parte sau înainte de a merge la doctor. În aceste momente este esențial să petreci timp cu el și să-i transmiți energie pozitivă, dar și mesaje de încurajare. Atunci când plecați spre cabinetul medicului, lasă mașina acasă și faceți o plimbare pe jos. Vei observa că odată ce este distras de mediul înconjurător sau de poveștile tale, copilul tău va reuși să se relaxeze. Încearcă să ajungi chiar la ora exactă a programării pentru a nu petrece prea mult timp în sala de așteptare. Cel mic poate deveni și mai agitat și speriat în timp ce așteaptă. Asigură-te că ai mereu o vorbă bună la îndemână și o observație cât mai înțeleaptă. Acceptă-i fricile și gândurile iraționale și transmite-i încredere și putere.
Când încalcă regulile
Mulți părinți pun presiune asupra copiilor și au așteptări foarte mari de la ei. Când copiii fac prostioare sau încalcă regulile casei, primul instinct este cel de a-i pedepsi, însă studiile arată că, în acele momente, anumite părți ale creierului copiilor se blochează și nu mai reușesc să învețe. O abordare caldă și afectivă este mult mai potrivită atunci când cei mici nu se comportă exemplar. Controlează-ți emoțiile negative și obișnuiește-te să îi oferi sfaturi constructive, nu să îl pedepsești. În unele cazuri, acest comportament apare tocmai din cauza lipsei de atenție sau timp petrecut cu tine. Încearcă să nu fii un părinte care își vede copilul doar atunci când greșește.
Când este dezamăgit
Un copil care își impune standarde prea înalte sau căruia i se impun ținte ambițioase de fiecare dată va fi un copil sensibil la eșec și predispus dezamăgirilor. Fă-l să înțeleagă din timp că nu îi vei cere niciodată imposibilul și că vei fi acolo atunci când nu totul merge conform planului. Părinții tind să fie primii care îi împing pe copii spre performanță, însă de multe ori tocmai o astfel de atitudine distruge curiozitatea și interesul copiilor. Dacă el nu are aceleași interese, permite-i să-ți explice ce și-ar dori să facă și fii mereu deschisă la conversații oneste. Frica de a-și dezamăgi părinții îl va împiedica să își îndeplinească propriile vise. Dar și dacă cel mic va crește într-un mediu axat pe importanța rezultatelor excepționale, va vrea să fie mereu pe primul loc, iar atunci când viața îi va rezerva surprize neplăcute nu va reuși să treacă peste ele. Vorbește-i despre diferitele etape prin care va trece de-a lungul timpului și despre oportunitățile pe care le va întâlni pe parcurs. Dezamăgirea este temporară, dar ambiția și pasiunea pot fi clădite împreună.
Un copil învață să fie mai sigur pe el de acasă, iar momentele în care are nevoie de tine și în care îi acorzi atenție vor influența felul în care se comportă în societate. Crește-l cu multă iubire și atenție dacă vrei să-ți faci un prieten pentru totdeauna.