Este saptamana schimbarilor mari. Si a celor mici! Bebelusul de 22 de saptamani are momente cand pare imposibil de consolat, si altele in care este cel mai adorabil ghemotoc, definitie pura a veseliei si bunei-dispozitii. Aceste schimbari ale starii de spirit sunt greu de tolerat si multe mame ajung sa se intrebe daca fac bine atunci cand accepta sa tina bebelusul in brate mereu. E greu sa nu ai indoieli, cand vezi ca micutul plange de indata ce e lasat jos si ca vrea numai la tine in brate. Dar te asiguram ca e o etapa cat se poate de fireasca si iti recomandam sa continui sa fii acolo pentru el ori de cate ori are nevoie.
La 22 de saptamani, multi dintre bebelusi par sa caute tot mai multa mancare, si probabil ca te intrebi daca a venit momentul sa introduci solidele in dieta micutului tau. Este doar un puseu de crestere si e normal ca in aceasta perioada el sa stea mai mult la san: astfel, stimuleaza secretia lactata, care se va regla la noua cerere, in doar cateva zile. Laptele matern sau laptele praf, daca cel matern nu este disponibil contine exact nutrientii necesari pentru ca muschii si sistemul nervos sa creasca asa cum trebuie. Daca ii oferi acum alimente solide, nu il ajuti cu nimic, ci doar ocupi inutil spatiu in sistemul lui digestiv.
Tiparul de crestere al bebelusilor alaptati difera de cel al micutilor care primesc lapte praf. De asemenea, cantitatea de lapte pe care o consuma un bebelus alaptat ramane relativ constanta intre 1 si 6 luni, spre deosebire de cea necesara unui bebelus hranit cu lapte praf. Exista mai multe motive care justifica aceste diferente: laptele matern este mai usor de procesat de catre sistemul digestiv, fiind nevoie de o cantitate mai mare de lapte praf pentru ca aportul de nutrienti sa fie echivalent. Laptele matern contine leptina si adiponectina, care ajuta la reglarea metabolsimului si a poftei de mancare, si colecistokinina care il ajuta pe bebelus sa adoarma linistit. CITEȘTE ȘI: Sprijin pentru alăptare – Sfaturi și povești ale mamelor care au alăptat
Consecinta este ca bebelusii hraniti cu lapte praf consuma mai multa energie in timpul somnului. Mai mult decat atat, atunci cand a fost creata prima formula de lapte praf, s-a calculat necesarul de nutrienti in functie de greutatea bebelusului, de aceea parintii au tendinta sa ajusteze mereu cantitatea de lapte de la o masa conform instructiunilor de pe cutie, facand ca stomacul bebelusului sa se largeasca si sa devina tot mai incapator.
Daca bebelusul pare decis sa inceapa in curand sa umble de-a busilea, somnul de noapte va fi din ce in ce mai agitat. Statisticile au aratat ca in aceasta perioada trezirile devin chiar mai frecvente. Este momentul ca muschii sa fie antrenati, miscarile sa se coordoneze iar bebelusul sa se antreneze, asa ca cine mai are timp de somn? Trebuie sa stii ca atunci cand incep sa se tarasca, bebelusii au fiecare tehnica proprie. Unii pornesc direct de-a busilea, in timp ce altii par sa fie desprinsi din manualul de tehnici comando. Iar cele mai multe dintre aceste miscari sunt exersate in somn. Cercetatorii au demonstrat fara tagada ca toate achizitiile motorii importante se asociaza cu un somn agitat, si cu in primul an de viata micutul invata sa se rostogoleasca, sa mearga de-a busilea, sa stea in fundulet, sa se ridice in picioare si sa mearga, nu te poti astepta la prea multa liniste. CITEȘTE ȘI: Totul despre somnul bebelușului – Sfaturi pentru bebeluși liniștiți
Tot in aceasta perioada, micutul invata si sa comunice. El invata sa recunoasca emotiile pe care le traiesti in functie de expresia ta faciala si din tonul vocii. De asemenea, devine capabil sa anticipeze diverse evenimente care fac parte din rutina lui.
Experimenteaza din ce in ce mai mult cu vocea, creand sunete inalte si joase, recunoaste unele sunete din limbajul tau, iar tu ar trebui sa il incurajezi sa se exprime cat mai mult. El asculta atent atunci cand i se vorbeste si deprinde ritmul conversatiilor.
Vor mai trece cateva luni bune inainte ca bebelusul sa foloseasca primele cuvinte. Indiferent de limba materna, primele cuvinte rostite de copil sunt tata, mama, baba sau dada. Dar nu e nevoie sa astepti ca bebelusul sa vorbeasca pentru a comunica cu el. Cercetarile au aratat ca limbajul semnelor pentru bebelusi poate fi folosit inca de la 6 luni. bebelusii invata repede miscarile simple de mana pe care le folosesti pentru cuvintele din vocabularul de baza si pot incepe sa le foloseasca mult inainte sa reuseasca sa verbalizeze. Avand in vedere toate schimbarile care au loc in aceasta perioada, este cu siguranta firesc ca bebelusul sa vrea la san tot mai des. Nu ii refuza cererile nu va dura la nesfarsit, iar sanul nu e numai mancare ci si alinare! CITEȘTE ȘI: Ordinea de erupție și schimbare a dinților de lapte INFOGRAFIC | Este normal dacă dinții apar mai târziu?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.