Iata ca mai e putin timp si se apropie data botezului. Bebelusul e mai mare si mai prezent, iar programul tau zilnic incepe sa capete in sfarsit contur. Descopera pentru ce altceva trebuie sa te mai pregatesti.
Mami: Probabil ca esti prinsa pana peste cap cu organizarea botezului. Suntem siguri ca ai griji si emotii, intrebari si temeri, dar exista cateva lucruri importante de care sa tii cont si succesul va fi garantat. Nu uita sa ii inviti pe cei dragi, pe care ii doresti cu adevarat langa tine in acest moment pretios. Asigura-te ca nasii pe care i-ati ales sunt in primul rand buni crestini si cunosc dorintele voastre in ceea ce priveste felul in care va decurge evenimentul, caci astfel se vor evita multe momente frustrante pentru toata lumea.
Mai ales daca nasii nu sunt la randul lor parinti, sau daca sunt mai mari decat voi si par sa fi uitat cum e sa ai un bebelus in grija, discuta cu ei politicos despre optiunile voastre de crestere si despre dorintele importante. Unii parinti isi doresc, de exemplu, ca bebelusul sa fie imbracat in cele mai pretentioase haine, in timp ce altii nu intampina ideea ca fie si un centimetru de material sintetic sa le atinga acestora pielicica fina. Suzeta, scutecele, numarul de obiceiuri si traditii pe care vrei sa le respecti sau nu, toate acestea pot fi discutate politicos in asa fel incat experienta sa fie una favorabila pentru toata lumea. Citeste mai multe aici despre botez si semnificatia lui.
Bebelusul la 5 saptamani
Alimentatia: ideal pentru micutul tau este sa primeasca exclusiv lapte matern pana la varsta de 6 luni, iar alaptarea sa continue dupa aceea cat de mult timp posibil. Daca din diverse motive acest lucru nu este posibil, trebuie sa discuti cu medicul de familie sau cu medicul pediatru despre care este cea mai adecvata formula de lapte praf pe care sa o introduci in alimentatia bebelusului, fie ca si completare, fie ca unic aliment.
Exista numeroase formule in comert, insa unele contin o cantitate prea mare de zahar, de exemplu, altele sunt cunoscute pentru ca predispun la constipatie si asa mai departe. Medicul tau are experienta in acest domeniu si este mai in masura decat tine sa faca alegerea cea mai potrivita. Introducerea formulei de lapte praf se face treptat, in masura in care este posibil, iar tu vei tine legatura cu medicul pentru a-l informa despre cum tolereaza bebelusul schimbarea. Indiferent daca mananca lapte matern sau lapte praf, bebelusul nu are nevoie de nimic altceva: nici apa, nici ceai, nici „ceaiuri speciale pentru bebelusi” de la diferiti producatori.
Scaunul: incet incet, bebelusul nu va mai avea scaun dupa fiecare alaptare. Aspectul si frecventa scaunului incep sa difere in functie de alimentatie. Bebelusii hraniti cu formula tind sa aiba un scaun mai consistent si mai urat mirositor decat cei care consuma lapte matern.
Daca bebelusul este alaptat exclusiv el poate avea mai multe scaune pe zi sau o data la cateva zile, si este perfect normal. Consistenta scaunului este lichida, cu asa-numitii grunji de lapte. Culoarea e o nuanta de galben. In cazul in care vireaza spre verde inseamna ca bebelusul suge mai mult laptele de inceput, bogat in glucide, si nu ajunge la cel bogat in lipide. Solutia este sa ii oferi un singur san la fiecare alaptare, in asa fel incat sa apuce sa il „goleasca” bine. Daca scaunul are consistenta semilichida, bebelusului NU este constipat, indiferent de frecventa cu care defeca. In cazul bebelusilor alaptati exclusiv discutam despre constipatie doar daca scaunul este tare si greu de eliminat.
Somnul: inca de acum incepe sa se manifeste tendinta ca micutul sa isi reduca perioada in care doarme. Desi inca isi va petrece majoritatea timpului dormind, momentele in care e treaz vor fi din ce in ce mai lungi si mai dese. Este o idee buna ca inca de pe acum sa te gandesti la o rutina a somnului care sa il ajute pe bebelus sa faca diferenta dintre zi si noapte, in asa fel incat sa inteleaga ca ziua este pentru joaca, noaptea doar pentru mancat si dormit. Trezirile nocturne vor dura inca mult timp de acum inainte, dar cred ca esti de acord cu noi ca e o diferenta mare intre un copil care suge si adoarme la loc si unul care are chef de „vorba” cate o ora la 2 noaptea.
Activitati cu bebelusul la 5 saptamani:
Incet incet, abilitatile motorii ale micutului incep sa capete contur. Pe langa purtarea cat mai frecventa, care il ajuta sa participe la tot ceea ce se intampla in jurul sau, urmarindu-va gesturile si actiunile si ascultandu-va vorbind, iti recomandam sa montezi de acum caruselul muzical pe care l-ai cumparat probabil inca inainte de a naste. Bebe va fi fascinat de miscarea jucariilor si de muzica. Asigura-te ca jucaria este bine si sigur montata si ca distanta de la ochii bebelusului la jucarie este una corecta.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.