Atunci când Mirror, celebrul ziar britanic, a publicat un articol în care descria că o mamă pe nume Diane Sumpter continuă să își alăpteze fiica, pe nume Belle, la vârsta de 6 ani și jumătate, doi specialiști au fost invitați să își exprime opiniile în legătură cu acest fapt mai puțin comun. Alegerile mamelor, atunci când vine vorba despre felul în care își cresc copiii, stârnesc controverse dintre cele mai aprinse, dar alăptarea prelungită se află, cu siguranță, în topul războaielor mămicești. Fără a ne poziționa de partea vreuneia dintre tabere, am decis să îți povestim, din punct de vedere științific, cum stau lucrurile în cazul alăptării prelungite.
Alăptarea – cu asta suntem toți de acord!
Organizația Mondială a Sănătății are, de ani de zile, recomandări clare: toți bebelușii, chiar și cei născuți prematur, bolnavi sau cu greutate mică la naștere trebuie alăptați, acest lucru fiind în beneficiul lor. În primele 6 luni de viață laptele matern are trebui să fie singura sursă de hrană. După începerea diversificării, alăptarea va continua timp de 2 ani sau mai mult, atât cât își doresc mama și copilul.
Cum e definită alăptarea prelungită?
Conform informațiilor de mai sus, alăptarea prelungită este reprezentată de continuarea alăptării după ce copilul împlinește vârsta de 2 ani. Ce spune știința despre asta? Că alăptarea prelungită aduce beneficii nutritive, imunologice și psihologice copiilor.
CITEȘTE ȘI DESPRE Cum treci ușor și repede peste 14 probleme frecvente care pot să apară în timpul alăptării
Beneficii alăptare prelungită
Beneficii alăptare prelungită – contribuie la o mai bună nutriție a copilului
Deși studiile efectuate asupra mamelor și copiilor alăptați după vârsta de 2 ani sunt limitate, este demonstrat că laptele matern continuă să fie o sursa buna de nutrienți:
• După 2 ani, laptele matern are concentrații mai mari de proteine totale, lactoferină, lizozim și imunoglobulină A decât laptele testat în băncile de lapte, și concentrații mai mici de zinc, calciu, fier și oligozaharide.
• Laptele mamelor care alăptează prelungit are un conținut mai mare de grăsime și e o sursă mai bună de energie, în comparație cu laptele de la mame care au alăptat pentru perioade mai scurte. Contribuția laptelui matern la dieta copilului poate fi consdierată semnificativă.
Un studiu efectuat asupra a 250 de copii de 2 – 4 ani din Kenya a demonstrat că laptele matern a furnizat aproximativ 32% din totalul necesarului caloric zilnic. Mai mult, laptele matern a demonstrat o contribuție importantă la aportul de grăsimi și de vitamina A în al doilea și al treilea an de viață.
71% dintre femei consideră că un copil de 2 ani e prea mare pentru a mai fi alăptat
Însă când li s-a cerut să detalieze această convingere, cercetătorii au descoperit o frică adânc ascunsă în sufletele acestor mame: teama de judecata socială, teama de necunoscut, teama de a ieși din normele culturale și de a alege normele biologice ale speciei noastre.
Desigur, aceste temeri au legătură și cu cultura căreia îi aparțin aceste femei. Ele derivă dintr-o înțelegere limitată a realității, dintr-o informare limitată, din lipsa de sprijin și din absența unor exemple personale. CITEȘTE PE LARG DESPRE: La 2 ani e prea mare pentru a mai fi alăptat? E alăptarea prelungită o deviere de la normal?
Alăptarea prelungită contribuie la o stare mai bună de sănătate a copilului
Conform Academiei Americane de Pediatrie copiii mai mici de 2 ani sunt expuși unui risc crescut e îmbolnăvire. Pornind de la această afirmație, iată ce au constatat oamenii de știință:
• Copiii preșcolari care sunt alăptați se îmbolnăvesc mai rar, iar durata imbolnăvirilor este mai mică. De asemenea, rata mortalității este mai mică.
• Laptele matern este bogat în anticorpi, indiferent de vârsta pe care o are copilul alăptat. Concentrația unora dintre factorii imuni din lapte crește odată cu înaintarea copilului în vârstă
• După al doilea an de viață, concentrația de factori antimicrobieni (lactoferin, lizozim, imunoglobulină A) din lapte este mai mare.
• O ușoară creștere a ratei alăptării ar putea duce la scăderea cu 10% a mortalității infantile, la nivel mondial.
Beneficii alăptare prelungită – contribuie la dezvoltarea intelectuală a copilului
Există numeroase studii care demonstrează existența unei corelații pozitive între dezvoltarea cognitivă (note, rezultate la concursuri etc) și durata alăptării. Copiii alăptați pentru perioade mai lungi înregistrează performanțe mai bune.
CITEȘTE PE LARG DESPRE: Alăptarea prelungită poate avea riscuri? | Opinia specialiștilor
Alăptarea prelungită contribuie la dezvoltarea mentală și socială a copilului
• Există studii care demonstrează o corelație pozitivă între durata alăptării și dezvoltarea socială.
• O perioadă scurtă de alăptare se asociază unui risc mai mare de probleme mentale apărute în dezvoltarea copilului și adolescentului.
• Alăptarea ajută la alinarea frustrărilor, temerilor și stresului din copilăria fragedă, ceea ce permite o tranziție graduală a copilului către următoarele etape de dezvoltare.
• Alăptarea îi ajută pe copii să treacă, încrezători, prin procesul de dobândire a independenței, în ritmul lor propriu.
Beneficii alăptare prelungită pentru mamă:
• Alăparea amână momentul revenirii fertilității, ceea ce permite o spațiere mai înțeleaptă a sarcinilor.
• Alăptarea reduce riscul de apariție a cancerului de sân; cu cât alăptarea durează mai mult, cu atât mai mic riscul de apariție a cancerului de sân.
• Alăptarea reduce riscul de apariție a cancerului ovarian, a cancerului uterin și a cancerului de endometru.
• Alăptarea are un efect protector împotriva osteoporozei.
• Alăptarea reduce riscul de apariție a artritei reumatoide.
• Alăptarea reduce riscul de boală cardiovasculară.
• Alăptarea reduce necesarul de insulină în cazul mamelor diabetice. Există, de asemenea, o scăderea riscului de diabet de tip 2 la mamele care nu au istoric de diabet de gestație.
Tu cunoști aceste beneficii de alăptare prelungită? Cum privești subiectul alăptării prelungite?
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.