Ghimbirul nu face parte din categoria plantelor aromatice folosite in bucataria traditionala romaneasca. Insa aroma aparte pe care o imprima alimentelor este de necontestat. Dar consumul de ghimbir are mult mai multe beneficii, nu doar parfumul unic! Te intereseaza sa ai o alimentatie sanatoasa? Ghimbirul ar trebui, fara indoiala, sa faca parte din ea!
Ghimbirul este o planta cu flori originara din China. El face parte din familia Zingiberaceae, alaturi de turmeric si cardamon. In alimentatie se foloseste rizomul plantei, o structura care se dezvolta in pamant. Ghimbirul face parte din numeroase retete de remedii traditionale chinezesti, fiind consumat proaspat, uscat, sub forma de suc sau ulei.
Cel mai important compus extras din ghimbir este denumit gingerol. El este un compus activ responsabil de majoritatea proprietatilor medicinale ale ghimbirului, avand proprietati antiinflamatorii si antioxidante.
In retetele pentru copii ghimbirul poate fi adaugat in cantitati mici dupa varsta de 2 ani.
Care sunt principalele beneficii ale ghimbirului?
Ghimbirul trateaza greata. Beneficiile sale sunt recunoscute mai ales de catre gravide, dar este folosit si in cazul varsaturilor care pot aparea postoperator, din cauza anesteziei, sau in cazul bolnavilor care fac chimioterapie. Un studiu efectuat pe un numar de 1278 de gravide a aratat ca 1.1-1.5g de ghimbir sunt extrem de eficiente impotriva greturilor matinale care dupa cum stim, apar de fapt pe toata durata zilei!
Ghimbirul reduce durerile musculare. Se pare ca 2g ghimbir/zi timp de 11 zile sunt eficiente in combaterea febrei musculare si a altor dureri musculare aparute la sportivi. Se pare ca „vinovat” pentru aceasta este gingerolul, care are puternice proprietati antiinflamatorii.
Ghimbirul este eficient impotriva osteoartritei. Osteoartrita consta in degradarea articulatiilor, care se manifesta cu durere musculara si reducerea mobilitatii. Un studiu clinic efectuat pe 274 de persoane cu diagnostic de osteoartrita confirmat a demonstrat ca cei care au consumat extract de ghimbir au necesitat doze mai mici de medicamente antiinflamatoare.
Ghimbirul scade glicemia si reduce factorii de risc pentru boala cardiaca. Studiile in acest domeniu sunt inca la inceput, dar se pare ca ghimbirul este eficient in reducerea glicemiei. Rezultatele partiale obtinute au aratat ca 2g de pudra de ghimbir consumate zilnic duc la o scadere cu 12% a glicemiei. De asemenea, s-a observat o reducere cu 23% a markerilor pentru lipoproteine oxidate, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.
Ghimbirul este eficient in tratarea indigestiei cronice. Indigestia cronica este cunoscuta si ca dispepsie provocand durere si disconfort in partea superioara a abdomenului. Se crede ca cel mai important factor care determina aparitia indigestiei este reprezentat de faptul ca stomacul se goleste de alimente mai tarziu decat in mod normal. Consumul de ghimbir pare sa accelereze procesul de golire a stomacului. Spre exemplu, in cazul alimentelor lichide (supa, supa crema, ciorba etc) ghimbirul scade durata medie de evacuare a stomacului de la 16 la 12 minute. In cazul alimentelor solide, s-a demonstrat ca 1.2g de ghimbir consumat inainte de masa accelereaza golirea stomacului cu pana la 50%.
Ghimbirul reduce durerile asociate menstruatiei. Este un efect bine cunoscut in medicina traditionala chineza. Consumul de 1g de ghimbir pe zi in primele 3 zile ale menstrutiei a redus durerile menstruale la fel de eficient ca si ibuprofenul.
Ghimbirul poate scadea nivelul de colesterol. Lipoproteinele LDL sunt printre principalii factori incriminati in bolile cardiovasculare, iar alimentatia are un efect important asupra valorii colesterolemiei. Consumul a 3g de ghimbir in fiecare zi determina o scadere importanta a valorii trigliceridelor totale si a colesterolului LDL.
Ghimbirul este un adjuvant eficient al terapiei anticancer, mai ales in cazul cancerului de colon, dupa cum a demonstrat un studiu recent. Cercetarile in acest domeniu sunt inca abia la inceput. Se pare insa ca ghimbirul actioneaza eficient impotriva celulelor canceroase de la nivelul ovarelor, combatand cancerul ovarian.
Ghimbirul imbunatateste functia mentala si protejeaza sistemul nervos impotriva Alzheimerului. Antioxidantii si compusii bioactivi din ghimbir au capacitatea de a inhiba procesele inflamatorii care au loc la nivelul sistemului nervos central. De asemenea, un studiu efectuat pe 60 de femei cu varste peste 60 de ani a demonstrat ca un consum regulat de ghimbir se ascoiaza cu imbunatatire substantiala a timpilor de reactie si a memoriei.
Ghimbirul are rol antiinfectios. Gingerolul inhiba cresterea multor specii de bacterii. Consumul de ghimbir in alimentatie este de ajutor in combaterea bolilor gingivale si a infectiilor cu virus sincitial respirator.
Ghimbirul este un imunostimulator eficient. Cercetarile au demonstrat ca ghimbirul este capabil sa reduca durata medie a unei raceli cu pana la 3 zile.
Ghimbirul face parte din alimentatia familiei tale?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.