In sfarsit ai un bebelus de 3 luni! A trecut si al patrulea trimestru de sarcina! Ai reusit! Cei mai multi parinti spun ca saptamanile 6-12 sunt cele mai grele, dar asta e cu siguranta o generalizare. Cele mai grele sunt problemele si provocarile cu care te confrunti ACUM, iar afirmatia asta este valabila pentru toata viata ta. Bebelusul a evoluat mult in acest timp. Cresterea sa a fost mai rapida ca niciodata. De aceea, este normal ca din punct de vedere fizic cresterea sa incetineasca, micutul se confrunta acum cu o noua provocare, dobandirea mobilitatii. Si probabil ca si tu te-ai schimbat mult in acest timp si ai evoluat considerabil ca parinte. Cu siguranta ai mai multa incredere in tine insati si ai devenit mai priceputa in a-l intelege pe bebelus.
Inseamna ca esti pregatita pentru puseul de crestere de la varsta de 3 luni.
Denumit si „perioada tranzitiilor lente” acest puseu nu se deosebeste prea mult de celelalte.
Bebelusul tau va fi din nou agitat, va vrea sa stea numai in brate sau la san si va plange aparent fara motiv. Dar la finalul acestei perioade, vei remarca si ca miscarile sale sunt mai coordonate, nu mai sunt la fel de sacadate si au castigat mult si la capitolul precizie.
Dar si din punct de vedere cognitiv bebelusul va fi castigat mult la finalul acestei perioade. El va recunoaste indiciile ca te pregatesti sa il hranesti, sa il schimbi sau sa il imbaiezi si va reactiona in consecinta.
CITEȘTE ȘI DESPRE: PUSEUL DE CREȘTERE LA BEBELUȘI – Tot ce trebuie să știe o mămică
Si din punct de vedere al alimentatiei bebelusul a evoluat: mesele lui se termina mult mai repede, dar el va fi mai usor de distras de la activitatea pe care o desfasoara. Aceasta agitatie la san va atinge un varf in jurul varstei de 4 luni. Mesele de noapte continua sa fie importante. Chiar daca bebelusul e mai mare acum si baga in gura o multime de obiecte, nu te lasa pacalita: tot arsenalul de tetine si biberoane, in cazul in care folosesti lapte praf sau lapte matern muls, trebuie curatate si dezinfectate la fel de riguros ca si pana acum. Clateste recipientele cu apa rece imediat dupa fiecare hranire, apoi spala-le cu apa fierbinte si detergent. Si in cele din urma, asigura-te ca le sterilizezi, fie cu un sterilizator, fie prin fierbere.
In legatura cu somnul bebelusilor in varsta de 3 luni, exista o multime de specialisti, pseudo-specialisti si binevoitori care, sub masca grijei fata de tine sau fata de micut, iti vor spune ca a venit momentul ca bebelusul sa se culce singur, sa invete sa adoarma singur, sa doarma singur in camera sa si asa mai departe. Si toate aceste idei vin in contradictie cu instinctul tau matern si cu felul in care se comporta micutul, care dupa cum e de asteptat e departe de varsta la care ar putea avea nevoie de atat de multa independenta.
CITEȘTE ȘI: Există o soluție pentru ca bebe să doarmă toată noaptea? Recomandări pentru somnul bebelușului
O alta idee comuna, in cazul in care alaptezi, e ca ar fi rau faptul ca micutul te foloseste pe post de suzeta sau ca adoarme la san. Nu e cazul sa le dai ascultare! Fa cum iti spune inima, bebelusul tau este inca extrem de mic si are mare nevoie de mamica lui.
Pana la aceasta varsta, muschii bebelusului tau s-au dezvoltat suficient incat sa poata sa isi sustina bine capul atunci cand sta pe burtica. Coordonarea ochi-mana este dezvoltata, asa ca el reuseste sa loveasca jucariile atarnate la centrul de joaca sau sa apuce inelul de dentitie asezat in apropiere.
Cei mai mult dintre bebelusi se rostogolesc de pe burta pe spate cand au intre 2 si 5 luni. Ca sa se intoarca invers, de pe spate pe o parte, au nevoie de ceva mai mult control, asa ca miscarea asta ajunge sa fie stapanita dupa varsta de 4 luni. Intoarcerea completa de pe spate pe burta este realizata la varste medii intre 5.5 si 7.5 luni. De acum, e indicat sa il lasi pe bebelus cat mai mult pe podea. Suportul tare il stimuleaza sa isi antreneze muschii. Daca este tinut mult timp in spatii mici: patut, scaun de masina, carucior, leagane si asa mai departe, bebelusul va ajunge sa manifeste usoare intarzieri in dezvoltarea motorie, dar si in cea cognitiva.
Adevaratul mediu de invatare al bebelusului de aceasta varsta este podeaua, caruciorul si scaunul de masina ar trebui folosite doar in scopul pentru care au fost create, in timp ce leaganul, bouncerul si alte dispozitive asemanatoare ar trebui limitate la cateva minute. Nu te ingrijora in legatura cu igiena, frigul sau cu ideea in sine ca bebelusul e lasat pe jos. Ii poti aseza o patura curata, si toate aceste pseudo-probleme sunt imediat rezolvate! CITEȘTE ȘI: Primul AN al bebelușului – Primele 52 de săptămâni de viață
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.