Sa fie antibioticul indicat in cazul bronsitelor? Pediatrul raspunde: de cele mai multe ori, nu! Tratamentele simple si la indemana oricui sunt adesea suficiente! Afla cum se trateaza bronsita acasa si cand e cazul sa te prezinti la medic!
Probabil ca ai auzit de diagnosticul de bronsita fie in copilaria ta, fie la alta mamica, fie chiar de la medicul copilului tau. Dar stii ce este bronsita, cine o cauzeaza si cum se trateaza?
La copii, tusea este un simptom care apare in multe afectiuni. Copiii mici tusesc pentru ca au secretii nazale abundente care se scurg in spatele gatului si declanseaza reflexul de tuse. Tusesc cand ii doare gatul, cand au o infectie, cand sufera de reflux gastro-esofagian. Ea poate aparea, desigur, si in cazul bronsitelor.
Ce este bronsita?
Bronsita este o infectie a cailor respiratorii care duc aer la plamani. Ea nu trebuie confundata cu pneumonia, care reprezinta infectia tesutului pulmonar. Bronsitele pot fi cauzate de virusuri, sau bacterii, asa ca nu intotdeauna este necesara administrarea de antibiotic. De cele mai multe ori bronsita nu repezinta o urgenta medicala.
Care sunt simptomele bronsitei?
Cele mai multe dintre simptomele bronsitei apar si in alte afectiuni. Copilul are o tuse plina, puternica, cu multe secretii. Daca este destul de mare incat sa poata scuipa dupa ce tuseste, o sa observi ca sputa are o culoare verzuie sau galbena si o consistenta crescuta.
Copiii mici nu stiu sa scuipe, astfel ca vor inghiti secretiile. In cazul in care acestea sunt foarte abundente, ele pot fi observate in scaun. Copilul se poate plange de durere in piept atunci cand tuseste. Cand respira, poti auzi zgomotul pe care il fac secretiile din caile respiratorii, zgomote care se reduc sau dispar dupa ce copilul tuseste.
Cei mai multi parinti intra in panica din cauza acestei tuse pline si se prezinta de urgenta la medic, astepandu-se sa primeasca o reteta de antibiotic. Desigur, niciodata nu putem vorbi de prudenta excesiva atunci cand este vorba de un copil mai mic de un an, si e mai bine ca micutul sa fie evaluat de catre specialist. Insa antibioticele sunt rareori necesare in cazul unei bronsite simple!
Citește și despre: Copilul strănută? Curge nasul? Iată meniul antirăceală!
Cand va recomanda medicul sa ii dai antibiotic copilului?
Exista si situatii care ii sugereaza medicului ca bronsita micutului tau este cauzata de o bacterie, nu de un virus. In acest caz, el nu va ezita sa iti recomande un antibiotic cu spectru larg, menit sa reduca infectia din organism.
De exemplu, in bronsita virala, febra rareori persista mai mult de 3 zile si in general cu depaseste pragul de 38.5 grade Celsius. Daca starea generala a copilului e foarte proasta, daca are febra mare mai mult de 3 zile, daca are dureri in piept, daca la ascultare medicul percepe un anumit tip de sunete cu ajutorul stetoscopului, poate fi cazul ca recomandarea de antibiotic sa fie cea corecta.
Chiar daca infectia este cauzata de o bacterie, rareori e cazul sa te prezinti cu copilul la serviciul de garda al spitalului, sau sa contactezi medicul in afara programului de la cabinet. Chiar daca copilul are febra de mai mult de 3 zile, daca starea sa este una acceptabila si respira bine, poti astepta pana a doua zi dimineata ca sa te prezinti la medic.
Cand este cazul sa mergi la spital?
Exista si cazuri in care evolutia bolii impune totusi o vizita la camera de garda. Desi rare, este important sa le cunosti pentru a sti sa actionezi corect. Nu ezita sa mergi la spital daca copilul respira repede si superficial, cu dificultate, daca pare sa nu primeasca suficient aer. La spital i se va administra un tratament de urgenta care sa il ajute sa respire, si iti vor fi recomandate medicamente pentru acasa.
CITEȘTE ȘI: Febra ușoară, moderată, ridicată la copii. Cum se măsoară corect temperatura + INFOGRAFIC
Bronsita se poate trata acasa?
In functie de cauza care a determinat-o, de varsta si sistemul imunitar al copilului, este posibil ca dupa primele 3 zile, simptomele sa se amelioreze vizibil doar cu tratamente administrate acasa. Iata ce poti face ca sa grabesti vindecarea:
Este important sa fluidifici secretiile pentru a le face mai usor de eliminat.
Intra cu copilul in baie si porneste dusul pe apa fierbinte pentru a face abur. Ar fi bine sa stati in acest abur cald aproximativ 20 de minute, de 4 ori pe zi.
Pentru a ajuta la desprinderea secretiilor, poti face tapotaj.
Asta inseamna sa bati usor cu palma sau cu pumnul strans pe pieptul, lateralele si spatele copilului, de jos in sus, pe zona plamanilor. Pentru o eficienta sporita, fa tapotajul in timp ce stati in abur sau imediat dupa aceea.
In functie de varsta copilului, poti administra fluidizante naturale de tipul ceaiului de ceapa sau al siropului de ridiche.
Asigura-te ca umiditatea din casa este de aproximativ 60%, cel putin in camera in care doarme copilul!
NU ADMINISTRA NICIODATA medicamente antitusive adica cele care opresc tusea. Este esential ca micutul sa elimine secretiile din caile respiratorii!
Incearca sa culci copilul noaptea pe o perna mai inalta, asta ii va face respiratia mai usoara!
Exista parinti ingrijorati pentru ca micutul lor nu scuipa secretiile pe care le expectoreaza. Nu e absolut nici o problema!
CITEȘTE ȘI DESPRE: Efectele negative ale nivelurilor scăzute de vitamina D la copii. Cum aflu dacă copilul meu are deficit de vitamina D?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.